Florence Hartmann posjetila Savez logoraša Bosne i Hercegovine

Florence Hartmann posjetila Savez logoraša Bosne i Hercegovine

Povod njenog dolaska je želja da se zahvali žrtvama agresije u Bosni i Hercegovini koje su stale u njenu zaštitu prilikom nedavnog hapšenja…

Florence Hartmann, bivša portparolka i savjetnica za Balkan Carle del Ponte, bivše glavne tužiteljice Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, danas je u Sarajevu posjetila Savez logoraša Bosne i Hercegovine.

Povod njenog dolaska je želja da se zahvali žrtvama agresije u Bosni i Hercegovini koje su stale u njenu zaštitu prilikom nedavnog hapšenja uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću, javlja Andolu Agency (AA).

Predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine su 24. marta ove godine u Hagu prisustvovali izricanju presude Karadžiću. Tamo se pojavila i Hartmann koja je svojim prisustvom željela izraziti podršku svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu. No, nekoliko osoba iz službe osiguranja Haškog tribunala privelo je Hartmann.

– Shvatila sam brzo šta se dešava. Bila sam okružena ljudima kojima treba pružiti pomoć, a oni su pokušali da me spase. Bio je to doživljaj, bez obzira što je to za mene loše iskustvo, i nevjerovatan osjećaj, jer su žrtve stale u moju odbranu. To njihovo prepoznavanje da sam za njih pokušala učiniti nešto dobro, jako mi je drago. No, isto tako, osjećam krivnju. Većina nas novinara je pokušavala tokom rata izvještavati o ratu i zločinima. Međutim, to nije donijelo ništa dobro, jer su se rat i zločini nastavili – ispričala je Hartmann.

Poručila je kako žrtvama rata u BiH treba pomoći i kako očekuje da će se u Hagu ponovo okupiti na izricanju presude Ratku Mladiću.

– Bio je to intenzivan osjećaj i sretna sam i zahvalna za tu pomoć. Ipak, još uvijek mi trebamo pomoći žrtvama, a ne one nama. Žao mi je što sam skrenula pažnju na sebe, a ne na izricanje presude Karadžiću, jer mi to nije bila namjera. I žao mi je zbog toga, ali zato se treba obratiti na adresu sudije. Važno je da se opet okupimo kada bude izricanje presude Ratku Mladiću, kako bi spriječili da se dogodi njegov premještaj u Rusiju ili neka druga glupost – napomenula je Hartmann.

Hartmann je uhapšena ispred Tribunala u Hagu. Taj sud je ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi „Mir i kazna“ objavila tajne podatke iz procesa koji je vođen protiv Slobodana Miloševića. Ona je prvostepno osuđena 2009. godine, a dvije godine kasnije za nepoštivanje suda. Izrečena joj je novčana kazna od 7.000 eura, koju je ona odbila platiti, pa ju je sud zamijenio zatvorskom kaznom od sedam dana. Ipak, francuske vlasti je nisu željele predati sudu.

Izvor: Agencije

Previous Bešić: Dres Bosne i Hercegovine nikad ne mijenjam, pa ni s Messijem
Next Sevilla daje četiri miliona eura za Višću!

You might also like

NAŠI DANI

Čaušević: Trojka je sigurnost države predala u ruke čovjeka koji je nekoliko dana ranije odlikovao Putina

 Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Midhat Čaušević saopćio je da su stranke “Trojke” i njihovi partneri, nakon što su izuzetno važno Ministarstvo sigurnosti

NAŠI DANI

Osigurat će radna mjesta za oko 350 uposlenika – otvaranje ASA bolnice 25. novembra

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor projekta ASA Bolnice profesor Rasim Jusufović posjetili su danas gradilište prve privatne bolnice, čije se otvaranje očekuje 25. novembra. ASA bolnica će

NAŠI DANI

Negatori Dana državnosti neće nas dovesti u situaciju da manje volimo ovu zemlju

 Brojne delegacije danas su položile cvijeće ispred spomen-obilježja kod Vječne vatre u Sarajevu, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.   Komšić je nakon polaganja cvijeća ispred Vječne vatre čestitao građanima BiH