Florence Hartmann posjetila Savez logoraša Bosne i Hercegovine

Florence Hartmann posjetila Savez logoraša Bosne i Hercegovine

Povod njenog dolaska je želja da se zahvali žrtvama agresije u Bosni i Hercegovini koje su stale u njenu zaštitu prilikom nedavnog hapšenja…

Florence Hartmann, bivša portparolka i savjetnica za Balkan Carle del Ponte, bivše glavne tužiteljice Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, danas je u Sarajevu posjetila Savez logoraša Bosne i Hercegovine.

Povod njenog dolaska je želja da se zahvali žrtvama agresije u Bosni i Hercegovini koje su stale u njenu zaštitu prilikom nedavnog hapšenja uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću, javlja Andolu Agency (AA).

Predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine su 24. marta ove godine u Hagu prisustvovali izricanju presude Karadžiću. Tamo se pojavila i Hartmann koja je svojim prisustvom željela izraziti podršku svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu. No, nekoliko osoba iz službe osiguranja Haškog tribunala privelo je Hartmann.

– Shvatila sam brzo šta se dešava. Bila sam okružena ljudima kojima treba pružiti pomoć, a oni su pokušali da me spase. Bio je to doživljaj, bez obzira što je to za mene loše iskustvo, i nevjerovatan osjećaj, jer su žrtve stale u moju odbranu. To njihovo prepoznavanje da sam za njih pokušala učiniti nešto dobro, jako mi je drago. No, isto tako, osjećam krivnju. Većina nas novinara je pokušavala tokom rata izvještavati o ratu i zločinima. Međutim, to nije donijelo ništa dobro, jer su se rat i zločini nastavili – ispričala je Hartmann.

Poručila je kako žrtvama rata u BiH treba pomoći i kako očekuje da će se u Hagu ponovo okupiti na izricanju presude Ratku Mladiću.

– Bio je to intenzivan osjećaj i sretna sam i zahvalna za tu pomoć. Ipak, još uvijek mi trebamo pomoći žrtvama, a ne one nama. Žao mi je što sam skrenula pažnju na sebe, a ne na izricanje presude Karadžiću, jer mi to nije bila namjera. I žao mi je zbog toga, ali zato se treba obratiti na adresu sudije. Važno je da se opet okupimo kada bude izricanje presude Ratku Mladiću, kako bi spriječili da se dogodi njegov premještaj u Rusiju ili neka druga glupost – napomenula je Hartmann.

Hartmann je uhapšena ispred Tribunala u Hagu. Taj sud je ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi „Mir i kazna“ objavila tajne podatke iz procesa koji je vođen protiv Slobodana Miloševića. Ona je prvostepno osuđena 2009. godine, a dvije godine kasnije za nepoštivanje suda. Izrečena joj je novčana kazna od 7.000 eura, koju je ona odbila platiti, pa ju je sud zamijenio zatvorskom kaznom od sedam dana. Ipak, francuske vlasti je nisu željele predati sudu.

Izvor: Agencije

Previous Bešić: Dres Bosne i Hercegovine nikad ne mijenjam, pa ni s Messijem
Next Sevilla daje četiri miliona eura za Višću!

You might also like

NAŠI DANI

Kako je ‘blago Ukrajine’ završilo kod Rusa

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković, potvrdila je za Radiosarajevo.ba da je Ambasada Ukrajine u Sarajevu zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući

NAŠI DANI

Smeta li Evropi energetska nezavisnost Bosne i Hercegovine?

  Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odgodio je izjašnjavanje o davanju garancija za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, na što je apelovala i sama Energetska zajednica. Radilo

NAŠI DANI

Ako Schmidt promjeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878)

Posljednjih dana u domaćoj javnosti spominje se mogućnost nametanja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine Po ovom pitanju oglasio se i član državnog Predsjedništva, Željko Komšić. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine