Fotografija koja je obilježila dan: Sa osmijehom protiv veličanja zločinaca

Fotografija koja je obilježila dan: Sa osmijehom protiv veličanja zločinaca

Fotografija aktivistkinje Aide Ćorović koja je sa osmijehom na licu nasilno odvedena u policijsku stanicu Vračar u Beogradu obilježila je današnji dan u regiji.

Ćorović je u utorak privedena nakon što je jajima gađala mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću. Nju i drugu aktivistkinju Jelenu Jaćimović na silu su priveli policajci u civili koji “nisu čuvali mural, nego su branili red i mir”.

Fotografija Aide koja se sa osmjehom suprotstavlja veličanju ratnog zločinca postala je simbol večerašnjeg protesta građana u Beogradu.

Ćorović je nakon puštanja na slobodu poručila kako je “ova bruka večeras lice režima Aleksandra Vučića i grijeh na njegovu dušu”.

“Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima”. Ćorović  je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negdje i pretući.

Ćorović je dodala da je današnji dan mnogostruko simboličan i da su otišle ispred murala danas i vidjele da, da osim novinara i policije, „nije bilo nikoga od kolega“.

„I naša reakcija je bila potpuno spontana, nismo mnogo razmišljale, bilo mi je žao da budemo tu i da mediji odu… Danas je važan dan i nosi mnogo simbolike i tu smo priliku propustili. To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen (jajima)“, navela je za Dnevnik N1.

Ono što je uslijedilo, kaže, bilo je šokantno za nju. „Osjetila sam nečije ruke i čula sam – „pustite ženu“, glas (aktiviste i književnika) Vlade Arsenijevića. Niko nije rekao – mi smo policija. Pokušavala sam da se držim za neku banderu, čula sam Vladin glas. Pomislila sam da su navijači, da će me odvesti u neku od onih uličica, da će me uvući u neki ulaz i prebit će me“, priča aktivistica.

Kaže da nijednog trenutka policajci nisu rekli ko su i gdje će da ih vode. „Niko se nije predstavio, tražili su nam lične karte, policijski kombi je došao, stavili su nas kao dvije izgrednice i odveli u PU Vračar“, kaže navodeći da su tamo s njima ljubazno postupali. Čak je jedan mladić (policajac) koji me je vukao rekao – pa nije trebalo da se branite, eto ja se sada nalazim na fotografijama u svim medijima, prenosi.

Ona navodi da ima dobro iskustvo sa policijom, podsjeća da je bila sam dvije i po godine štićena osoba. „I sada, mi remetimo javni mir zato smo gađale mural osuđenog zlatnog zločinca, bit ćemo kažnjene simbolično, a mural se štiti“, kaže ona.

Navodi da je u čitavoj situaciji imala u glavi i mlade u Novom Pazaru i nenormalna navijanja kad dođu timovi iz Novog Pazara – tu spiralu mržnje i nacionalizma.

„Sve vrijeme imam osjećaj da sam se vratila u 1990. i 1991. Da li je moguće da ovo društvo, poslije 30 godina, nije iskoračilo nego imamo isti vrijednosni sistem? navodi Aida Ćorović, prenosi N1.

„Ja sam godinama aktivistkinja za ljudska prava i moj stav je bio da stanem iza svih žrtava Srebrenice“, navela je Ćorović za Danas.

Grupa od oko stotinjak građana, koja se najprije spontano okupila na Trgu Nikole Pašića oko 19 sati kako bi pružila podršku uhapšenim aktivistkinjama Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović, održala je nešto kasnije večeras protest i u Njegoševoj nedaleko od murala sa likom Ratka Mladića.

S druge strane bila je grupa koja je skandirala osuđenom zločincu, prijetila, ali i ometala tv ekipe, što se može vidjeti u izvještajima televizije N1.

Ipak, vrijedi istaći one koji su bili na strani istine. Među okupljenima su, kako prenosi pojedini slobodni mediji u Srbiji (a takvi su rijetkost) bili predstavnici Ne davimo Beograd, 1 od 5 miliona, Nove stranke, Građanskog demokratskog foruma, Demokratske stranke, Čuvara vatre, Žena u crnom, sociološkinja Vesna Pešić, Galeb NikačevićBalša Božović, Rade Panić, Srđan Škoro, Biljana Stojković i drugi članovi skupštine Slobodne Srbije.

(MiruhBosne/N1/Danas)

Previous Nije uspjela naći kosti sina Nine: Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić
Next Budućnost je u našim rukama, ovo je naša država, mi alternativu nemamo!

You might also like

NAŠI DANI

Vućić se požalio – umjesto 20.000-25.000, trenutno je u kasarnama do 14.000 ljudi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić požalio se na rapidan odliv vojnika iz Vojske Srbije.  Umjesto 20.000-25.000, trenutno je u kasarnama do 14.000 ljudi. No, istakao je da Srbija ima moćnu vojsku,

NAŠI DANI

OS BiH i OS SAD dokazale uspješno združeno djelovanje pred državnim vrhom BiH na Manjači

Zajednička vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21“, u subotu 22. maja 2021. godine, dosegla je svoju kulminaciju na poligonu Manjača kod

NAŠI DANI

Komšić: Najave neposluha neće poništiti odluku Ustavnog suda o imovini

Vladavina prava je temelj europske civilizacije. Nikakvi niži nivoi vlasti ne mogu dovoditi u pitanje institucije Bosne i Hercegovine, kazao je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić