Francuska se pridružila kao kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Francuska se pridružila kao kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Francuska se pridružila kao kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja treba biti izglasana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), javlja Anadolu.

„Francuska se pridružuje da bude kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Hvala našoj prijateljskoj zemlji, predsjedniku Macronu i francuskoj misiji pri UN-u“, navedeno je na zvaničnom X profilu Memorijalnog centra Srebrenica.

Podijeljena je i videoporuka francuskog predsjednika Emmanuel Macron, koji je poručio da Francuska pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je Bosna i Hercegovina iskusila prije 25 godina u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata.

“11. jula 1995. i u danima koji su uslijedili ovdje u Srebrenici u BiH se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni. Sa dubokim emocijama pozdravljam preživjele žrtve genocida i njihove porodice i izražavam iskreno saučešće”, poručio je Macron.

Generalna skupština UN-a će 2. maja raspravljati i o Rezoluciji o Srebrenici što je pitanje koje je već sada izazvalo brojne reakcije u regiji, naročito među zvaničnicima u bosanskohercegovačkom entitetu Rs-u i Srbiji.

Više zemalja u Ujedinjenim Nacijama radi na nacrtu rezolucije koja bi 11. juli proglasila Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, saznaje Glas Amerike.

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje Glas Amerike, u kreiranju teksta učestvuju i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, Srbija aktivno lobira protiv ove rezolucije.

Prijedlog da se uvede Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici baziran je na rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2004. kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid u Ruandi nad Tutsijima.

Glasanje o rezoluciji bi moglo da se očekuje početkom maja kada će se izjasniti sve 193 članice UN. Tekst je još u izradi i podložan je promjenama. Aktuelni prijedlog teksta rezolucije biće predstavljen na zatvorenom sastanku 17. aprila.

U aktuelnom tekstu rezolucije, u koji je Glas Amerike imao uvid, predlaže se da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine.

Traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice, i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, takođe u znak sjećanja, kako bi se spriječio revizionizam.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Nacrt rezolucije naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Pozivaju se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštovanje odluka Međunarodnog suda pravde.

Zahtijeva se od generalnog sekretara UN da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, kako bi počela priprema za 30. godišnjicu obilježavanja 2025. i dalje traži od generalnog sekretara da uputi Rezoluciju svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva, navodi se u nacrtu rezolucije u koji je Glas Amerike imao uvid.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je, uz vrijeđanje bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, izjavio: “I Srbija će sama političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Njemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do posljednjeg trenutka. Predsjednik Dodik je tražio da se Srbija bori, mi ćemo se boriti do posljednjeg trenutka i za svaki glas.”

Novinarka Ljiljana Smajlović ocijenila je danas da je cilj Beograda da, ako ne može da odloži glasanje za usvajanje Rezolucije o Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN 27. aprila, onda da smanji broj država koje će glasati za tu rezoluciji čime, smatra ona, Beograd pokazuje da Srbe u Republici srpskoj smatra dijelom svog naroda i da će se boriti za njihove interese kao za svoje.

Podsjećamo, u genocidu u Srebrenici jula 1995. ubijeno je više od osam hiljada Bošnjaka. Genocid u Srebrenici potvrđen je u više presuda na dva suda UN-a – Tribunalu za bivšu Jugoslaviju, na kojem je presuđeno političkom i vojnom vrhu Republike srpske, kao i na Međunarodnom sudu pravde, gdje je Srbije proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida. Također, Sudu Bosne i Hercegovine nastavio je donositi presude u slučaju genocida u Srebrenici.

Genocid u još nekoliko bosanskih mjesta (u istočnim i zapadnim dijelovima države – Prijedor, Foča, Kalesija, Doboj i Kotor Varoš ) koji se desio početkom agresije na Bosnu, potvrđen je pred domaćim i pravosuđem Njemačke.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Sastanak u Beogradu - Vučić, Brnabić i Dačić sastali su se sa Dodikom, Cvijanović i Stevandićem
Next Obilježena 30. godišnjica osnivanja 7. korpusa Armije RBiH

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Dr. Goran Šimić izrazio nadu da će doći do “revizije” tužbe Bosne i Hercegovine koja tereti Srbiju za počinjeni genocid

Dr. Goran Šimić, stručnjak u oblasti krivičnog prava i tranzicijske pravde u Dnevniku N1 komentarisao je presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u vezi tužbi Srbije i Hrvatske

NAŠI DANI

Kenan Dautović (SDA) dobio najviše glasova za načelnika Travnika

Danas, 11.04.2021. godine su održani prijevremeni izbori za za načelnika Općine Travnik i načelnika Općine Foča (FBiH). Prema npotrvrđenim informacijama, u Travniku je pobijedio kandidat SDA, Kenan Dautović. Njemu je

NAŠI DANI

Snažne poruke ministrice Turković u Berlinu – o COVAX-u, migrantskoj krizi, izbornom zakonu

Savezna Republika Njemačka je bila i ostala jedan od najvećih prijatelja i partnera Bosne i Hercegovine, njezin važan oslonac na putu obnove te podrška na putu ka euroatlantskim integracijama, kazala