Franjevački muzej Jajce – nova postavka Srednjovjekovna Bosna

Franjevački muzej Jajce – nova postavka Srednjovjekovna Bosna

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu je prije tri godine (2018.) otvorio tri nove muzejske postavke: etnološku, arheološku i sakralnu. Enterijersko rješenje s postavkama nagrađeno je u dva navrata od Collegium artisticum iz Sarajevu i od ljubljanskog zavoda za arhitekturu Big See.


U prostoru muzeja bilo je potrebno urediti i prostor u kojem se nalazi sarkofag posljednjeg bosnaskog kralja Stjepana Tomaševića. Radovi su sredinom listopada 2021. završeni.


Uređenjem ovog dijela muzeja, ispričana je povijest srednjovjekovne Bosne. Naime, kada govorimo o srednjovjekovnoj Bosni, obično govorimo o banu Kulinu, kralju Tvrtku I. ili o Stjepanu Tomaševiću i njegovom pogubljenju. No, povijest srednjovjekovne Bosne je mnogo zanimljivija i bogatija.


U ovom dijelu muzeja predstavili smo srednjovjekovnu Bosnu o kojoj je još početkom 10 stoljeća pisao bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet u djelu De administrando imperio. Od male zemlje Bosne u 10. stoljeću vremenom je nastalo kraljevstvo koje je sredinom 15 stoljeća (1463.) doživjelo svoj kraj.


Uz muzejsku zbirku o srednjovjekovnoj Bosni pripremamo i vodič koji će govoriti o bogatoj povijesti srednjovjekovne Bosne i ljudima toga vremena.

Franjevci su projekt uređenja muzejske postavke o srednjovjekovnoj Bosni realizirali prema projektu dipl. ing. arh. Amara Zuke. Tekstove za izložbu i vodič priredio je doc. dr. Emir O. Filipović, profesor historije srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Previous Schwarz-Schilling: U Bosni i Hercegovini se trenutno vodi borba za Evropu
Next CalCon aplikacije razvijene u Travniku koristi 10 miliona ljudi

You might also like

BAŠTINA

Uređen prostor sa sarkofagom kralja Stjepana Tomaševića

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu prije tri godine (2018.) otvorio je tri nove muzejske postavke: etnološku, arheološku i sakralnu. U sklopu muzeja koji je prvi put za javnost otvoren

KULTURA I UMJETNOST

Izložba ‘Opkoljeno Sarajevo’ u Beogradu

  Stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine bit će otvorena 25. septembra u Beogradu, a radi se o postavci koja govori o životu građana u periodu opsade,

HISTORIJA

MALI VELIKI ČOVJEK

Bošnjaci su za hiljadu godina prešli dug i neobičan istorijski put. Od srednjovjekovnih Bošnjana, ponosnog i hrabrog naroda, koji je svoju domovinu žestoko branio od neprijatelja sa svih strana, od