Funkcionerka SNSD-a o formiranju vlasti: Osmorka, za razliku od SDA i DF-a, ne postavlja uslove

Funkcionerka SNSD-a o formiranju vlasti: Osmorka, za razliku od SDA i DF-a, ne postavlja uslove

Snježana Novaković Bursać, članica SNSD-a i mogući četvrti delegat ove stranke u državnom Domu naroda, kazala je za N1 da je vrlo važno imati kontrolu u DN-u kako bi u ovoj instituciji mogli “štititi interese Republike srpske”. Komentarišući mogućnost formiranja vlasti sa strankama “Osmorke”, Novaković Bursać je navela kako je dobro da sada nisu “dočekani sa uslovima”, kako je bilo u prošlom mandatu kada su SDA i DF pred SNSD postavljali “nemoguće uslove koji su protive zakonu”.

Kako ste jučer preživjeli dešavanja u NSRS-u? Je li taj četvrti mandat SNSD-a zapravo onaj koji je pripao vama? Vi ste bili na listi Ranke Perić Romić koja je na kraju imala 12 glasova.

Jeste, ja sam taj četvrti delegat. Nas je SNSD predložio, a mi ćemo tamo (Dom naroda PS BiH) biti kandidat NRSR-a. Imamo namjeru da provodimo stavove institucija Republike srpske. Što se tiče mog izbora, bio je neki svojevrsni fotofiniš. Dobro je ispalo.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je danima prije sjednice NSRS-a tvrdio kako ima dovoljno ruku za četiri mandata, da bi dan pred sjednicu rekao da su ipak samo tri sigurna. Je li postojao dogovor i računica i za četvrti mandat ili se ništa nije znalo do jučer?

Ko hoće objektivno sagledati kretanje mora priznati da je Dodik najveći lider i političar, kao i kreator procesa. Ono što je on najavio prije nekoliko dana, priznajem, meni je u tom trenutku izgledalo malo problematično, ali uspio je okupiti najveći broj poslanika. On je pokazao da zna šta radi i zna rukovoditi procesima. Ima iza sebe jaku stranku, sa lojalnim ljudima koji su tu da ga podrže. Želimo okupiti što više političkih snaga oko onoga što radimo jer dobro je kada u kriznim vremenima imate većina na svim nivoima.

Za mnoge je i dalje sporan taj nevažeći listić. Šta mislite da je presudilo da rezultat bude upravo ovakav?

Glasački listić nije sporan, on je očigledno nevažeći. Neko od tih poslanika jasno ga je napravio nevažećim. Pokazalo se da SDS nije siguran u vlastite redove. Vidite šta se dešavalo sa SDS-om i PDP-om, da su dominatne figure izašle sa čvrstim stavovm protiv svojih stranaka. SDS nije imao povjerenje da će njegovi ljudi glasati kako je dogovarano pa su se osigurali sa glasovima iz Pokreta za državu.

Šta ako CIK prihvati da je isprava listić?

Mislim da CIK neće sebi dozvoliti takav izlet u neregularnost.

Zbog čega je SNSD-u toliko stalo do četvrtog delegata u Domu naroda? Pokazuje li to nepovjerenje prema predstavnicima opozicije u RS, kada je riječ o ključnim nacionalnim pitanjima?

Nažalost, pokazali su da se na njih ne može osloniti kada su u pitanju interesi Republike srpske, kao i iz razloga što se pokazalo da taj mehanizam zaštitet entiteta je veoma značajan i zato je bitno da budu četiri delegata.

Umjesto SDA i DF-a sada će u vlasti, najvjerovatnije, biti stranke “Osmorke”. Za SNSD pogodniji ili teži partner?

Ono što je dobro, za razliku od prije četiri godine, nismo dočekani sa uslovima. Mi smo preko godinu dana opstruirani, postavljani su pred nas nemogući uslovi koji su protive zakonu. Iz “Osmorke” se čulo da su spremni poštovati politički realnost. Pretpostavka je da ćemo se moći lakše dogovarati. SDA je pokušala i negdje uspila zadržati kadove SDS-a i PDP-a cijeli prošli mandat. Ne očekujem da će se to sada desiti.

Stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine su se posebno plašile te kontrolne poluge u rukama SNSD-a. Hoće li uslijediti blokade kakve smo gledali i prethodne četiri godine?

To nisu bile blokade nego političke reakcije.

Kako komentarišete jučerašnje poruke SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da je zanemaren izborni pobjednik i 270.000 njihovih glasova?

Oni jesu stranka koja je dobila najveći broj glasova, ali jesu druge stranke skupile više poslanika u Predstavničkom domu. To SDA nije smetalo kad je na istoj bazi imenovano Vijeće ministara sa SDS-om i PDP-om. Ova “Osmorka” sada ima većinu. Dugo je SDA bila u vlasti i naravno da su sada uzdrmani.

Šta da se slično desi SNSD-u?

Da nam se desilo bili bi strašno glasna opozicija. Borili bi se političkim sredstvima na vrlo žestok način.

Previous Mudželiti
Next Povratnica iz Kanade: 'Jedna je domovina, i samo smo ovdje svoji na svome. Gradimo je, i budimo ponosni što je imamo'

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica dr Bisera Turković razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Malezije Dato’ Sri Saifuddinom Abdullahom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 18. augusta 2022. godine u Kuala Lumpuru sa ministrom vanjskih poslova Malezije Dato’ Sri

NAŠI DANI

FMUP poduzima mjere na vraćanju sigurnosti i održavanju balansa policije

Kako ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u Republici srpskoj, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzelo je mjere

NAŠI DANI

Studentica generacije na St. Francis koledžu: “Uzor mi je daidža Midhad Hujdur”

Nermina Markišić je prije zvaničnog okončanja studija uspjela potpisati svoj prvi profesionalni ugovor i danas radi na Wall Streetu. Dijete je bošnjačkih izbjeglica, a kao najbolja studentica generacije na St.