Gabriel Borić, mladi političar bosanskih korijena izabran za predsjednika Čilea

Gabriel Borić, mladi političar bosanskih korijena izabran za predsjednika Čilea

Gabrijel Borić, ljevičarski bivši studentski lider, postat će najmlađi predsjednik Čilea nakon što je u drugom krugu izborio veliku pobjedu protiv svog ultrakonzervativnog ekstremno desnog protivnika, Joséa Antonija Kasta.

“Mi smo generacija koja se pojavila u javnom životu tražeći da se naša prava poštuju kao prava, a ne da se tretiraju kao roba široke potrošnje ili posao”, rekao je Borić pred ogromnom gomilom okupljenih na bulevaru u Santiagu. “Nećemo više dozvoliti da siromašni i dalje plaćaju cijenu nejednakosti Čilea.”

“Vremena koja su pred nama neće biti lahka”, rekao je Borić u nedjelju. „Samo uz društvenu koheziju, ponovno pronalaženje sebe i dijeljenje zajedničkih osnova moći ćemo napredovati prema istinski održivom razvoju – koji dopire do svakog Čileanca.”

Vazduh u nedjelju uveče bio je razdvojen zvukom sirena automobila i likovnim skandiranjem Borićevih pristalica, koji su se gomilali na uglovima ulica, trgovima i širokim bulevarima centra Santiaga, pišu svjetski mediji.

„Ovo je historijski dan“, rekao je Boris Soto, učitelj. “Pobijedili smo ne samo fašizam i desničare, već i strah.”

Borić, koji dolazi iz Punta Arenasa na krajnjem jugu Čilea, doživio je meteorski uspon iz studentske politike i postao sljedeći stanar La Monede, čileanske predsjedničke palate.

Sa 35 godina postat će najmlađi predsjednik Čilea ikad kada položi zakletvu 11. marta.

Njegov mandat traje do 2026. godine i obuhvatiće period društvene i političke transformacije zemlje, koja trenutno ponovo piše svoj ustav – rezultat masovnih protesta 2019. godine.

Porijeklo Borića

Nećemo zaboraviti rodonačelnika Borića, prvog poznatijeg vladara samostalne Bosne, bosanskog bana Borića – iz 12. vijeka. Ban Borić imao je posjede i u današnjoj Hrvatskoj.

-Bosanski ban Borić našao je, kao uostalom i ban Beloš, u našoj Slavoniji svoju drugu domovinu, i po svoj je prilici to bio jedan od razloga da je u njoj i ostao, pisala je Nada Klaić.

Familija novog čileanskog predsjednika vodi porijeklo s otoka Ugljan u Dalmaciji, odakle su migrirali u Čile krajem 19. ili početkom vijeka. Borići su tu došli iz Bosne prije nekih petsto godina. Također se spominju i Borići s otoka Brač kao iseljenici u Čele.

Današnji Borići na Ugljanu, proteklih godina uspjeli su se povezati sa rodbinom u Čileu, preko interneta i jedne partizanske fotografije.

Oni kažu da familije Borić ima u RH – u Križopolju, kod Brinja, u Podgori i na Lošinju. A znaju za Boriće muslimanske vjere oko Konjica, kazivali su za lokalne medije.

Sigurni smo da u našoj zemlji ima više Borića. Bosanskoj javnosti poznata su neka imena ovog starog roda, umjetnice Hasije Borić i političarke Besime Borić npr.

(MiruhBosne)

Previous Istraga o rušenju ustavnog poretka - počela saslušanja političara
Next Grupa građana protestirala ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Bosanski intelektualci: Bosna i Hercegovina najvažniji predmet spoljnje politike Srbije i Hrvatske

  Na referendumu 1992. godine građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za  nezavisnu, suverenu i cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana i naroda, a temeljem tih referendumskih principa

SPORT

Vodeći bosanski fudbaleri se protive prijateljskom meču s Rusima

Odluka Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) o igranju prijateljske utakmice sa Rusijom izazvala je oštre reakcije u javnosti u Bosni i Hercegovini i šire, a najveće zvijezde nacionalnog

NAŠI DANI

Zukić prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, Sarajlić oslobođen optužbi

Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao prvostepene presude na suđenju za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima bivšim visokim funkcionerima u predmetu “Bosna”. Amir Zukić je prvostepenom presudom