Gazi Husrev-begova biblioteka i ovog ramazana izložbom obogatila ramazansku atmosferu u Sarajevu

Gazi Husrev-begova biblioteka i ovog ramazana izložbom obogatila ramazansku atmosferu u Sarajevu

Tradicionalno i ovog ramazana Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizirala je prigodnu izložbu, nastojeći na taj način obogatiti ramazansku atmosferu u gradu.

Ove godine na izložbi “Rukopisni džuzevi Kur’ana” su predstavili originalne rukopisne džuzeve mushafa, kao i originalne trodimenzionalne predmete vezane za tradiciju učenja Kur’ana na našim prostorima.

– Predstavljeni su rukopisni džuzevi koji su se koristili u Bosni i Hercegovini prilikom učenja mukabela. Ovo je jedinstvena prilika u kojoj Biblioteka izlaže originale svojih rukopisa – izjavila je za Agenciju MINA Šahsena Đulović, saradnik za odnose s javnošću Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izloženi džuzevi Kurʼana ističu se izvanrednom kaligrafijom, likovnim ukrasima i posebno lijepim povezima sa zlatnim rozetama utisnutim u kožu na koricama s vanjske i unutarnje strane.

Osim primjeraka rukopisa, na izložbi su predstavljeni i bogato opremljeni štampani primjerci Kurʼana, te kožne torbice za čuvanje Kurʼana.

– U izložbu smo uključili i neke trodimenzionalne predmete koji se vezuju za učenje i čuvanje Kur’ana, kao što su kožne torbice u kojima su se mushafi čuvali – navela je ona.

Posebno se izdvaja raritetni primjerak kožne torbice najmanjeg sačuvanog rukopisa Kurʼana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci čije dimenzije su 4×5 cm, a prepisan je vjerovatno u 17. stoljeću.

Izložba sadrži i osam informativnih panela.

– Paneli, zajedno s izloženim materijalom u vitrinama, ukazuju na poštovanje i ljubav koju su muslimani Bosne i Hercegovine iskazivali i iskazuju prema Kur’anu, prvenstveno putem usklađivanja vlastitog života s njegovim sadržajem, a zatim učenjem, pamćenjem, skrušenim slušanjem i kaligrafskim ispisivanjem kur’anskoga teksta, te propisanim odijevanjem, uzimanjem abdesta, čuvanjem Kur’ana na propisanoj visini i adekvatnom mjestu u kući – objasnila je Đulović.

Kako je naglasila, cjelokupna izložba govori o ljubavi i naklonosti koju je bosanski čovjek, musliman, osjećao i osjeća prema Kur’anu.

– Mi i danas svoju povezanost s Kur’anom osjetimo i vidimo, posebno u toku mjeseca ramazana, kroz učenje mukabela, praćenje mukabela, a prvenstveno kroz usklađivanje života s principima Kur’ana – poručila je Đulović.

Izložba je otvorena za posjete do 24. marta 2024. godine u auli Gazi Husrev-begove biblioteke radnim danima od 8.00 do 16.00 sati i subotom od 9.00 do 16.00 sati. 

Previous Milanović: Pregovori BiH sa EU će trajati duže nego što je zemlja bila pod Turcima
Next Kanada obustavila prodaju oružja Izraelu: Ko je još blokirao izvoz?

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Edin Numankadić posjetio NUBBiH i darovao neka od svojih likovnih djela i publikacija

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina danas je u prostorijama Biblioteke ugostio poznatog bosanskohercegovačkog slikara Edina Numankadića. Numankadić je ovoj instituciji odlučio darovati neka od svojih

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu održana premijera dokumentarca o Nedžadu Ibrišimoviću

  U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je premijerno prikazan dokumentarni film “Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović” koji govori o životu i djelu velikog bh. književnika, slikara i

KULTURA I UMJETNOST

Bono Vox danas u 14.30 sati na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala

Danas u 14.30 sati bit će upriličen specijalni Crveni tepih, na koji uz Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala, dolazi i Bono Vox! Restaurirana verzija filma