Gdje su Sara i još 35 beba rođenih u UKC-u RS-a i zašto sistem šuti?

Gdje su Sara i još 35 beba rođenih u UKC-u RS-a i zašto sistem šuti?

Nakon emitovanja filma “Gdje je Sara” u kojem su Aleksandra Blagojević i Miloš Kuprešanin iznijeli šokantne detalje o nestanku njihove kćerke Sare, otvorena je Pandorina kutija. S istim pitanje “Gdje je?” javilo se još 35 porodica koje ne znaju gdje su im sahranjene bebe rođene na UKC-u Banjaluka.

Slučaj “Gdje je Sara” otvorio je Pandorinu kutiju. Aleksandra i Miloš iz Banjaluke 2018. godine dobili su kćerku Saru, za koju su ljekari na Univerzitetskom kliničkom centru RS-a nakon nekoliko dana rekli da je umrla, a potom je, navodno, i sahranili. Niko ne zna gdje, jer nakon ekshumacije koju su zahtjevali roditelji, utvrđeno je da njihova beba nije sahranjena tamo gdje je rečeno da jeste. Ova priča uznemirila je javnost, a još više šokira činjenica da se Aleksandrinom i Miloševom advokatu Draganu Tolimiru javilo još 35 porodica s istom pričom.

“Kad je taj film prikazan, javio se veliki broj osoba koje su doživjele sličnu sudbinu i koje žele da znaju šta se desilo s njihovom djecom. Imaju pravo da znaju. Ovo su djeca koja su živa rođena. Ovdje je neko učinio ono što je najstrašnije – uklonio je ljudska bića”, ističe Tolimir.

Gdje je Sara i da li je živa ili ne – pitanje je koje godinama muči Aleksandru i Miloša. U grobu gdje im je rečeno da je sahranjena njihova kćerka pronašli su rukavicu na boci koka-kole i četiri kosti.

“Ne znamo je li živa ili je umrla, ali ako je umrla – gdje je tijelo? Ako je živa, a nadam se da jeste, nadam se da će institucije uraditi svoj posao. Sada imaju sve gotovo. Što se tiče papirologije, pribavili smo je”, priča Aleksandra.

Iz banjalučkog Gradskog groblja u saopštenju su potvrdili da su 11. septembra 2018. godine iz UKC-a preuzeli tijelo novorođenčeta, te da ih tada niko od porodice nije kontaktirao i da je sahrana obavljena 8. oktobra. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (PDP) podsjeća da je nedavno došlo do smjene rukovodstva u tom preduzeću. Roditeljima, kaže, stoji na raspolaganju.

“Što se tiče samog groblja, imamo tamo još sumnji u mnoge stvari. Naravno da groblje treba da vodi detalju evidenciju o svemu što je u nadležnosti samog preduzeća. Posegnućemo za dokumentacijom. Uprava preduzeća biće maksimalno na raspolaganju”, poručuje Stanivuković.

U Okružnom javnom tužilaštvu formirali su predmet i to je sve što su nam rekli. U UKC-u muk. Odgovora na naša pitanja nema. Ranije su medijima poslali saopštenje u kojem, između, ostalog navode da je film tendenciozan. Odgovornost ne preuzimaju. Ni oni ni druge institucije. Dok se loptica prebacuje s jednih na druge, ostaje pitanje bez odgovora – gdje je Sara i gdje su druge banjalučke bebe? Ali i koga štiti sistem?

FTV
Previous Alaga Ajdinović promovisao u Bihaću knjigu 'Damar Bosne'
Next U Sarajevu obilježena 32. godišnjica formiranja Armije Republike BiH

You might also like

NAŠI DANI

Ode i Sarajevo pod koncesiju

Tekst regionalnog avio-portala ‘Zamaero‘… -Veleposlanik (ambasador) SAD-a u BiH Michael Murphy je napisao pismo premijeru Federacije BiH Nermanu Nikšiću i njegovim zamjenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću vezano uz koncesije

NAŠI DANI

Bakir Izetbegović postaje punac, na svadbu dolazi i Erdogan

Sutra (petak) u domu porodice Izetbegović očekuje se veselje. Kćerka istaknutog državnog zvaničnika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i doktorice Sebije Izetbegović, Jasmina, odlazi u novi dom. Njen izabranik je,

OTPOR BOSNE

Sanski Most: OBILJEŽENO 25 GODINA SLOBODE

Centralna manifestacija obilježavanja 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most, održana je danas u prisustvu velikog broja građana. Sanski Most je posljednji grad kojeg su jedinice Armije RBiH oslobodile tokom odbrambeno