General Blaž Kraljević – Borac za Bosnu i Hercegovinu čijeg je ubicu odlikovala RH

General Blaž Kraljević – Borac za Bosnu i Hercegovinu čijeg je ubicu odlikovala RH

Nakon što je čuo za sastanak Mate Bobana i Radovana Karadžića u Grazu, i njihov dogovor o primirju  (PARAVOJNIH FORMACIJA) HVO-a i VRS-a te teritorijalnom razgraničenju tzv. HZ H-B i RS, Kraljević je izdao javni proglas u kojem je pozvao Hrvate i Bošnjake da ne prihvate izdaju Bosne i Hercegovine. Kraljević je uskoro imenovan general majorom Armije RBiH a 2. augusta je postao član Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine.

-Nakon što je HOS oslobodio dijelove općine Trebinje, Mate Boban je pozvao Blaža Kraljevića na sastanak u Mostar, 9. augusta 1992., tobože radi dogovora o daljnjem toku ratnih operacija protiv srpskih paravojski. Vinko Martinović “Štela”, jedan od komandanata mostarskog HOS-a, odveo je generala Kraljevića na mjesto sastanka. Sastanku je navodno prisustvovao i Bruno Stojić, ministar odbrane paradržavne tvorevine HZ HB. Na tom sastanku Mate Boban je zatražio od Blaža Kraljevića da razoruža Bošnjake u HOS-u jer su oni svi “balijski izdajnici koji će Hrvatima zabiti nož u leđa” što je Kraljević odbio.

Pri povratku sa sastanka Blaž Kraljević je s osam svojih saradnika (Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović) upao u unaprijed postavljenu klopku Kažnjeničke bojne, specijalne jedinice HVO-a. Kraljevićeva pratnja zasipana je iz 20 automatskih pušaka i na taj način je likvidiran komandant HOS-a i njegovi saborci.

Isti dan je otkriveno da je Kraljevićev zamjenik, pukovnik Ivica Primorac, koji je trebao biti u Zagrebu, zapravo u Grudama, te da je sa sobom ponio svu dokumentaciju i otuđio novac ratnog štaba HOS-a za Hercegovinu. Primorac je uskoro postao komandant obavještajnih službi HVO-a.

-Isti dan, čuvši glasine, troje članova HSP-a i HOS-a, na čelu sa Mladenom Bošnjakom, koordinatorom HSP-a na Hercegovinu, je pošlo u Široki Brijeg, gdje su odvedeni u hotel “Park”, na razgovor sa Naletilićem “Tutom”. Tuta je rekao da su HOS-ovci prvi otvorili paljbu na vojnu policiju HVO-a, pri čemu je navodno poginuo jedan pripadnik Kažnjeničke bojne, sa nadimkom Brazilijano, na što je HVO odgovorio vatrom i pobio sve HOS-ovce. Tada im je održao politički govor o tome kako su HOS-ovci i HSP-ovci zavedeni, kako ne znaju za što se bore, te za kraj dodao: “Doć’u u ponediljak u Ljubuški i skinuti sve ‘ljiljane’, je li jasno?! Poslije ću, zapamti dobro, ubiti Paragu, Kljuića i Aliju” -rekao je tad Tuta, piše SEEbiz.

Blaž Kraljević ubijen je po naredbi Gojka Šuška i uz blagoslov Franje Tuđmana, a Mato Boban je organizovao izvršenje ovog zločina – ustvrdio je to nekadašnji visoki funkcioner Udbe Josip Manolić  prilikom gostovanja u emisiji N1 televizije 2015. godine.

-Nije Manolićeva tvrdnja, izrečena u maniru prekaljenog obavještajca koji “zna sve”, nova, jer se o ovome dosta toga već reklo, ali se podudara sa tvrdnjama ratnog načelnika općine Trebinje Božidara Vučurevića koji je nedavno u sličnoj emisiji ali na jednom drugom emiteru, rekao kako čuva dokumente o istom zločinu dodajući da se radi o jednom od “poslova” koje su u ratu obavljali nekadašni “esdeseovci” sa nekadašnjim “hadezeovcima” – konstatuje Avaz.

Ubica generala Kraljevića za nagradu dobio 1994. godine značku SIS-a!

  • 3.3.1994. Mladen Naletilić Tuta osnivač Kažnjeničke bojne, specijalne jedinice Hrvatskog vijeća obrane daje prijedlog Ministarstvu odbrane (R. Hrvatske), odnosno šefici kabineta ministra Gojka Šuška, prof. Dunji Zloić da preda ministru molbu za značke SIS-a (Sigurnosno-informativna služba Ministarstva odbrane RH).

Naletilić je predložio odlikovanja za osobe iz njegovog najbližeg okruženja; Željko Vukoja (bojnik) – Posušje, Križan Damir (bojnik) – Široki Brijeg, Predrag Mandić  (pukovnik), Široki Brijeg.

Prijedlog za izdavanje značaka Naletilić je rješavao preko pomoćnika ministra Josipa Perkovića, koji je dopis predao Dunji Zolić. Radi se o izdavanju značaka pripadnicima HVO-a što se zapravo krši sa zakonom. Ipak glavni razlog ovog skandala je pozadina Predraga Mandića koji je na punktu s Andabakom likvidirao generala HOS-a Blaža Kraljevića. Za samog Predraga Mandića ne postoji sumnja da nije pucao u Blaža Kraljevića i ovim činom se stvara osnovana sumnja kako je zapravo nagrađen za zlodjelo.

Osoba koja je otvorila vatru na Blaža Kraljevića je Predrag Mandić u prisutnosti Andabaka, kojeg je Tuta Naletilić poslao da obavi taj zadatak – navodi hrvatski nezavisni portal HOP.

Tijela ubijenih HOS-ovaca stavljena su prvo na kamion, odvezena u Široki Brijeg ispred sjedišta Kažnjeničke bojne te potom proslijeđena prema Splitu. Poznato je da su tijela, navodno s namjerom da se bace u more, zaustavljena u Omišu jer su prolaznici primijetili kapanje krvi iz kamiona. Vozač je pobjegao, a nakon otvaranja kamiona uslijedio je šok viđenim. Tijela su potom proslijeđena na splitsku patologiju.

13. augusta 1992. sahranjeno je osam ubijenih HOS-ovaca iz pratnje generala HOS-a Blaža Kraljevića. Već sutradan, 14. augusta 1992., u rodnom mjestu Lisice kod Ljubuškog sahranjen je i Kraljević.

Predrag Mandić Lija sumnjiči se i za zločine tokom operacije Oluja, tad je kao pukovnik po činu bio na čelu 22 diverzantskog voda Druge gardijske brigade HVO-a.
Mandić danas živi u Zagrebu.

(Zanimljivo, broj generala u Širokom Brijegu i okolini veći je od broja generala u Vukovaru.)

Ubistvom generala Kraljevića HOS u BiH se raspao a krajem 1992. između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka izbio je krvavi sukob koji je okončan tek početkom 1994.

(MiruhBosne)

Previous GABELA: Jedan od najvažnijih srednjovjekovnih trgova, čuvena carinarnica i snažno utvrđenje
Next Avdo Huseinović snimio petnaesti dokumentarac. Priprema film o Husein-kapetanu Gradaščeviću

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica stradanja civila na Bikavcu i Pionirskoj: Višegrad je grad živih lomača

U Višegradu je prvi put zajedno obilježena 23. godišnjica stravičnog zločina počinjenog u Pionirskoj ulici i višegradskom naselju Bikavac. Organizatorima obilježavanja, Udruženju “Žena-žrtva rata” pridružili su se najbliža rodbina i

NAŠI DANI

U Trnovu odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima: Opominjati i ne zaboraviti

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 26 godina, pucnjima u leđa ubili

NAŠI DANI

Goražde, odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Godišnjica genocida u Srebrenici nizom događaja obilježena je i u Goraždu, gradu kojem je bila namijenjena slična sudbina. Uz sirene koje su se povodom Dana sjećanja na genocid oglasile danas