Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku usvojen je prijedlog da se 11. juli proglasi “Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”. 

Od ukupno 193 države, za usvajanje Rezolucije o Srebrenici glasale su 84 države, protiv je bilo 19 država, dok je suzdržanih bilo 68.

Nacrt rezolucije su prvi put službeno predstavile Njemačka i Ruanda 18. aprila u zgradi UN-a u New Yorku.

Ove dvije zemlje, koje su inicirale Rezoluciju, najveći su sponzori njezinog usvajanja, a do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzoriralo je 39 država.

Među tim zemljama su, između ostalih, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, ali i Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija.

FTV
Previous 'Zlo je došlo iz Srbije i to je ono s čim bi trebalo da se suočimo'
Next Pobijedila je istina. Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na GS UN stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces

You might also like

NAŠI DANI

Iako je Izrael ubio više od 11.000 civila u Gazi, EU još uvijek nije pozvao na prekid vatre

Evropska unija (EU) još uvijek nije pozvala na prekid vatre iako je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno više od 11.000 Palestinaca, uključujući oko 5.000 djece, javlja

NAŠI DANI

Jesu li arapski režimi izdali Gazu?

Izraelsko-palestinski rat: Arapski režimi su izdali Gazu. Vrijeme je da promijenite kurs, piše Muhannad Ayyash za Middle East Eye. -Riječi nisu dovoljne. Rezolucije UN-a nisu dovoljne. Zvanične osude nisu dovoljne.

NAŠI DANI

Nikšić – da ili ne izabrati i podržati potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi iz SDA

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je novinarima u Sarajevu da je na današnjem sastanku stranaka Osmorke otvoreno nekoliko tema, ne samo o tome ostaje li