Generalpukovnik Mašović u SAD istakao potrebu za unaprjeđenjem protivzračnih sistema zaštite neba Bosne i Hercegovine

Generalpukovnik Mašović u SAD istakao potrebu za unaprjeđenjem protivzračnih sistema zaštite neba Bosne i Hercegovine

Vojna delegacija Oružanih snaga BiH koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, 07. aprila 2022. godine, okončala je prvi dio službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom prethodna tri dana održan je susret sa zvaničnicima Ministarstva odbrane SAD-a (Pentagona), a među njima sa načelnikom Biroa Nacionalne garde SAD-a generalom Danielom Hokansonom, zamjenikom direktora Uprave za strategije, politiku i planove Združenog štaba Oružanih snaga SAD-a generalmajorom Brettom Sylviom i zamjenicom pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a gospođom Laurom Cooper.

Bila je ovo prilika za razgovore o trenutnoj bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga SAD i BiH, te razmjeni mišljenja i stavova u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali i u velikoj mjeri Bosna i Hercegovina i njene oružane snage. 

Istaknuta je potreba razvoja dosadašnje saradnje, kao i stvaranja mogućnosti koje će osigurati uspješnu realizaciju izvršenja zakonom definisanih zadataka OS BiH, kao i njenih propisanih misija.

Također, zvaničnici Ministarstva odbrane SAD iskazali su potpunu posvećenost i podršku projektu „Politika otvorenih vrata“ (Open door policy) i u skladu s tim nastavak podrške Bosni i Hercegovini na njenom daljnjem putu ka evroatlanskim integracijama. 

Između ostalog, general Mašović je istakao potrebu unaprjeđenja ukupnih kapaciteta oružanih snaga kroz posvećenost i maksimalnu podršku u potpunoj implementaciji procesa modernizacije OS BiH i realizaciji obuke na savremenim sistemima. Posebno je istakao potrebu za stvaranjem uslova na unaprjeđenju sistema protivzračne odbrane i zračne mobilnosti, kao i nastavku projekta modernizacije OS BiH kroz nabavku vojnih helikoptera. Pored toga, izuzetno značajnom je istakao potrebu za pružanjem pomoći u jačanju i nabavci novih protivoklopnih sistema, te značajnim unaprjeđenjem protivzračnih sistema zaštite neba Bosne i Hercegovine.  Isto tako, iskazana je potreba za pomoć od strane naših prijatelja kada je u pitanju proces opremanja Oružanih snaga BiH savremenim sistemima koji će biti usmjereni u pravcu zažtite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i svih njenih građana.   

Sagovornici su iskazali spremnost za unaprjeđenjem podrške i pomoći od strane SAD-a u procesu obezbjeđenja i jačanja ukupnih kapaciteta OS BiH, kao i potpune implementacije definisanih ciljeva i zadataka iz dokumenata „Pregled odbrane“ i  „Plan razvoja i modernizacije OS BiH“.

U okviru posjete, general Mašović je posjetio Vojnu akademiju West Point gdje se susreo sa bh. kadetima koji se školuju na ovoj visokoj vojnoj ustanovi. Tom prilikom održan je i sastanak sa  generalpukovnikom Darrylom A. Williamsom, komandantom Vojne akademije West Point. Zajednički je ocjenjeno kako treba nastaviti sa ovakvim i sličnim vidovima saradnje, sa naglaskom na oblast vojnog obrazovanja, školovanja i obuke mladih iz Bosne i Hercegovine.

U sastavu delegacije OS BiH, pored generalpukovnika Senada Mašovića nalazi se i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Mirko Bošnjak, lični pomoćnik načelnika ZŠ OS BiH pukovnik Asmir Sarajlić i oficir za vezu sa Marylandom i ujedno pomoćnik vojnog atašea BiH u SAD-u pukovnik Admir Jusupović. U pratnji delegacije tokom ove aktivnosti je i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, kao i predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH.

Visoka vojna delegacija Oružanih snaga BiH, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, 08. aprila 2022. godine prisustvovala je prijemu koji je upriličio guverner Savezne države Maryland Larry Hogan.

Razgovarano je o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje Oružanih snaga BiH i Savezne države Maryland, kao i mogućnostima proširenja saradnje u narednom periodu.

Gospodin Hogan je izrazio zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje i istakao potrebu da se nastavi kroz postojeće, ali i kroz nove projekte koji će pomoći Oružanim snagama BiH u dostizanju višeg stepena opremljenosti i obučenosti, imajuću u vidu kapacitete s kojim Nacionalna garda Maryland raspolaže. Posebno je naglasio značaj projekata koji imaju za cilj proširenje saradnje sa civilnim strukturama, a posebno u oblastima koje se odnose na obrazovanje, zdrvstvo, ekonomiju i druge moguće kapitalne projekte ulaganja u Bosni i Hercegovini.

„Mi u Oružanim snagama BiH svjesni smo značaja naše uspješne saradnje koja se manifestovala kroz različite vidove obuke, ali i zajedničkog učestvovanja u NATO vođenoj misiji u Afganistanu, što predstavlja vrhunac saradnje i povjerenja, ali i posticaja da dalje razvijamo i proširujemo saradnju i na civilne aspekte društva“, istakao je tokom susreta general Mašović, te dodao: „U tom pogledu, duboko sam ubjeđen da bi jačanje saradnje između Marylanda i BiH, pored odbrambene, i u različitim sferama ekonomske, obrazovne, i kulturne saradnje doprinijelo dodatnom jačanju veza između Marylanda i BiH, odnosno SAD i BiH“.
Također u razgovorima je zajednički ocjenjena uspješna saradnja Bosne i Hercegovine i Marylanda koja traje gotovo 20 godina, te je u vezi s tim najavljeno i međusobno bratimljenje gradova.

Previous Pomama za bosanskim ugljem
Next Prikupljeno 30 paleta humanitarne pomoći za Ukrajinu

You might also like

NAŠI DANI

Izjava ruskog ambasadora Kalabuhova izazvala brojne reakcije i osude

Brojne reakcije uslijedile su nakon izjave ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova, koji je kazao kako BiH ima pravo da odluči hoće li biti članica NATO-a, ali i

NAŠI DANI

Lukač: Broj krivičnih djela od 2011. smanjen za 12.000

  Broj krivičnih djela u Federaciji BiH od 31. decembra 2011. godine do danas smanjen je za 12.000, odnosno sa 27.000 na 15.000, što je frapantna brojka koju građani trebaju

NAŠI DANI

Kako vodič u Dubrovniku laže o Bosni i Hercegovini

Uvijek poželjni Dubrovnik. Džaba što je kafa četiri eura, boca vode u pekari tri puta skuplja od one u marketu.  Džaba što te konobar, tek “šljego” iz neke hercegovačke zabiti,