Godinu dana od bijega Novaka Đukića: Uz ruku pomirenja Vučić bi mogao izručiti i ratne zločince!

Tačno prije godinu dana utvrđeno je da se osuđenik za ratne zločine Novak Đukić krije u Beogradu. Naime, ovaj komandant artiljerijske jedinice koja je 25.maja 1995 godine granatirajući Tuzlu ubila 71 osobu, a ranila oko 120, pobjegao je nekoliko dana nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine u apelacionom postupku smanjio kaznu zatvora sa 25 na 20 godina.

Đukić je drugostepenu presudu čekao na slobodi, a nakon što je ona saopštena, odlučio je pobjeći iz Bosne i Hercegovine. Nekoliko mjeseci poslije za njim je raspisana crvena interpolova potjernica.

Pored Đukića u Srbiji se trenutno krije još pet osuđenika i optuženika za ratne zločine, za kojima tragaju pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

Mirko Todorović je osuđen na 13 godina zbog zločina u Bratuncu, Momir Savić na 17 godina zbog zločina u Višegradu, a Boško Lukić na 12 godina za zločin u Ključu.

U Srbiji je i Miloš Zekić, kojem je potvrđena optužnica u BiH zbog zločina u Šekovićima, kao i Milorad Pelemiš, osumnjičen za genocid u Srebrenici, a za kojim je raspisana crvena potjernica.

Zbog toga bi srbijanski premijer Aleksandar Vučić uz pružanje ruke pomirenja prema Bosni i Hercegovini, a posebno Bošnjacima, trebao razmisliti i o izručenju bjegunaca, koji su u Srbiji pronašli utočište.

(Faktor.ba/mb)

Previous Amel Tuka pobijedio na Atletskom mitingu u Švicarskoj – Prije utrke družio se sa bosanskim navijačima
Next Emir Spahić za Bild: Shvatio sam ko su mi istinski prijatelji

You might also like

NAŠI DANI

Ekolozi čistili prirodna blaga Blagaja

Udruženje “Novi val” organizator je današnje akcije čišćenja na području lokalne zajednice Blagaj. Akcija je održana na lokaciji rekreacijskog centra Bunica, a odazvali su joj se i članovi udruženja STK

NAŠI DANI

Veliki skup u Sarajevu: ‘Šaljemo vrijednu poruku da je porodica temelj društva’

U Sarajevu je održana mirna šetnja “Dan tradicionalne porodice“. Organizatori Udruženje građana Svjetlo i nevladini partneri najavili su da se radi o skupu koji je odgovor na prvu “Povorku ponosa“,

NAŠI DANI

Sjećanje na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva: Bol roditelja sve je veća

Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine. Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja