Godišnjica 2. korpusa ARBiH: Uvijek smo spremni stati u odbranu od bilo kojeg neprijatelja

Godišnjica 2. korpusa ARBiH: Uvijek smo spremni stati u odbranu od bilo kojeg neprijatelja

Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBIH) formiran je na današnji dan prije 29 godina. Ova vojna formacije, koja je pokrivala najveću slobodnu teroriju tokom odbrane naše zemlje od agresije, dala je tri Narodna heroja i 452 dobitnika Zlatnog ljiljana, najvećeg priznanja Armije RBiH.

Jedan od “Zlatnih ljiljana” Drugog korpusa je i Edin Haračić Klej, koji kaže da je ponosan na godine tokom kojih je nosio uniformu Armije RBiH.

– Uvijek smo spremni stati u odbranu od bilo kojeg neprijatelja. Na ovaj dan se želimo podsjetiti na naš ratni put, na one koje smo izgubili, ali i poslati poruku da smo opredjeljeni za funkcionalnu, građansku BiH u kojoj ima mjesta za sve dobronamjerne ljude – kaže Haračić, piše Faktor.

Podsjećamo, Haračić je 1993. godine, kao 22-godišnji mladić, na zvorničko-teočanskom ratištu dao veliki doprinos u zaustavljanju prodora agresorskih vojnika i tenkova ka Kalesiji i Tuzli. Koristeći protivoklopne rakete, 21. 22. i 23. marta, uništio je ukupno šest agresorskih tenkova i tako je odbijen napad daleko nadmoćnijeg naprijatelja.

– Naviru emocije, posebno kada se sjetimo onih koji su izgubili živote. Nama ostaje da ih se sjetimo i moramo, posebno mladima, prenijeti poruku o tome koliko je bilo važno što smo se organizirali i stali u odbranu zemlje. Moramo izgraditi patriotski osjećaj koji će ostati i kada nas ne bude – poručio je Haračić.

Redžep Muratović, bivši komandant bataljona u Trećoj truzlanskoj brigadi i dobitnik ratnog odlikovanja Srebrni štit, kaže da osjeća veliki ponos jer je bio pripadnik Armije RBiH. Odbrani naše zemlje priključio se na samom početku i već je u aprilu mjesecu imao prve zadatke. Tokom agresije na BiH teško je ranjen.

– Na samom početku odbrane od agresije imali smo nekoliko bombi i lovačko oružje i automatske puške, koje smo sami kupovali. To je trajalo do do početka juna 1992. godine, kada smo došli do naoružanja Teritorijalne odbrane (TO) BiH – priča Muratović.

Kaže da je najteža bila 1993. godina, jer nije bilo hrane ni materijalno-tehničkih sredstava.

– Kada smo prebrodili 1993. već smo naredne godine prešli u akcije oslobađanja. Pored najveće teritorije u odgovornosti Drugog korpusa, borili smo se i na drugim ratištima. Bili smo čak u zoni odgovornosti Petog korupusa, a moja jedinica je 40 posto gubitaka imala na posavskom ratištu, posebno tokom borbi za koridor – prisjeća se Muratović.

Kroz Drugi korpus prošlo je blizu 120 hiljada pripadnika. U svom sastavu imao je 38 brigada, a od toga je deset viteških i po sedam slavnih i oslobodilačkih.

Previous Crteži Josipa Pospišila i ‘Stećci’ za Dane evropskog naslijeđa
Next Bivši britanski oficir Stewart i grupa parlamentaraca VB posjetili Ahmiće

You might also like

NAŠI DANI

Ekolozi čistili prirodna blaga Blagaja

Udruženje “Novi val” organizator je današnje akcije čišćenja na području lokalne zajednice Blagaj. Akcija je održana na lokaciji rekreacijskog centra Bunica, a odazvali su joj se i članovi udruženja STK

NAŠI DANI

Džaferović u Bužimu: Želim da iz Unsko-sanskog kantona ubuduće dolaze samo vijesti o napretku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović otvorio je danas novoizgrađeni Trg Alije Izetbegovića u Bužimu, javlja Anadolu Agency. Osim Džaferovića, svečanosti otvorenja prisustvovali su Fadil Novalić, premijer bh. entiteta

NAŠI DANI

Ukidanje akciza na gorivo u trajanju od šest mjeseci; PDV na hranu 5%

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.