Godišnjica bitke kod 11 plavih: Agresorske jedinice poražene na Trgu heroja

Godišnjica bitke kod 11 plavih: Agresorske jedinice poražene na Trgu heroja

 

Bitka je trajala 14 sati...

– Ovo je bio posljednji pokušaj agresora da zavlada ovim prostorom i odvoji Hrasno Brdo od Trga heroja.

Boriti se na ovom području bilo je veoma teško, ali nismo posustajali. Bitka je trajala 14 sati i čini mi se da sam toga dana ispucao milion metaka.

Snimili smo agresora kada je pokušao ući preko pomoćnog stadiona NK Željezničar, upadali su u okolne kuće, gdje su i okončali život.

Na svu sreću, mi nismo imali većih gubitaka. Izgubili smo jednog kolegu, člana sanitetskog voda, rekao nam je Almir Abdulovski, pripadnik Četvrtog bataljona 101. motorizovane brigade i predsjednik Udruženja organizatora otpora i ratnih veterana Trg heroja Sarajevo.

Među agresorskim vojnicima koji su došli do restorana 11 plavih bilo je i specijalaca iz Niša, te dvije dobro naoružane agresorske jedinice koje su krenule dalje prema stadionu Grbavica. Jedni su krenuli Dinarskom ulicom (danas Zvornička), prema glavnim ulazima stadiona, a drugi su se kretali iza, na Tranzitu.

Ova bitka, jedna od najžešćih borbi prsa u prsa, dešavala se u samom centru grada. U njoj su učestvovale jedinice sa Trga heroja, iz Hrasnog, sa Hrasnog Brda i specijalci MUP-a.

Tim povodom u srijedu je položeno cvijeće na spomen-obilježju na Trgu heroja i evocirane uspomene na ovaj događaj.

(oslobođenje/mb)

Previous 85 godina od rođenja Muhsina Rizvića- Kompas bošnjačke književne kritike
Next Gradnja dalekovoda u Etiopiji: Energoinvest dobio posao vrijedan 13,5 miliona KM

You might also like

OTPOR BOSNE

Gradonačelnica Karić povodom 2. maja: Jako je važno prisjećati se i obilježavati važne datume u našoj historiji

Sarajevo danas obilježava 29. godišnjicu herojske odbrane grada. Drugi maj 1992. jedan je od najznačajnijih datuma u historiji Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Na današnji dan hrabri branioci

NAŠI DANI

Sarajevo: Obilježen Dan pobjede na brdu Žuč

Na platou Golog brda na Žuči danas je obilježen Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo – 8. juni i 27. godišnjica bitke za Žuč. Uz prisustvo nekoliko hiljada građana, porodica

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica pogibije ‘Zlatnog ljiljana’, Ramiza Salčina

Danas se navršila 28. godišnjica od pogibije Ramiza Salčina, ratnog komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i ordena oslobodilačkog rata “Zlatni grb s