Godišnjica Drugog korpusa ARBiH – Komandant Šadić: Ponosni smo što smo stali u odbranu naše domovine (FOTO)

2.KORPUS

Foto: A. Bajrić

Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine danas obilježava 23 godine od svog formiranja.

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen kompleksu Slanja Banja u Tuzli, pripadnici i komandanti ovog Korpusa, te predstavnici boračkih organizacija, kao i resornog kantonalnog ministarstva odali su počast onima koji su dali svoje živote u odbrani države.

Kroz Korpus su prošli brojni vojnici, a u jednom trenutku 2. korpus je brojao oko 70 hiljada pripadnika. Ovaj Korpus odbranio je najveću slobodnu teritoriju države, a osim toga osvojio i oko 1.500 kvadratnih kilometara tada okupirane teritorije.

Moramo biti ponosni što smo u najteže dane ‘92. godine stali u odbranu naše domovine Bosne i Hercegovine, a također moramo i biti žalosni što je poginulo puno naših najboljih boraca”, istakao je nekadašnji komandat 2. korpusa Armije RBiH Hazim Šadić.

Nakon aktivnosti na Slanoj Banji, u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona je otvorena izložba ratnih fotografija brigada 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te održana Svečana akademija.

(rtvslon.ba/mb)

Previous Bihać - Gotov projekat uređenja aerodroma "Golubići", investicija vrijedna 26 mil KM (FOTO)
Next Je li Gavrilo Princip bio Sirijac?

You might also like

NAŠI DANI

Jakovič: Više ste postigli nego što možda mislite (VIDEO)

  Prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Viktor Jakovič izjavio je danas u Sarajevu da postoji kontinuitet američke politike prema Bosni i Hercegovini.  

OTPOR BOSNE

Kako je izvršena blokada i preuzimanje najveće JNA kasarne u Bosni i Hercegovini

  Danas, 5 juna 2018. se navršava 26 godina od blokade i preuzimanja kasarne Maršal Tito – najveće kasarne JNA u Bosni i Hercegovini. Piše: Azem Dervišević –Zenga, komadant operacije

NAŠI DANI

Protest ispred OHR-a: “Genocid ne smije biti osnova nove karte Evrope”

Stotine građana okupili su se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo aktuelnom političkom situacijom u zemlji. Protest u Sarajevu