Godišnjica oslobođenja Vozuće – Pobjedonosno spajanje Trećeg i Drugog korpusa Armije RBiH (Foto)

Godišnjica oslobođenja Vozuće – Pobjedonosno spajanje Trećeg i Drugog korpusa Armije RBiH (Foto)

Oslobađanje Vozuće ima veliki strateški značaj ne samo za centralnu Bosnu, već za cijelu BiH • U akciji oslobođeno oko 100 kvadratnih kilometara teritorije • Ponovo uspostavljena putna komunikacija izmedu Zenice i Tuzle koji su postali bliži za 150 kilometara.

Prema saopćenju Presa Drugog korpusa, juče prije podne borci Drugog i Treceg korpusa spojeni su u Vozućoj koja je sa okolnim naseljima oslobođena od srbijansko—crnogorskih agresora. Time je regionalni put Banovići — Zavidovići stavljen pod kontrolu Armije RBiH. Put Tuzla — Zenica nakon ovih uspjeha boraca ARBiH biće znatno skraćen i olakšan, jer će se ubuduće vozila kretati preko Zavidovića — uglavnom asfaltnim putem – pisalo je Oslobođenje dan nakon pobjedonosne akcije Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

11. septembra 1995. godine udružene jedinice II i III korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile su veoma jako agresorsko uporište – Vozuću.

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Evo kako su to ratište opisali borci:

25. juna 1992. godine bošnjački narod Vozuće je protjeran u okolne gradove. Veliki broj civila tada je ubijen. Oko Vozuće je tada postavljen strahovito veliki broj mina, pa je Vozuća važila za mjesto gdje je tokom agresije postavljeno najviše mina.

Istovremeno sa naoružavanjem i postavljanjem mina, izvršeno je ukopavanje po okolnim brdima.

Sve do 10. septembra 1995. godine okupirana Vozuća je bila strahovito utvrđenje koje je razdvajalo zeničku i tuzlansku regiju.

U periodu od 1992. do 1995. godine, na ovom području Armija R BiH je izvršila brojne oslobodilačke akcije koje su bile usmjerene na uništavanje i slabljenje veoma utvrđenih neprijateljskih položaja.

Nakon nekoliko prethodnih uspješnih oslobodilačkih akcija, Vozuća je potpuno oslobođena u velikoj  akciji koja je počela 10. septembra 1995. godine.

Strpljivo i uporno pripremana je akcija u kojoj je trebalo kroz šumu, desetine minskih polja, preko brisanog prostora, uz strahovit uspon, stići do pravog lavirinta neprijateljskih tranšea, rovova i zemunica na samim vrhovima objekata koji su dominirali i sa kojih su oruđima pokrivani drugi objekti i ugrožavane naše snage.

Operacija je počela 10. septembra u 6.00 sati. Poslije akcije će biti ustanovljeno da faktor iznenađenja nije imao nikakvu ulogu. Pronađen je dnevnik iz kojeg je vidljivo da je neprijatelj znao datum napada, samo nije znao satnicu. Očito znajući za napad, neprijatelj nije izvršio planiranu smjenu vojnika, nego je odbrambenu liniju udvostručio. Bez obzira na to, na samom početku akcije zabilježen je sjajan uspjeh.

Dok su iz centra veze slali šifrovanu poruku da je akcija počela, sa Paljenika je stigao kratak raport: PALJENIK OSLOBOĐEN.

Munjevitom brzinom osvajane su kote vozućkih vrleti.

Stižu vijesti jedna za drugom: „od Ljeskovca pa lijevo sve je naše“, na koti Gradić se vijori zastava sa ljiljanima, Treći manevarski bataljon silazi na cestu, zauzet je Voštar…

Svijetleća zelena raketa označava potpunu pobjedu na Stogu, pada i Čukara, naši borci trijumfalno mašu jedni drugima, neprijatelj se bezglavo i panično povlači, zastava sa ljiljanima ide dalje, sa osvojenih kota naši borci vide Lukavac i Tuzlu, gledaju oslobođenu Vozuću…

Premda je neprijatelj pružao veoma jak otpor na svim dijelovima „Vozućkog đepa“ , naši borci su nizali uspjeh za uspjehom.

Koliko je veličanstvena bila ova oslobodilačka akcija govori i činjenica da su mnogi visoki oficiri govorili kako se neprijateljski položaji na području Vozuće ne mogu zauzeti bez dejstva avijacije.

Borci naše Armije su pokazali da je to ipak moguće. Ova akcija je dodatno ojačala patriotski naboj naše Armije.

Nezaboravan je detalj kada su se u oslobođenoj Vozući spojile jedinice Trećeg i Drugog korpusa Armije R BiH.

 

Foto: Kakanjski borci na vozućkom ratištu

 

(MiruhBosne/kakanj.com.ba)

 

Previous Dijamantska liga: Amel Tuka treći u Briselu
Next Bajram u Gazi Husrev-begovoj džamiji (FOTO)

You might also like

OTPOR BOSNE

Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad

  Prigodnom ceremonijom, koja je počela polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, te postrojavanjem i smotrom veterana, danas je na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović obilježena 26. godišnjica

OTPOR BOSNE

Obilježena 24. godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Dvadeset četvrta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen –

NAŠI DANI

Nijaz Veladžić – Veljun o svom komandantu Izetu Naniću: Nikad u životu nisam sreo iskrenijeg čovjeka

Na lokalitetu Ćorkovača, obilježena još jedna godišnjica pogibije legendarnog komandanta 505. Viteške bužimske brigade, generala Izeta Nanića. Ko je bio Izet Nanić, najbolje znaju oni koji su s njim rame