Godišnjica pogibije generala Armije RBiH Izeta Nanića

Godišnjica pogibije generala Armije RBiH Izeta Nanića

U ponedjeljak, 5. augusta 2019. navršavaju se 24 godine od pogibije generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Izeta Nanića.

Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. Korpusa Armije RBiH. 

Jedinice 5. Korpusa, uporedo s “Olujom” u Hrvatskoj, započele su akcije oslobađanja teritorija. Bužimska 505. viteška brigada, na čelu s Izetom Nanićem, razbija neprijateljske linije na Čorkovaći i kreće prema Dvoru na Uni. 

Samo nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca iz zasjede je ubijen komandant Izet Nanić. 

Izet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u JNA. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH – bužimske 505. viteške brigade. 

Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno (1998.) i Ordenom heroja oslobodilačkog rata. 

Previous Planina Vlašić (VIDEO)
Next Tekst hrv. novinara! Sve naše laži o Bosni i Hercegovini

You might also like

OTPOR BOSNE

Priča o Dragi Iliću majoru 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Čitavo vrijeme posljednje operacije 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, “Sana 95”, na glavnom isturenom komandnom mjestu nalazio se i major Drago Ilić. U posljednjim danima operacije “Sana 95”

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Edward P. Joseph je bio u Žepi jula 1995. godine: Srbi su galamili na Avdu Palića, nije pokazao strah

Edward P. Joseph, profesor na američkom Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, svjedoči za Al Jazeeru o padu Žepe u kojoj se nalazio kada se sve dešavalo. Žepa, stradanje njenih stanovnika

NAŠI DANI

Sjećanje na generala Nanića i herojsku odbranu: U Bužimu počela manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”

  Sinoć je u Bužimu počela 23. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Kao i ranijih godina, manifestacija je započela svečanim prijemom u Općini Bužim, posjetom Muzej sobi, te  turbetu