Godišnjica rođenja Hamze Hume

Godišnjica rođenja Hamze Hume

Bošnjački književnik Hamza Humo se rodio 30. decembra 1895. godine u Mostaru gdje je pohađao mekteb, osnovnu školu i gimnaziju.

1914. godine interniran je u Mađarsku (Komarovo), a 1915. je mobiliziran u austrijsku vojsku. Do kraja rata je služio kao pisar i tumač u bolnici u Beču.

Nakon rata vraća se u Mostar i maturira, a potom odlazi na studij historije umjetnosti u Zagreb, potom u Beč i konačno u Beograd.


Od 1923. godine uređuje list Zabavnik, a od 1923. do 1931. urednik je časopisa Gajret, a potom sve do rata novinar je Politike. Drugi svjetski rat provodi u Cimu kod Mostara. Od 1945. godine uređuje bošnjački list Novo doba, potom je urednik Radio Sarajeva i direktor Umjetničke galerije. Po motivima romana Adem Čabrić snimljena je televizijska serija pod nazivom Kože.

Ovo djelo je jedno od najboljih društveno-političkih analiza u našoj književnosti, smatra Ibrahim Dizdar.

“Nije samo Humin Grozdanin kikot djelo koje je plijenilo veliku pažnju, iako je najviše isticano. Dosta je drugih književnikov djela koja treba ponovo isčitavati, poput velikog romana Adem Čabrić, jer nesumnjivo je blizak kontekst s aktuelnim previranjima u našem društvu.“

“Humina proza podsjeća na hod lava. Njegove rečenice su tijesne, ispustljive, otkočene i kraljevski snažne. Taj Humo je punokrvni pripovjedač. Grozdanin kikot, ilustriran sa sugestivnim crtežima, malo je majstorsko djelo. Priča koja se ovdje pripovijeda stara je i jednostavna kao što i pristoji čovjeku Humina kova.“ – pisao je svojevremeno njemački Rheiniche Post.

Dok je Rur Nahrihten, povodom prijevoda njegovog djela 60-ih, zapisao: “Ovaj svezak Surkamp biblioteke ujedno je i otkriće, i iznenađenje. U njemu priča Hamza Humo jednostavnu i po izrazu snažnu priču o ferijama. Paleta njegovih riječi bogata je i šarena, užarenih boja, a njegove slike, date u surovom drvoreznom maniru, odnose čitaoca u njihov djelokrug. Jedno ime i jedna knjiga, oboje se tako brzo ne zaboravljaju.“


Hamza Humo umro je u Sarajevu 19. januara 1970. godine.

Previous Ustanovljena godišnja književna nagrada 'Isak Samokovlija'
Next Kožljak: U januaru sankcije SAD-a i EU, Dodik će biti zaustavljen

You might also like

BAŠTINA

BZK ‘Preporod’ obillježio Dan maternjeg jezika

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” obilježavajući “Dan Preporoda”, na dan osnivanja “Gajreta”, pripremila je raznolik program a u okviru tih aktivnosti danas je upriličen prigodan program posvećen Međunarodnom danu maternjeg jezika, 21.

BAŠTINA

NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

Nacionalna i unverzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ove godine obilježava 75. godišnjicu od svog osnivanja i rada, prenosi Fena. Kako je kazao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Predstavljena knjiga Amre Abadžić “Sarajevo – Najduža opsada”

 Knjiga “Sarajevo – najduža opsada” Amre Abadžić predstavljena je večeras u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu, kao dio programa Modul Memorije Festivala MESS. Nihad Kreševljaković, dugogodišnji umjetnički direktor ovog programa, kao