Goraždansko naselje Lozje: Za ubistva više od 40 civila niko nije kažnjen

Goraždansko naselje Lozje: Za ubistva više od 40 civila niko nije kažnjen

Više od 40 civila ubijeno je na najsvirepije načine u napadu srpske vojske koji se, na jučerašnji dan (subota) prije 29 godina, desio u goraždanskom naselju Lozje.

Polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja izgrađenog nakon rata odata je počast žrtvama ovog nekažnjenog zločina, javlja AA.

Naselje Lozje, koje se ranije zvalo Kokino selo nalazi se na ulazu u Goražde iz pravca Ustiprače. Napadnuto je 22. maja 1992. godine u ranim jutarnjim satima. Desetine stanovnika ubijeno je u svojim kućama ili u pokušaju da pobjegnu, a jedan broj žena i djece je zarobljen.

Midheta Kaloper Oruli u Lozju je izgubila 13 članova svoje porodice.

“Taj dan je nažalost izgledao pakleno, tako da je tog jutra i nebo ovdje gorjelo u Kokinom selu. A u zarobljeništvu smo mi prošli grozno. Samo treba reći da je bilo zarobljeno devet cura i sve po sebi govori šta su oni bili spremni da urade”, rekla je Oruli za AA.

Iako su napadači bili maskirani, preživjeli stanovnici Lozja prepoznali su ih, jer uglavnom se radilo o najbližim komšijama. Niko od učesnika u ovom gnusnom zločinu još uvijek nije procesuiran.

Tek u januaru ove godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Brane Petkovića, trenutno nastanjenog u Srbiji, koji je prema raspoloživim dokazima komandovao napadom na ovo naselje.

Članovi porodica ubijenih iz godine u godinu je sve manje, svake godine apeliraju da se krivci kazne, ali rezultati izostaju.

“Znamo da ni nakon 29 godina niko nije osuđen ni dana jednog za ovaj zločin ovdje koji je počinjen. Dok su naših četvorica osuđeni na 50 godina zatvora, koji su navodno pobili sedam srpskih vojnika – ne civila nego vojnika koji su zarobljeni i koji su bili učesnici u ovom zločinu ovdje. Naše sudstvo apsolutno ništa ne radi. Ne znam šta više pričati, najbolje je šutjeti”, naglasio je Emir Čengić, kojem su u ovom napadu ubijeni otac, dva brata, daidža i ostala rodbina i komšije.

Predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo kazao je kako nikada neće odustati.

“Mi ćemo uvijek tražiti da se tu utvrdi prava istina, da se identificiraju nalogodavci i izvršioci i oni podstrekači ovog zločina kojeg su učinili u naselju Lozje”, poručio je Hećo.

Članovi porodica, predstavnici udruženja, Muftijstva goraždanskog i zvaničnici lokalnih vlasti, položili su cvijeće i proučili Fatihu ispred spomen-obilježja na kojem su uklesana imena žrtava.

Previous Alma Mustafić - Istraživač i predavač na fakultetu u Utrechtu
Next Mostar konačno došao na svoje, stara jezgra krcata turistima (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

BPK: Oštre kritike na račun Tužilaštva BiH i osuda hapšenja Edina Vranja od strane Srbije

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 14.redovnoj sjednici razmatrala je Informaciju vezanu za hapšenje pripadnika Armije RBiH od strane Republike Srbije, s posebnim osvrtom na hapšenje Edina Vranja od 12.septembra. Nakon

NAŠI DANI

OBILJEŽAVANJE 1. MARTA

Mnogobrojne delgacije danas su povodom Dana nezavisnosti obišli lokacije od historijskog značaja gdje je položeno cvijeće. Na mezarje Kovači došao je Bakir Izetbegović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje je

OTPOR BOSNE

ODRŽANA CENTRALNA MANIFESTACIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 18. SEPTEMBRA – DANA OSLOBOĐENJA, DANA BPK I GRADA GORAŽDE

Danas je u Goraždu održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 18. septembra – Dana prvog oslobođenja šireg područja općine Goražde u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina i Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada