Goraždansko naselje Lozje: Za ubistva više od 40 civila niko nije kažnjen

Goraždansko naselje Lozje: Za ubistva više od 40 civila niko nije kažnjen

Više od 40 civila ubijeno je na najsvirepije načine u napadu srpske vojske koji se, na jučerašnji dan (subota) prije 29 godina, desio u goraždanskom naselju Lozje.

Polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja izgrađenog nakon rata odata je počast žrtvama ovog nekažnjenog zločina, javlja AA.

Naselje Lozje, koje se ranije zvalo Kokino selo nalazi se na ulazu u Goražde iz pravca Ustiprače. Napadnuto je 22. maja 1992. godine u ranim jutarnjim satima. Desetine stanovnika ubijeno je u svojim kućama ili u pokušaju da pobjegnu, a jedan broj žena i djece je zarobljen.

Midheta Kaloper Oruli u Lozju je izgubila 13 članova svoje porodice.

“Taj dan je nažalost izgledao pakleno, tako da je tog jutra i nebo ovdje gorjelo u Kokinom selu. A u zarobljeništvu smo mi prošli grozno. Samo treba reći da je bilo zarobljeno devet cura i sve po sebi govori šta su oni bili spremni da urade”, rekla je Oruli za AA.

Iako su napadači bili maskirani, preživjeli stanovnici Lozja prepoznali su ih, jer uglavnom se radilo o najbližim komšijama. Niko od učesnika u ovom gnusnom zločinu još uvijek nije procesuiran.

Tek u januaru ove godine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Brane Petkovića, trenutno nastanjenog u Srbiji, koji je prema raspoloživim dokazima komandovao napadom na ovo naselje.

Članovi porodica ubijenih iz godine u godinu je sve manje, svake godine apeliraju da se krivci kazne, ali rezultati izostaju.

“Znamo da ni nakon 29 godina niko nije osuđen ni dana jednog za ovaj zločin ovdje koji je počinjen. Dok su naših četvorica osuđeni na 50 godina zatvora, koji su navodno pobili sedam srpskih vojnika – ne civila nego vojnika koji su zarobljeni i koji su bili učesnici u ovom zločinu ovdje. Naše sudstvo apsolutno ništa ne radi. Ne znam šta više pričati, najbolje je šutjeti”, naglasio je Emir Čengić, kojem su u ovom napadu ubijeni otac, dva brata, daidža i ostala rodbina i komšije.

Predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo kazao je kako nikada neće odustati.

“Mi ćemo uvijek tražiti da se tu utvrdi prava istina, da se identificiraju nalogodavci i izvršioci i oni podstrekači ovog zločina kojeg su učinili u naselju Lozje”, poručio je Hećo.

Članovi porodica, predstavnici udruženja, Muftijstva goraždanskog i zvaničnici lokalnih vlasti, položili su cvijeće i proučili Fatihu ispred spomen-obilježja na kojem su uklesana imena žrtava.

Previous Alma Mustafić - Istraživač i predavač na fakultetu u Utrechtu
Next Mostar konačno došao na svoje, stara jezgra krcata turistima (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most – Integral Inženjering iz Laktaša!

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i time, najvjerovatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv

NAŠI DANI

Stari Grad će stipendirati učenike koji izučavaju stare zanate

Općinsko vijeće Stari Grad je na posljednjoj sjednici usvojilo Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola koji izučavaju stare i deficitarne zanate, a sve u cilju motiviranja mladih ljudi i očuvanja

NAŠI DANI

Kalesija: Sutra obilježavanje bitke na Lisači i Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U srijedu 25.11.2020. godine u Kalesiji bit će obilježen Dan državnosti a isto tako će biti obilježena i bitka na Lisači. Zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine će obilježavanje biti