Goražde nizom sadržaja obilježava godišnjicu genocida

Goražde nizom sadržaja obilježava godišnjicu genocida

 

Rukometaši Radničkog iz Goražda, bacanjem ruža u rijeku Drinu, i ove godine su odali  počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U vrijeme dok u Srebrenici traje obilježavanje tužne 27. godišnjice genocida, mladi rukometaši , simbolično u 11.07 sati, krenuli su sa platoa Gradske dvorane “Mirsad Hurić”, prošetali ulicama grada do Mosta žrtava genocida u Srebrenici, sa kojeg su u rijeku Drinu bacilli ruže te učenjem Fatihe odali počast žrtvama genocida.

Ističu kako je ovo simboličan čin suosjećanja sa žrtvama genocida, uz poruku da Goražde njeguje kulturu sjećanja i da se Srebrenica nikada neće i ne smije zaboraviti

– Sa rijeke Drine u Srebrenicu šaljemo poruku da Goraždani neće zaboraviti, a ruometaši Radničkog tradicionalno šetnjom i bacanjem ruža odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici. Kao društveno odgovoran klub odlučili smo da na ovaj  simboličan način gajimo kulturu sjećanja  i da mladim genercijama prenosimo šta se to desilo u Srebrenici  – kazao je predsjednik RK Radnički Haris Fidahić.

Rukometašima Radničkog pridružio se i jedan broj građana koji su na ovaj način željeli odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, a tačno u podne u Goraždu se oglasila i sirena  u trajanju od jedne minute u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Goražde nizom sadržaja obilježava 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, a u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog sutra će na mostovima u Goraždu i Ustikolini biti upriličen tradicionalni performans “Nema te na kahvi”.

Koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Amela Mujagić pojašnjava da se ovaj događaj tradicionalno održava uvijek dan nakon komemoracije i dženaze u Srebrenici.

– Mreža mladih Muftijstva goraždanskog i ove godine, kao i prethodnih, raznim aktivnostima daje podršku majkama Srebrenice i svima onima koji su izgubili svoje najmilije, a jedna od aktivnosti je i naš tradicionalni performans “Nema te na kahvi”. Redanjem 8.372 fildžana i učenjem Fatihe odajemo počast nevino stradalim u genocidu u Srebrenici,jer performans simbolizira neizvjesnot čekanja porodica da se njihovi najmiliji vrate svojim kućama, ali i tugu koju nose godinama nakon što shvate da oni nikada doći neće – pojasnila je Mujagić.  

Napomenula je da će performans i ove godine biti organiziran na Mostu Alije Izetbegovića u Goraždu, kao i Omladinskom mostu u Ustikolini.

– Uz odavanje počasti žrtvama, cilj nam je da i mladima usadimo svijest da nikada ne smiju zaboraviti ono sto se dogodilo u našoj Srebrenici, Žepi ali i drugim bosanskohercegovačkim gradovima – naglasila je koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

Izvor: Agencije

Previous Svjetski mediji o genocidu u Srebrenici: Jedan od najstrašnijih događaja u ljudskoj historiji
Next Ambasada SAD u Beogradu: Vulinova izjava o ujedinjenju svih Srba protivna Dejtonu i evropskom putu Srbije

You might also like

OTPOR BOSNE

‘Odlučio sam život dati, ali Bosnu sačuvati!’ – Godišnjica pogibije komandanta Muharema Horića

U Starom Teočaku danas je obilježena 31. godišnjica od pogibije velikog komadanta, majora i zlatnog ljiljana Muharema Horića. Tim povodom saborci, porodica i predstavnici boračkih udruženja obišli su njegov mezar

NAŠI DANI

Egipatski ministar vanjskih poslova kritikuje dokument izraelskih obavještajaca u kojem se predlaže preseljenje stanovnika Gaze u Egipat

Egipatski ministar vanjskih poslova rekao je u četvrtak za CNN da je dokument izraelskog ministarstva obavještajnih službi koji je procurio u kojem se predlaže preseljenje miliona Palestinaca na Sinajsko poluostrvo

NAŠI DANI

Komšić na Vlašiću: Bosanski čovjek nikad neće pristati da bude rob – da mu neko otme jedino što pored porodice ima, a to je njegovu domovinu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je jučer ceremoniji otvaranja spomen-parka ‘Vlašić’. Komšić je u obraćanju prisutnima kazao da nema potrebe da se bilo čega i bilo koga