Grad Sarajevo dao podršku revitalizaciji Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja

Grad Sarajevo dao podršku revitalizaciji Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja

Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, pružio je jasnu i konkretnu podršku ideji revitalizacije Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja, najstarije naučne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik je tim povodom obišao ovaj dio muzejskog kompleksa i sa direktorom Mirsadom Sijarićem potpisao Ugovor o realizaciji sredstava iz Budžeta Grada Sarajeva za 2021. godinu.

“Zemaljski muzej je čuvar našeg prirodnog naslijeđa i kulturno-historijski centar cjelokupne prošlosti BiH. Grad Sarajevo želi učiniti sve napore da Botanički vrt učini atraktivnim multifunkcionalnim prostorom koji će, osim svoje osnovne namjene, biti pogodan i za organiziranje izložbi, edukacija i drugih kulturnih dešavanja”, kazao je Skaka.

Izrađen je idejni projekat sa planom kompletnog pejzažnog uređenja prostora sa pješačkim stazama, posebnom iluminacijom i pratećim mobilijarom, te se očekuje da nakon ispunjavanja svih neophodnih zakonskih procedura, kao i zatvaranja finansijske konstrukcije, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo i drugi partneri ovog projekta, započnu njegovu realizaciju.

Direktor Sijarić se zahvalio Gradu Sarajevu na čelu sa gradonačelnikom koji se prvi odazvao ovom ambicioznom planu revitalizacije južnog dijela Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine:

„Radi se o velikom prostoru koji se nalazi uz samo Vilsonovo šetalište, a koji proteklih nekoliko decenija nije bio u upotrebi. Realizacijom ovog projekta riješili bi se brojni dugogodišnji nedostaci Muzeja. Iskreno se nadam da ćemo u nekom razumnom roku imati vidljive rezultate, značajne ne samo za ovu instituciju, nego za Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu i njenu neprocjenjivu baštinu“, ističe Sijarić, uvjeren da će se na ovaj način prije svega unaprijediti očuvanje i istraživanje biodiverziteta Bosne i Hercegovine, te stvoriti optimalni uslovi za moderno i održivo funkcioniranje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Previous Uzeirbegovića konak, Maglaj
Next Bosanka prodala kuću suosnivaču WhatsAppa za 87 miliona dolara

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

„Ja ti odoh majko Bosnu braniti“, samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15.

KULTURA I UMJETNOST

Berberova ‘Srebrenica’ je pijetet žrtvi i vječito kapitalno djelo (VIDEO)

Monografska izložba “Srebrenica” Mersada Berbera sinoć je zabilježila svjetsko premijerno prikazivanje u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, gdje će do 25. novembra biti izloženo više od 40 slika koje predstavljaju

KULTURA I UMJETNOST

Dubravko Lovrenović: Intervju iz 2014. godine

Istaknuti bosanskohercegovački akademik Dubravko Lovrenović preminuo je jutros u Sarajevu. Profesor Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofski  fakultet u Sarajevu – Odsjek za historiju završio je 1979. godine,