Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova

Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova

Generalna skupština Svjetske unije olimpijskih gradova, čije je sjedište u Lozani (Švicarska), danas je na online sjednici izabrala Grad Sarajevo u izvršni odbor ove unije, izjavio je za Fenu zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić.

U izvršni odbor koji ima 15 članova izabran je i London, a izbor je bio jednoglasan.

Među glavnim ciljevima Svjetske unije olimpijskih gradova su razmjena iskustava i znanja između gradova i organizatora olimpijskih igara, pa se tako, kako je dodao Trivić, sjećamo kako je nama Innsbruck pomogao četiri godine prije Olimpijade.  

– Nadam se da će članstvo u ovom izvršnom odboru imati veliki uticaj na sam Grad Sarajevo i čuvanje tradicije i sjećanja na Olimpijadu, posebno kao uzora i dostignuća i da mi tim putem krenemo ponovo, da vratimo onu slavu koju je Sarajevo imalo za vrijeme ZOI ’84. – dodao je Trivić.

Olimpijski muzej

U Sarajevu je 8. oktobra ove godine otvorena novoobnovljena zgrada Olimpijskog muzeja, kulturnog blaga Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji je pravi svjedok vremena i turbulentnih dešavanja u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

Prvi čovjek Olimpijskog muzeja u Sarajevu Edin Numankadić u razgovoru za AA podsjetio je da je Olimpijski muzej prvi put otvoren upravo na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara, 8. februara 1984. godine.

Rad Muzeja je ipak prekinut aprila 1992. godine, kada je početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, vila Mandić, u kojoj se nalazi Olimpijski muzej, granatirana i zapaljena. U periodu između 1992. i 1998. godine, zapaljeni objekat bez krova je bio izložen propadanju.

Numankadić je istakao da je poslije 28 godina, uprkos svim nedaćama, nakon opsežne restauracije zgrada ovog historijskog objekta ponovo otvorena za javnost.

“Muzej u Sarajevu izgrađen je po uzoru na Olimpijski muzej u Lozani. Drugim riječima, ovo je muzej u kojem se sport susreće s umjetnošću”, kazao je.

U Olimpijskom muzeju se mogu vidjeti i djela koja govore o samom toku priprema za 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu, kao i radovi mnogih svjetskih umjetnika.

Previous Premijer Novalić u Turskoj o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnim projektima
Next Novalić u Turskoj s čelnicima EXIM Banke o aerodromu u Bihaću

You might also like

SPORT

Kladanj – otvorena sportska dvorana

U Kladnju je danas u povodu Dana općine otvoren objekat sportske dvorane, u koju je uloženo blizu 3 miliona KM. Projekt su finansirali federalna i Vlada TK sa oko dva

SPORT

Bosanski takmičari osvojili 15 medalja na Evropskom klupskom prvenstvu u taekwondou

Na 8. otvorenom evropskom klupskom prvenstvu u taekwondou, koje se održano u Zagrebu, bosanskohercegovački takmičari osvojili su 15 medalja. Bosnu i Hercegovinu je na ovom takmičenju predstavljalo 28 takmičara iz

SPORT

Pele se posebno divio jednom bosanskom fudbaleru

Budući da Pele nikad nije igrao na Starom kontinentu, malo se Europljana može pohvaliti da su dijelili svlačionicu s velikim Brazilcem. E, pa pronašli smo jednog od takvih sretnika…, piše