Gradačac: Gastro-festival „Kuhaj, peci, reci“

Gradačac: Gastro-festival „Kuhaj, peci, reci“

Danas je u Gradačcu na Kuli Zmaja od Bosne u organizaciji Turističke zajednice grada Gradačca po prvi puta održana manifestacija “KUHAJ, PECI, RECI”gastro festival.

Cilj ove manifestcije je promovisanje Grada Gradačca kroz gastro ponudu i predstavljanje turističke ponude i takmičenja ugostitelja, degustacije pripremljenih jela, dodjela nagrada i certifikata objektima, izbor najljepše fotografije jela, promovisanje proizvoda privrednika – sponzora i promocija grada Gradačca kao turističke destinacije.

Gradačački festival obilježit će takmičenja u pripremi tradicionalnih slanih i slatkih jela, gdje se takmiči sedam ekipa koje će imati priliku demonstrirati svoje kulinarske vještine.

Festival će biti završen dodjelom nagrada za najbolja slatka i slana jela kao i dodjelom certifikata ugostiteljskim objektima i kuharima za pripremu brendiranog jela – gradačačka kutija, teletina s bamijom, hurmašica s pekmezom i tradicionalnih suhih šljiva s orasima.

Gospodin Amir Pašalić, v.d. voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca je rekao da nam je želja da do ovogodišnjeg Sajma šljive imamo brendiranih i certificiranih deset tradicionalnih jela ovog kraja koja će se posluživati turistima i posjetiocima u Gradačcu. Stručni dio izrade receptura, uputa za pripremu i definisanja sastojaka će raditi Udruženje kuhara u BiH i Kulinarska Academia Sarajevo.

Otvaranju festivala su prisustvovali gradonačelnik Grada Gradačac Edis Dervišagić, predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Održavanju radionica, okruglog stola i ocjenjivanju jela u toku trajanja ove manifestacije svoj doprinos su dali Hamid Kujraković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane, dr. Enes Kujundžić, mr.sc. Nadira Duraković, predavači Zaim Merdan i Nermin Hodžić.

Previous Vučić: Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi
Next Priznanje za ediciju “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” BZK “Preporod”

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Stari bosanski gradovi: Jajce i Travnik u zimskoj čaroliji – VIDEO

  Snimci iz zraka dva prelijepa naša grada koji stameno stoje još od srednjovjekovne bosanske države.. Jajce… Travnik… (Snimci: Dron.ba za N1)

BH RAZGLEDNICA

Orašac kod Bihaća malo mjesto puno izvora i potoka s pitkom vodom

U naselju Orašac koje se nalazi u sastavu Ljutočke doline, područja koje geografski pripada općini Bihać i broji nekoliko naselja i zaseoka, nalazi se čak 14 izvora pitke vode. Među

BH RAZGLEDNICA

‘Ne želim nikome više da punim džepove.. imamo toliko lijepih destinacija u Bosni i Hercegovini’

Vrijeme je godišnjih odmora. Da hrvatsko primorje građanima Bosne i Hercegovine više nije izbor broj jedan, potvrdili su za TVSA i u jednoj turističkoj agenciji. Preferiraju Tursku i tzv. egzotične