Gradačac se prisjeća svojih heroja i herojske odbrane: Godišnjica formiranja 107. Vmtbr. ARBiH

Gradačac se prisjeća svojih heroja i herojske odbrane: Godišnjica formiranja 107. Vmtbr. ARBiH

Nizom sadržaja u Gradačcu je jučer i danas obilježena 25. godišnjica formiranja 107. mtbr, prve Viteške i jedne od najbrojnijih brigada ARBiH.

Zvanične  delegacije i građani odali su počast borcima i civilnim žrtvama stradalim tokom herojske odbrane Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući strateškim odlukama civilnih i vojnih vlasti, Gradačac je izbjegao sudbinu brojnih bosanskih gradova, ali su žrtve nenadoknadive. Svjedoči tome i 1000 imena na centralnom spomen obilježju šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Hrabrost i ljudskost bile su glavne karakteristike odbrane općine Gradačac, istaknuto je na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice formiranja 107.Vmtbr. O značaju ove vojne jedinice za Radio Gradačac govorio je Sadan Imamović, ratni komandant 107./213.Vmtbr.:

Upravo zbog toga, nisu promakle poruke upućene nadležnim institucijama za vraćanje dostojanstva boračkoj populaciji. Općinski načelnik Edis Dervišagić upriličio je prijem za ratne komandante i uputio čestitku u povodu obilježavanja godišnjice formiranja brigade koja je proglašena prvom Viteškom i odlikovana od Predsjedništva R BiH.

Jučer je položeno cvijeće i odata počast na centralnom mezarju u Mahmut Mahali, grobu ratnog komandanta Ivana Mijačevića i križu u Donjim Ledenicama.

U gradskom parku je postavljena izložba s fotografijama šehida i poginulih branilaca općine Gradačac, a organizatori pozivaju sugrađane i sve patriote da se pridruže obilježavanju ovog značajnog datuma za historiju Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Fotografija korisnika/ce Radio Gradačac.

Večeras će se održati svečana akademija na kojoj će se evocirati sjećanje na herojsku odbranu Gradačca, kako bi se iz naše časne prošlosti crpile pouke za gradnju uspješnije zajedničke budućnosti.

(radiogradacac.ba/MiruhBosne)

Previous Zenica se sprema za Zmajeve (FOTO)
Next Baždarević nakon remija u Zenici: Trebali smo biti agresivniji

You might also like

NAŠI DANI

Vlatko Glavaš: Svi koji su rođeni ovdje su Bosanci i Hercegovci. Komšić je najbolje rješenje

  Vlatko Glavaš, bivši kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine i novoizabrani zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 se osvrnuo na igru

NAŠI DANI

Objavljeni haški dokumenti o Viškovićevoj ulozi u genocidu u Srebrenici

Nakon što su pojedini mediji objavili da se premijer entiteta Rs dovodi u vezu sa ratnim zločinima u istočnoj Bosni, objavljeni su i zvanični haški dokumenti prema kojima je Radovan

NAŠI DANI

Sudija Perić: Postoje političke grupacije koje koriste pravosuđe kao sredstvo za međusobne obračune

Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, ekskluzivno za N1 odgovara na pritiske i optužbe nakon oslobađajuće prvostepene presude u predmetu “Mutap i dr.”. Također, komentarišući zašto je u njegovim