Građani Bosne i Hercegovine za godinu “popili” 96 miliona KM kahve

Građani Bosne i Hercegovine za godinu “popili” 96 miliona KM kahve

Iako većina bh. građana dnevno uživa u nekoliko šoljica kafe, rijetko ko poznaje put zrna kafe koja iz dalekih zemalja preko posrednika završavaju u tržnim centrima. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina nema mogućnost uzgoja kafe, u našu državu se iz raznih zemalja uvoze velike količine sirove i pržene kafe.

Veliki uvoz

Najviše sirove kafe ne uvozimo iz najvećeg proizvođača Brazila, iako bi kupovina od direktnih proizvođača bila najisplativiji potez. Najveće količine sirove kafe uvozimo od veletrgovaca iz Slovenije (74 posto od ukupne količine), Austrije (11 posto) i Hrvatske (10 posto), podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Kako je za Faktor  izjavio portparol UIO BiH Ratko Kovačević, najveće količine pržene kafe u 2015. godini uvezene su iz Italije (82 posto), Hrvatske (11 posto) i Slovenije (tri posto).

– Bosna i Hercegovina je u 2015. godini uvezla 20.886.667 kilograma sirove kafe, za šta je izdvojeno 81.190.024 KM. U istom periodu uvezli smo i 1.537.190 kilograma pržene kafe za 14.884.256 KM – spomenuo je Kovačević.

Direktor korporativnih komunikacija AS Group Adis Hasaković, u čijem sastavu je i Vispak Visoko, za Faktor je kazao da se za Zlatnu džezvu koristi sorta brazilske kafe. Objasnio je i daljni postupak obrade.

– Kafa prvo prolazi ulaznu kontrolu kvaliteta, a nakon toga ide u čistionicu. Sljedeća faza je prženje kafe, koja ima opet svoju strogu proceduru. Završna faza svakako je mljevenje i na kraju svega dođe pakovanje – objasnio je naš sagovornik.

Proces od 30 minuta

– Vrijeme koje je potrebno da se sirova kafa upakuje u vrećicu je svega 30 minuta. Kafa se proizvodi u šaržama, a novi kapaciteti Vispaka su 300 kg po jednoj šarži – rekao je Hasaković.

Za kraj ističe da su cijene kafe u Vispaku uslovljene cijenama na svjetskom tržištu, ali i da je spremna nova najsavremenija pržionica za rad, čime su uduplani kapaciteti ove firme.

Tradicija

Možda trošimo mnogo na ovaj napitak, ali kahva/kafa/kava je sastavni dio naše tradicije. Znamo je spremiti, znamo i uživati u ispijanju iste. Ljudi koji dođu u našu zemlju to primijete kao vrijednost. Na jednom blogu koji prenosi iskustva turista možemo naći članak koji je naslovljen:  12 TIMES BOSNIAN COFFEE WAS BETTER THAN STARBUCKS!

(mb)

 

Previous ILIJAŠ: Praznična atmosfera povodom nastupajućeg Dana općine i Dana nezavisnosti (FOTO)
Next Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje

You might also like

NAŠI DANI

Sjećanje na pobjede bužimskih vitezova: Obilježena dvadeset i šesta godišnjica akcije “Munja 93.”

  Koordinacija boračkih udruženja općine Bužim i ove godine obilježava jednu od najvećih pobjeda koju su izveli pripadnici 105-505. bužimske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.  11. januara 1993. bužimski

NAŠI DANI

Interpol raspisao potjernicu za čuvarem u logoru “Trnopolje”

Interpol je raspisao potjernicu za Mladenom Mitrovićem, osumnjičenim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora. Mitrović je osumnjičen za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u logoru “Trnopolje”, gdje je

NAŠI DANI

Danas protesti građana ispred OHR-a i redovna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

 Protesti građana u Sarajevu zakazani su za danas ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj, prvobitno najavljivan za jučer, organizatori su prolongirali između ostalog zbog najave