Građani Bosne i Hercegovine za godinu “popili” 96 miliona KM kahve

Građani Bosne i Hercegovine za godinu “popili” 96 miliona KM kahve

Iako većina bh. građana dnevno uživa u nekoliko šoljica kafe, rijetko ko poznaje put zrna kafe koja iz dalekih zemalja preko posrednika završavaju u tržnim centrima. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina nema mogućnost uzgoja kafe, u našu državu se iz raznih zemalja uvoze velike količine sirove i pržene kafe.

Veliki uvoz

Najviše sirove kafe ne uvozimo iz najvećeg proizvođača Brazila, iako bi kupovina od direktnih proizvođača bila najisplativiji potez. Najveće količine sirove kafe uvozimo od veletrgovaca iz Slovenije (74 posto od ukupne količine), Austrije (11 posto) i Hrvatske (10 posto), podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Kako je za Faktor  izjavio portparol UIO BiH Ratko Kovačević, najveće količine pržene kafe u 2015. godini uvezene su iz Italije (82 posto), Hrvatske (11 posto) i Slovenije (tri posto).

– Bosna i Hercegovina je u 2015. godini uvezla 20.886.667 kilograma sirove kafe, za šta je izdvojeno 81.190.024 KM. U istom periodu uvezli smo i 1.537.190 kilograma pržene kafe za 14.884.256 KM – spomenuo je Kovačević.

Direktor korporativnih komunikacija AS Group Adis Hasaković, u čijem sastavu je i Vispak Visoko, za Faktor je kazao da se za Zlatnu džezvu koristi sorta brazilske kafe. Objasnio je i daljni postupak obrade.

– Kafa prvo prolazi ulaznu kontrolu kvaliteta, a nakon toga ide u čistionicu. Sljedeća faza je prženje kafe, koja ima opet svoju strogu proceduru. Završna faza svakako je mljevenje i na kraju svega dođe pakovanje – objasnio je naš sagovornik.

Proces od 30 minuta

– Vrijeme koje je potrebno da se sirova kafa upakuje u vrećicu je svega 30 minuta. Kafa se proizvodi u šaržama, a novi kapaciteti Vispaka su 300 kg po jednoj šarži – rekao je Hasaković.

Za kraj ističe da su cijene kafe u Vispaku uslovljene cijenama na svjetskom tržištu, ali i da je spremna nova najsavremenija pržionica za rad, čime su uduplani kapaciteti ove firme.

Tradicija

Možda trošimo mnogo na ovaj napitak, ali kahva/kafa/kava je sastavni dio naše tradicije. Znamo je spremiti, znamo i uživati u ispijanju iste. Ljudi koji dođu u našu zemlju to primijete kao vrijednost. Na jednom blogu koji prenosi iskustva turista možemo naći članak koji je naslovljen:  12 TIMES BOSNIAN COFFEE WAS BETTER THAN STARBUCKS!

(mb)

 

Previous ILIJAŠ: Praznična atmosfera povodom nastupajućeg Dana općine i Dana nezavisnosti (FOTO)
Next Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje

You might also like

NAŠI DANI

Palmer i Ajhorst odgodili dolazak u Sarajevo

Specijalni američki predstavnik za Izborni zakon Metju Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Ajhorst odgodili su dolazak u Sarajevo krajem ove sedmice povodom nastavka pregovora o Izbornom zakonu Bosne i

NAŠI DANI

Princ od Monaka potvrdio dolazak u Sarajevo na otvorenje Olimpijskog muzeja

Princ od Monaka Albert II zvanično je potvrdio da će doći u Sarajevo 9. oktobra i prisustvovati ceremoniji otvorenja Olimpijskog muzeja, saopćio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.  „Ovom gestom potvrđuje

MADE IN BOSNIA-387

Dobre vijesti iz Krajine: Prijedor i Sanski Most su gradovi gdje dijaspora pokreće investicije

U posljednje dvije godine, zahvaljujući nekoliko poduzetničkih inicijativa, ali i proaktivnom radu lokalnih zajednica, Prijedor i Sanski Most su postali prepoznatljivi po ulaganju bosasnskohercegovačke dijaspore u razvoj, pokretanje pogona i stvaranje novih