Građani Bosne i Hercegovine za godinu “popili” 96 miliona KM kahve

Građani Bosne i Hercegovine za godinu “popili” 96 miliona KM kahve

Iako većina bh. građana dnevno uživa u nekoliko šoljica kafe, rijetko ko poznaje put zrna kafe koja iz dalekih zemalja preko posrednika završavaju u tržnim centrima. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina nema mogućnost uzgoja kafe, u našu državu se iz raznih zemalja uvoze velike količine sirove i pržene kafe.

Veliki uvoz

Najviše sirove kafe ne uvozimo iz najvećeg proizvođača Brazila, iako bi kupovina od direktnih proizvođača bila najisplativiji potez. Najveće količine sirove kafe uvozimo od veletrgovaca iz Slovenije (74 posto od ukupne količine), Austrije (11 posto) i Hrvatske (10 posto), podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Kako je za Faktor  izjavio portparol UIO BiH Ratko Kovačević, najveće količine pržene kafe u 2015. godini uvezene su iz Italije (82 posto), Hrvatske (11 posto) i Slovenije (tri posto).

– Bosna i Hercegovina je u 2015. godini uvezla 20.886.667 kilograma sirove kafe, za šta je izdvojeno 81.190.024 KM. U istom periodu uvezli smo i 1.537.190 kilograma pržene kafe za 14.884.256 KM – spomenuo je Kovačević.

Direktor korporativnih komunikacija AS Group Adis Hasaković, u čijem sastavu je i Vispak Visoko, za Faktor je kazao da se za Zlatnu džezvu koristi sorta brazilske kafe. Objasnio je i daljni postupak obrade.

– Kafa prvo prolazi ulaznu kontrolu kvaliteta, a nakon toga ide u čistionicu. Sljedeća faza je prženje kafe, koja ima opet svoju strogu proceduru. Završna faza svakako je mljevenje i na kraju svega dođe pakovanje – objasnio je naš sagovornik.

Proces od 30 minuta

– Vrijeme koje je potrebno da se sirova kafa upakuje u vrećicu je svega 30 minuta. Kafa se proizvodi u šaržama, a novi kapaciteti Vispaka su 300 kg po jednoj šarži – rekao je Hasaković.

Za kraj ističe da su cijene kafe u Vispaku uslovljene cijenama na svjetskom tržištu, ali i da je spremna nova najsavremenija pržionica za rad, čime su uduplani kapaciteti ove firme.

Tradicija

Možda trošimo mnogo na ovaj napitak, ali kahva/kafa/kava je sastavni dio naše tradicije. Znamo je spremiti, znamo i uživati u ispijanju iste. Ljudi koji dođu u našu zemlju to primijete kao vrijednost. Na jednom blogu koji prenosi iskustva turista možemo naći članak koji je naslovljen:  12 TIMES BOSNIAN COFFEE WAS BETTER THAN STARBUCKS!

(mb)

 

Previous ILIJAŠ: Praznična atmosfera povodom nastupajućeg Dana općine i Dana nezavisnosti (FOTO)
Next Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje

You might also like

NAŠI DANI

Aktiviranje rezervi EUFOR-a: Njihova misija će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini

Četiri čete, koje se sastoje od otprilike 500 pripadnika EUFOR-ovih rezervi stacioniranih izvan Bosne i Hercegovine, bit će raspoređene, kao mjera predostrožnosti, u zemlji u naredne dvije sedmice kako bi

Ekonomija/Biznis

‘U Bosni i Hercegovini su dostupni gotovo svi faktori uspjeha i ekonomskog napretka’

Vlasnik firme Emirates d.o.o., u čijem je vlasništvu firma i zabavni park Sunnyland, Šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi bit će počasni pokrovitelj prvog sajma nekretnina Real Expo koji će biti održan u augustu ove

NAŠI DANI

Predsjedavajući Komšić s premijerom Španije u Madridu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa premijerom Španije Pedrom Sanchezom u sjedištu Vlade Španije u Madridu. Na sastanku koji se održava za vrijeme Komšićeve visoke