‘Gradit ćemo Blok 7, moramo imati energetsku stabilnost’

‘Gradit ćemo Blok 7, moramo imati energetsku stabilnost’

 

Bakir Izetbegović (SDA) istakao je danas nakon sastanka predstavnika 19 parlamentarnih stranaka i komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, kako EU uslovljava našu zemlju i tražiće milijardu eura doprinosa ukoliko naša zemlja bude koristila lignit kao energent.

Poslušajte šta je rekao Izetbegović o gradnji Bloka 7 TE Tuzla.

Nermin Nikšić (SDP) ističe da je pitao gosta iz EU u čemu je problem oko gradnje Bloka 7 – kineski novac ili pitanje zagađenosti, te rekao kako je sad očito promijenjena priča i da se ističe problem lignita.

Jučer su mediji prenijeli kako je Energetska zajednica (koja okuplja 27 država članica Evropske unije i potencijalnih kandidata za članstvo) pokrenula postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog, kako tvrde, odobrene ilegalne garancije o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Riječ je o garanciji kojom su vlasti Federacije BiH garant Elektroprivredi Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod kineske banke.

Kao što vidimo EU zvaničnici sad spominju kineski novac, sad problematiziraju lignit.. pa prijete penalima od milijardu eura koje bi im naša država morali dati zbog ‘ekološkog problema’.

Podsjetićemo na neke podatke u vezi aktuelne teme

-Bosna i Hercegovina proizvodi 42 posto električne energije iz obnovljivih izvora.

-U Njemačkoj, vodećoj zemlji EU, u ukupnoj proizvodnji el. energije obnovljivi izvori su s udjelom tek nešto većim od 40 posto u prošloj godini.

-Prema analizi Greenpeacea termoelektrana stacionirana u Njemačkoj najveći je pojedinačni zagađivač u EU!

-Bosna i Hercegovina je u 2018. godini izvezla električne energije u vrijednosti 574 miliona KM.

Previous Galić: Čović i njegovi HB kriminalci i lešinari ne odustaju od rušenja Bosne i Hercegovine
Next Mlade snage: Granična policija Bosne i Hercegovine dobila 100 novih policajaca

You might also like

NAŠI DANI

Potpisana Platforma i principi ‘Koalicije za Mostar 2020’ (Video)

Predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) koje čine “Koaliciju za Mostar 2020” potpisali su u petak Platformu i principe zajedničkog djelovanja na lokalnim izborima u Mostaru. U

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima Janje i Bijeljine (Video)

Savez logoraša u BiH, Medžlis Islamske zajednice Janja, Udruženje logoraša i demobilisanih boraca Bijeljina – Janja danas su cjelodnevnim programom obilježili 25. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Janje i Bijeljine i

NAŠI DANI

Nakon skoro tri mjeseca! U KS u 24 sata nije bilo smrtnih ishoda povezanih s koronavirusom

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata potvrđeno je sedam  slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavile su 22 osobe. Nije bilo smrtnih ishoda. Od pomenutog broja