Gradonačelnica Karić povodom 2. maja: Jako je važno prisjećati se i obilježavati važne datume u našoj historiji

Gradonačelnica Karić povodom 2. maja: Jako je važno prisjećati se i obilježavati važne datume u našoj historiji

Sarajevo danas obilježava 29. godišnjicu herojske odbrane grada.

Drugi maj 1992. jedan je od najznačajnijih datuma u historiji Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Na današnji dan hrabri branioci Sarajeva uspjeli su zaustaviti agresora u pokušaju da zauzme ključne državne institucije, prvenstveno zgradu Predsjedništva RBiH.

 Tim povodom gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicima Anjom Margetić i Harisom Bašićem, i zamjenicom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirelom Džehverović, danas je u sklopu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, odala počast i položila cvijeće na mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., groblju Lav, mezarju Stadion i Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada.

 Na ovaj vrlo važan dan gradonačelnica Karić je poručila da je jako važno prisjećati se i obilježavati našu historiju.

„Danas je jedan od najznačajnijih momenata i najznačajnijih dana za odbranu Sarajeva i odbranu BiH. Delegacija Grada Sarajeva je danas tu da oda počast svim hrabrim braniocima koji su uspjeli sačuvati našu državu i naš grad. Mislim da je ovo najmanja stvar koju možemo uraditi kako bismo se zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za sve ono što mi živimo danas“, kazala je gradonačelnica.

 „Kada bi zaista bilo istine i pravde, ne bi nikad trebali raspravljati o tome koliko je važno da se obilježavaju historijski događaji. Mi ukoliko želimo lijepu i svijetlu budućnost, moramo voditi računa o našoj historiji i moramo se uvijek boriti za istinu. Samo tako možemo napredovati na svim poljima“, poručila je Karić.

 Na ovaj važan datum 2. maj, obilježava se Dan Kantona Sarajevo, Dan Općine Stari Grad i Općine Centar, kojima Grad Sarajevo upućuje čestitke.

Previous Sarajevo nadigralo Željezničar za povratak na vrh tabele PL BiH
Next Manastir Žitomislić duhovni centar pravoslavnih vjernika u Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica pogibije Safeta Zajke zlatnog ljiljana, ratnog heroja i komadanta 2. Viteške motorizovane brigade

Jedan od dvojice heroja odbrane Općine Novi Grad, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina u brojevima 2019

Godišnja publikacija „Bosna i Hercegovina u brojevima 2019“ Agencije za statistiku BiH U publikaciji su, na jednom mjestu, prezentirani posljednji dostupni statistički podaci o Bosni i Hercegovini kao što su

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Janja Beč Nojman: Negiranje genocida ne mijenja činjenice

“Sve dok su na vlasti u Srbiji isti oni koji su na različite načine učestvovali u genocidu u Bosni i Hercegovini, reizdanje knjige ‘Pucanje duše’ jeste čudo” , kaže autorka