Gradonačelnica Karić povodom 2. maja: Jako je važno prisjećati se i obilježavati važne datume u našoj historiji

Gradonačelnica Karić povodom 2. maja: Jako je važno prisjećati se i obilježavati važne datume u našoj historiji

Sarajevo danas obilježava 29. godišnjicu herojske odbrane grada.

Drugi maj 1992. jedan je od najznačajnijih datuma u historiji Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Na današnji dan hrabri branioci Sarajeva uspjeli su zaustaviti agresora u pokušaju da zauzme ključne državne institucije, prvenstveno zgradu Predsjedništva RBiH.

 Tim povodom gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicima Anjom Margetić i Harisom Bašićem, i zamjenicom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mirelom Džehverović, danas je u sklopu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, odala počast i položila cvijeće na mezarju Kovači, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., groblju Lav, mezarju Stadion i Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada.

 Na ovaj vrlo važan dan gradonačelnica Karić je poručila da je jako važno prisjećati se i obilježavati našu historiju.

„Danas je jedan od najznačajnijih momenata i najznačajnijih dana za odbranu Sarajeva i odbranu BiH. Delegacija Grada Sarajeva je danas tu da oda počast svim hrabrim braniocima koji su uspjeli sačuvati našu državu i naš grad. Mislim da je ovo najmanja stvar koju možemo uraditi kako bismo se zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za sve ono što mi živimo danas“, kazala je gradonačelnica.

 „Kada bi zaista bilo istine i pravde, ne bi nikad trebali raspravljati o tome koliko je važno da se obilježavaju historijski događaji. Mi ukoliko želimo lijepu i svijetlu budućnost, moramo voditi računa o našoj historiji i moramo se uvijek boriti za istinu. Samo tako možemo napredovati na svim poljima“, poručila je Karić.

 Na ovaj važan datum 2. maj, obilježava se Dan Kantona Sarajevo, Dan Općine Stari Grad i Općine Centar, kojima Grad Sarajevo upućuje čestitke.

Previous Sarajevo nadigralo Željezničar za povratak na vrh tabele PL BiH
Next Manastir Žitomislić duhovni centar pravoslavnih vjernika u Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Detalji hapšenja maloljetnika u Lukavcu: Ranjeni nastavnik u stabilnom stanju

–U jutrošnjoj pucnjavi koja se dogodila u Osnovnoj školi Lukavac Grad jedna osoba je ranjena i smještena je u UKC Tuzla.  Uhapšen je nedugo nakon pucnjave. Išetao se i krenuo

NAŠI DANI

Grad Sarajevo: Isplaćene 483 stipendije

U izazovnim vremenima pandemije koronavirusa, podrška mladima u njihovom obrazovanju od strane Grada Sarajeva, nije izostala. Naime, uplaćen je novac svim stipendistima sa područja četiri gradske općine. Ovo je samo

NAŠI DANI

U Sarajevu se sastali ministri odbrane Bosne i Hercegovine i Austrije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u Sarajevu u službenu posjetu ministricu odbrane Republike Austrije Klaudiju Tanner s kojom je razgovarao o radu na zajedničkim projektima