Gradonačelnica Sarajeva u službenoj posjeti Prištini

Gradonačelnica Sarajeva u službenoj posjeti Prištini

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić boravi u službenoj posjeti Prištini na poziv predsjednice Republike Kosovo, Nj.E. dr. Vjosa Osmani Sadriu, gdje učestvuje na Međunarodnom forumu „Žene, mir i sigurnost – WPS – Women, Peace, Security“.

Tokom susreta sa kosovskom predsjednicom istaknuto je da jačanjem regionalne saradnje i dijaloga kreiramo ključne korake za ostvarivanje stabilnosti i prosperiteta cijelog Balkana.

Na tom putu je, istakle su sagovornice, jako važno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Kosovo.

„Ovim činom Republika Kosovo iskazala je posvećenost istini i pravdi i odlučnost da bude aktivni sudionik svjetskog mirovnog pokreta“, istakla je Karić te predsjednici Osmani Sadriu poklonila Cvijet Srebrenice.

Jedna od tema bilo je pitanje ukidanja viznog režima između BiH i Kosova.

Karić se susrela i sa gradonačelnikom Prištine, Përparim Ramom, čime su po prvi put i zvanično uspostavljene veze između prijestolnica Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo.

„Na moje veliko zadovoljstvo razgovarala sam sa gradonačelnikom najmlađeg glavnog grada u Evropi. Cilj nam je povezati naše gradove, otvoriti brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu“, kazala je Karić.

Obraćajuči se sudionicima Međunarodnog foruma „Žene, mir i sigurnost“, gradonačelnica Karić je poručila:

„Aktivizam žena mora ostati nezaustavljiv proces, koji će dovesti do još veće njihove zastupljenosti u sve sfere društvenog života. Budimo podrška jedna drugoj. Za bolje sutra svih nas!“

U pratnji gradonačelnice Karić bio je gradski vijećnik Samir Bejić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sastala se sa gradonačelnikom Prištine, Përparim Ramom, čime su po prvi put i zvanično uspostavljene veze između prijestolnica Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo.

„Na moje veliko zadovoljstvo razgovarala sam sa gradonačelnikom najmlađeg glavnog grada u Evropi. Cilj nam je povezati naše gradove, otvoriti brojne mogućnosti za saradnju u obostranom interesu“, kazala je Karić.

Nakon prijema Karić i Rama prošetali su centrom Prištine, koja osvaja svojim karakterom, toplinom i neposrednošću svojih ljudi.

Previous Redžepi: Bošnjaci u Bosni previše šute. Trebate imati čovjeka poput Kurtija, da jednostavno ne da na bošnjački narod
Next Entitet u Bosni legalizuje isplatu plate u koverti

You might also like

NAŠI DANI

Brčko: Gradonačelnik upriličio prijem za Elvisa i Mirena koji su spasili dva dječaka od utapanja u Savi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je u Vijećnici upriličio prijem za Elvisa Kadića i Mirena Ibrahimovića koji su prije nekoliko dana spasili dva dječaka od utapanja

SEHARA

Kakav je tvoj grad, kakva je tvoja država – Svako svoj svijet u sebi nosi

Pripovijeda se da je poznati arapski učenjak Hasan el Basri jedne prilike sjedio na kapiji Šama, a pored njega je čučao prosjak. U grad je ušao jedan putnik i upitao

NAŠI DANI

Engleska škola: Bosanski vojnik Šerif Zjakić primio čin potporučnika

Vojnik Šerif Zjakić postao je potporučnik u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je uspješno završio Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst. Obuka se odvijala većinom u Ujedinjenom Kraljvstvu, ali su vojne vježbe obavljane