Grčka i EU negoduju jer nova predsjednica S. Makedonije nije izgovorila pun naziv države

Grčka i EU negoduju jer nova predsjednica S. Makedonije nije izgovorila pun naziv države

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke je ocijenilo da je nova predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova “grubo prekršila Prespanski sporazum” iz 2018. godine o izmjeni naziva Sjeverne Makedonije, jer je pri polaganju zakletve izostavila riječ “Sjeverna”, prenosi Beta.

Silijanovska-Davkova prilikom polaganja zakletve nazvala je svoju zemlju samo “Makedonijom” uprkos tome što je u tekstu zakletve koju je najprije čitao predsjednik odlazećeg Sobranja Jovan Mitreski pozivajući novu predsjednicu zemlje da ga ponavlja za njim naveden naziv “Sjeverna Makedonija”.

-Izjavljujem da ću dužnost predsjednika Makedonije obavljati savjesno i odgovorno, poštovaću Ustav i zakone i štitiću suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije, rekla je Siljanovska-Davkova na ceremoniji u Sobranju.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke kaže da je time Siljanovska-Davkova “flagrantno prekršila” ne samo sporazum s Grčkom, nego i Ustav Sjeverne Makedonije kojim je zvanično uveden taj naziv.

U znak protesta ambasadorica Grčke u Sjevernoj Makedoniji Sofija Filipidu je napustila svečanost u Skoplju.

-Grčko ministarstvo u saopštenju upozorava da “bilateralni odnosi, kao i evropski put Sjeverne Makedonije, zavise od pune primjene Prespanskog sporazuma i prije svega od upotrebe ustavnog naziva te države”.

U Atini se nižu oštre ocjene grčkih stranaka i medija o postupku Siljanovske-Davkove, uz kritiku vlade Grčke što nije reagovala strožije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Sjevernoj Makedoniji poručila: “Poštujte Prespanski sporazum”.

Ona je na platformi X napisala: “Da bi Sjeverna Makedonija nastavila svoj uspješan put ka članstvu u EU, od najveće je važnosti da nastavi reformski kurs i da u potpunosti poštuje svoje obavezujuće sporazume, uključujući i Prespanski”.

Sličnu izjavu je potom dala i Vanjskopolitička služba EU-a (EEAS) i izrazila žaljenje zbog izjave nove predsjednice Sjeverne Makedonije.

-Skoplje je 2018. godine sklopilo “historijski” sporazum s Grčkom, u sklopu kojeg je pristalo da će u naziv države dodati geografsko obilježje “Sjever”, kako bi se okončala dugogodišnja svađa sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Evropskom unijom.

Država je postala članica NATO-a 2020. Sporazumu s Grčkom protivila se desničarska nacionalistička stranka VMRO-DMPNE, čija je Siljanovska-Davkova kandidatkinja na ovim izborima.

Zbog povratka na vlast desno orijentirane opozicije u ovoj siromašnoj balkanskoj državi od 1,8 miliona stanovnika postoji rizik od ponovnog oživljavanja napetosti s Grčkom, ali i s Bugarskom koja postavlja vlastite uvjete za napredak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije u EU.

Izvor: Agencije/AJB

Previous Reporteri bez granica: Ugrožena sigurnost novinara koji je otkrio potencijalne veze između organizovanog kriminala i ministra
Next Bošnjački barjak biser u mozaiku crnogorske raznolikosti

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS o Srebrenici; Komitet za Auschwitz podržao zabranu negiranja genocida

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, je u potpunosti odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja “sramotnim.” Komisija je, kako kaze Rosensaft,

NAŠI DANI

Vogošća – godišnjica reintegracije

  23. februar jedan je od najznačajnijih datuma iz novije historije za općinu Vogošća i njene građane. Naime, na ovaj dan tačno prije 23 godine dio općine je reintegrisan u

NAŠI DANI

U banjalučkoj Ferhadiji obilježen Dan džamija: Obnovom džamija obnoviti i povjerenje

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci danas je obilježen Dan džamija, koji Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini obilježava u znak sjećanja na dan kada je 1993. godine minirana ova,