Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu i ranjenicima tokom opsade Goražda

Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu i ranjenicima tokom opsade Goražda

Ovih dana obilježena je godišnjica uspostavljanja Puta spasa preko Grepka

O uspostavi koridora spasa prema prijevoju Grebak, te njegovom značaju u sudbonosnim danima odbrane od agresora govorili su ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Edin Aganović i  načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

Bivši borci i zvaničnici okupili su se na platou Grepka, gdje su proučeni  jasin i tevhid za poginule i nestale borce i civile te položeno cvijeće na spomen obilježje podignuto u čast boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Iako je zbog pandemije koronavirusa ova godišnjica obilježena skromnije nego inače, njen značaj je neprocjenjiv.

Organizatori se nadaju se i da će viši nivoi vlasti narednih godina manifestaciju na Grepku uvrstiti u vlastiti kalendar.

Tokom agresije, od 1992. do 1994. godine put preko prijevoja Grebak bio je jedina veza s opkoljenim Goraždem i jedini način za dostavljanje lijekova i hrane.

Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu, ranjenicima koji su evakuirani na liječenje u Sarajevo i Zenicu. Putem na relaciji Goražde – Grebak – Trnovo koji su osiguravale jedinice Armije RBiH, prešlo je blizu 30.000 ljudi.

Put spasa je otkrio Hasan Turčalo Brzi i sa svojim saborcima spasio hiljade života, ali ne i svoj. Nestao je tokom rata na tom putu.

Na Grepku je formirana i Fočanska viteška brigada. 

Sjećanje na značaj ovog mjesta njeguju i planinari koji svake godine organizuju ljetni i zimski pohod ‘Grebak – put života’.

Previous "Bosna i Hercegovina - 80 najljepših mjesta" vodič za putovanje domaćih i stranih turista
Next Organski voćnjak u Brezi: Šefket Hrustanović namjerava utrostručiti proizvodnju prerađenog voća

You might also like

NAŠI DANI

General Dudaković: Mi moramo ostati ovdje i nikada ne smijemo biti poniženi

U Domu mladih (Sarajevo) večeras je održana manifestacija “Domovina u srcu” u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija, koja okuplja blizu 60 bošnjačkih organizacija, a čemu je glavni povod bio Dan

NAŠI DANI

ANUBiH: Saopštenje povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini

Tokom druge decenije XXI stoljeća na društvenoj i političkoj sceni Bosne i Hercegovine sve više jačaju političke snage koje negiraju opstojnost države Bosne i Hercegovine. Nosilac destrukcije i negacije države

OTPOR BOSNE

BORAC KOJI JE POGINUO S DVJEMA PUŠKAMA U RUKAMA

Formiranjem Abdićeve Autonomije u septembru 1993. godine stvorene su dodatne poteškoće svim jedinicama 5. korpusa. Pored postojećih frontova, otvoren je novi borbeni front koji su popunile jedinice nekoliko krajiških brigada.