Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu i ranjenicima tokom opsade Goražda

Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu i ranjenicima tokom opsade Goražda

Ovih dana obilježena je godišnjica uspostavljanja Puta spasa preko Grepka

O uspostavi koridora spasa prema prijevoju Grebak, te njegovom značaju u sudbonosnim danima odbrane od agresora govorili su ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Edin Aganović i  načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

Bivši borci i zvaničnici okupili su se na platou Grepka, gdje su proučeni  jasin i tevhid za poginule i nestale borce i civile te položeno cvijeće na spomen obilježje podignuto u čast boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Iako je zbog pandemije koronavirusa ova godišnjica obilježena skromnije nego inače, njen značaj je neprocjenjiv.

Organizatori se nadaju se i da će viši nivoi vlasti narednih godina manifestaciju na Grepku uvrstiti u vlastiti kalendar.

Tokom agresije, od 1992. do 1994. godine put preko prijevoja Grebak bio je jedina veza s opkoljenim Goraždem i jedini način za dostavljanje lijekova i hrane.

Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu, ranjenicima koji su evakuirani na liječenje u Sarajevo i Zenicu. Putem na relaciji Goražde – Grebak – Trnovo koji su osiguravale jedinice Armije RBiH, prešlo je blizu 30.000 ljudi.

Put spasa je otkrio Hasan Turčalo Brzi i sa svojim saborcima spasio hiljade života, ali ne i svoj. Nestao je tokom rata na tom putu.

Na Grepku je formirana i Fočanska viteška brigada. 

Sjećanje na značaj ovog mjesta njeguju i planinari koji svake godine organizuju ljetni i zimski pohod ‘Grebak – put života’.

Previous "Bosna i Hercegovina - 80 najljepših mjesta" vodič za putovanje domaćih i stranih turista
Next Organski voćnjak u Brezi: Šefket Hrustanović namjerava utrostručiti proizvodnju prerađenog voća

You might also like

NAŠI DANI

Rečeno jasno “ne” odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori (VIDEO)

  Učesnici međunarodne konferencije „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ danas u Sarajevu, još jednom su ukazali na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo

NAŠI DANI

Predsjedništvo zadužilo Ministarstvo sigurnosti da adekvatno odgovori na požare

 Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je održalo vanrednu sjednicu na kojoj je donesen zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da iskoristi sve mehanizme kako bi se osigurao adekvatan odgovor

NAŠI DANI

‘Merhamet’ dijeli pomoć i u Siriji

Volonteri Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” uveliko su prisutni na terenu u zemljotresom razorenim područjima na jugu Turske i sjeveru Sirije gdje zajedno s partnerima turske organizacije IHH dijele obroke i