Guardian Tanovićev novi film uvrstio u top 10 na Berlinaleu

Guardian Tanovićev novi film uvrstio u top 10 na Berlinaleu

Ugledni britanski časopis The Guardian uvrstio je film “Smrt u Sarajevu” bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića među deset ostvarenja koja morate pogledati na 66. Berlinaleu.

Na festivalu, koji slovi za jedan od najprestižnijih u svijetu, Tanovićev film ušao je u takmičarski program.

Političko-satirični film bh. oskarovca prati priču važnih političkih diplomata koji dolaze u Sarajevo na godišnjicu obilježavanja atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda.

Neplaćeno osoblje hotela Evropa koristi priliku da od kompletnog događaja napravi anarhiju.

Sa snimanja filma

Sa snimanja filma

Tanović je za ovaj film, ukupno 11 u karijeri, odabrao fantastičnu glumačku postavu:  Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Aleksandar Seksan, Edin Avdagić Koja, Ermin Sijamija, Luna Zimić Mijović, Rijad Gvozden samo su neka od imena koja su iznijela uloge u filmu koji ima realne šanse za Zlatnog medvjeda.

Berlin Film Festival se otvara danas, a do 21. februara bit će prikazana 434 filma iz 77 zemalja, a za zlatne i srebrene medvjede takmičit će se 18 filmova. Pet filmova bit će prikazano izvan konkurencije, a devetnaest su premijere.

Pored filma “Smrt u Sarajevu”, Guardian je iz niza ostvarenja koja će biti prikazana na 66. Berlinaleu uvrstio i “The Commune”, “Things to Come”, “Shepards and Butchers”, “A Quiet Passion”, “Alone in Berlin”, “Genius”, “The Patriarch”, “War on Everyone” i “Zero Days”.

(oslobođenje.ba/mb)

Previous Meho Kodro: Prvo veliko fudbalsko ime samostalne Bosne i Hercegovine
Next Kineska TV u Sarajevu: Snimaju emisiju posvećenu filmu 'Valter brani Sarajevo'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bosanska umjetnica Alisa Teletović slikala pred publikom u Abu Dhabiju

U Galeriji u Abu Dhabiju, ove sedmice, održan je jedinstven umjetnički performans na kojem se predstavila bosanskohercegovačka umjetnica Alisa Teletović. Na poziv iz Galerije ‘One Piece Concept store’ čiji su

KULTURA I UMJETNOST

Ademir Kenović povodom 100 godina od rođenja Zaima Muzaferije: Nije bio glumac, bio je glumčina

Na današnji dan prije tačno 100 godina u Visokom je rođen Zaim Muzaferija, bosanskohercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac. U nekoj oficijelnoj varijanti to bi bio početak ovog teksta, ali

KULTURA I UMJETNOST

Međunarodni sajam knjiga od 19. do 24. aprila u Sarajevu

Međunarodni sajam knjiga, njegovo 29. izdanje i 14. bijenale knjige bit će održano od 19. do 24. aprila u sarajevskom Centru Skenderija, obogaćujući i ove godine književnu scenu ponudom novih