Guardian: Vodič za deset najboljih destinacija u Sarajevu (Foto)

Guardian: Vodič za deset najboljih destinacija u Sarajevu (Foto)

Novinarka Guardiana Jeanine Barone je prošloga ljeta posjetila glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo i odlučila je s čitaocima tog prestižnog britanskog medija podijeliti top deset umjetničkih i lijepo dizajniranih destinacija grada na Miljacki.

Boravila je u Sarajevu tokom Beton Festa, festivala koji se održava u augustu posljednje četiri godine, za koji je kazala kako je tokom njegovog trajanja svjedočila kreiranju predivnih umjetničkih djela, ali i plesanju salse na ulicama, 3D radionicama, te je dodala kako je teško zamisliti da je grad nekada bio pod opsadom.

Cafe galerija Zvono


Smještena blizu Akademije likovnih umjetnosti, ova kafe-galerija nudi šansu da se družite sa sarajevskim umjetnicima, gledajući njihove izložbe ili da učestvujete u literarnim događajima. Zvono je osnovano 1979, mada na drugoj lokaciji, a prostor je lijepo uređen te ga posjećuju novinari, muzičari i umjetnici koji ponekad samo navrate da popiju rakiju ili pivo.

Pink Houdini


Ljubitelji muzike, bez obzira na godine, vole svratiti u Pink Houdini, jazz i blues klub, za koji je vlasnik Mensur Hodžić rekao da je “Houdini” motiv kafića jer vjeruje da je sve moguće u tom objektu.

Dekanter


Ovo je najsofisticiraniji, ali neformalni vinski bar glavnog grada BiH. Lista vina se uglavnom fokusira na balkanske vrste, posebno iz Bosne i Hercegovine. U lokal udobnog interijera, divne terase i bajkovitih svjetala dođite ranije kako biste obezbijedili sebi mjesto.

Galerija Boris Smoje


Prijatne terase i unutrašnjosti ispunjene fotografijama, skulpturama i izložbama slika pruža udobnost, a subotnje večeri donose žive svirke, uključujući elektroniku i sevdah.

Hotel President


Moderni hotel sa 72 sobe se nedavno otvorio u centru starog grada. U većini soba se nalaze luksuzni balkoni koji pružaju pogled na Miljacku i Baščaršiju.

Cafe de Paris


Bosanac Adi Kadrić je proveo većinu svog života u Francuskoj, a kada se vratio u Sarajevo, donio je dašak Parisa sa sobom u formi kafića. U lokalu je zabranjeno pušenje, služe se voćni sokovi i vina, zajedno sa kroasanima, ali i 20 vrsta francuskih sireva.

Klopa


Smješten je na glavnoj pješačkoj i užurbanoj ulici Ferhadiji. Unutrašnjost je napravljena od različitih vrsta drveta, a većina hrane se priprema u peći na drva. Klopa je jedan od nekoliko sarajevskih restorana koji nudi raznoliku vegetarijansku hranu.

Superfood


Gosti u ovaj restoran, ispunjen muralima ulične umjetnosti, dolaze na organski obrok uz kojeg dobijate i jazz, blues i pop muziku ponedjeljkom uveče. Marokanski janjeći burger sa senfom i sosom je veliki hit, a inovaciju je kuhar unio i u doručak koji uključuje jaja sa avokadom, ili jaja pečena na puteru od tikve.

Colors Inn Sarajevo


Zidovi izgledaju poput muzeja, sa fotografijama kultnih gradskih struktura, poput nedavno otvorene Vijećnice, a sadrži 37 prostranih soba.

Ars Aevi


Najveća kolekcija međunarodne savremene umjetnosti jugoistočne Evrope je smještena u vrlo nekonvencionalan dvospratni prostor, nalik drvenom sanduku. Ars Aevi je nedavno otvoreni muzej koji sadrži više od 200 fotografija, slika, skulptura, video instalacija kojima su doprinijeli i proslavljeni umjetnici širom svijeta, kao što je Michelangelo Pistoletto. Osmišljen tokom rata kao primjer međunarodne kulturne saradnje, muzej je postao stvarnost zahvaljujući donaciji italijanske vlade.

(theguardian.com/mb/N1)

 

Previous Susret Zvizdić- Davutoglu u Ankari: Trgovinsku saradnju Bosne i Hercegovine i Turske proširiti na sir i mlijeko
Next KRLEŽA I BOSNA

You might also like

TURIZAM

FlyBosnia uvela direktnu avioliniju između Sarajeva i Bahraina

Aviokompanija FlyBosnia uspostavila je danas novu direktnu liniju Sarajevo – Bahrain – Sarajevo na kojoj će se letovi odvijati jednom sedmično. Uvođenjem redovnih linija za Bliski istok u posljednja dva mjeseca,

BH RAZGLEDNICA

Za četiri mjeseca Trebevićka žičara prevezla gotovo 400.000 putnika

  Trebevićka žičara je najveći infrastrukturni, ekonomski i turistički projekt koji je Grad Sarajevo realizirao poslije rata. Od 6. aprila do 25. jula ove godine evidentirano je 393.649 pojedinačnih vožnji

TURIZAM

Hedef Group gradi luksuzni hotel u Sarajevu, investicija od 60 mil. BAM

Zadnjeg dana trodnevne posjete privredne delegacije Opštine Novi Grad Sarajevo Turskoj, načelnik mr. Semir Efendić sastao se u Istanbulu sa predstavnicima Hedef Group – turističkog lanca hotela iz Alanye. Ova