Halilagić, premijer TK: “Učenici u školama 27 godina nisu učili o Kapiji, promijenili smo to”

Halilagić, premijer TK: “Učenici u školama 27 godina nisu učili o Kapiji, promijenili smo to”

Polaganjem vijenaca i cvijeća Vlada Tuzlanskog kantona danas je na Slanoj Banji i mjestu stradanja na tuzlanskoj Kapiji obilježila godišnjicu masakra i najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle.
Nakon polaganja cvijeća premijer Kantona Irfan Halilagić je kazao da i danas, nakon 28 godina, bol za tuzlanskom mladošću ne jenjava.

„S obzirom da sam i sam mlad čovjek danas mi je izrazito teško. Ovo nosi jednu posebnu težinu. Posebno je teško biti danas ovdje i razmišljati šta su zlikovci i zločinci uradili. 28 godina, svake godine mi se ovdje okupljamo i pozivamo i upućujemo na jednu svjetsku nepravdu da oni koji su odgovorni za ovaj zločin, i pored sudskih presuda, na slobodi. Danas živimo u vremenu u kojem svi govore da živimo u slobodnom društvu u kojem se vrednuju slobode i kada smatramo da živi vladavina prava, na ovom slučaju, nažalost, vidimo da to nije tako. Da nam susjedska država, čiji je bio nesumnjiv utjecaj na sve ovo što nam se desilo, i dalje štiti tu ideologiju 90-tih, štiti one koji su odgovorni i mi, najmanje što možemo uraditi je pozivati da kazne one koji su ovakve zločine uradili“, kazao je premijer Halilagić i dodao da Vlada Tuzlanskog kantona, nemamo velike mogućnosti i nadležnosti za djelovanje u ovom segmentu.

„Ipak, želim istaknuti da smo u okviru onoga što možemo i smijemo, u okviru oblasti obrazovanja, prošle godine u udžbenike upisali ovaj događaj. 27 godina generacije nisu učile o masakru na Kapiji.

Od prošle godine učenici uče ko je i šta uradio i šta je posljedica, između ostalog i prerano ugašene tuzlanske mladosti“, zaključio je premijer Halilagić.

Slika može predstavljati 1 osoba i tekst

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona, osim premijera Halilagića činio je cjelokupan saziv Vlade Tuzlanskog kantona: ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministrica zdravstva Dušanka Bećirović, ministrica pravosuđa i uprave Nataša Marošević, ministar finansija Suad Mustajbašić, ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Fedahija Ahmetović, ministar kulture, sporta i mladih Damir Gazdić i ministar privrede Edin Duraković, prenosi rtvtk,

Čuvari Bosne: DIEGO ARRIA – premijer TK ugostio venecuelanskog diplomatu

U ovom za nas posebno teškom danu, imali smo privilegiju i potrebu pronaći vremena za posebnu delegaciju i posebnog gosta. Diego Arria je bivši ambasador Vencuele u UN i tadašnji predsjednik Vijeća sigurnosti UN u toku agresije na BiH 92-95.

Slika može predstavljati 2 osobe, redakcija i tekst

Danas nam je bio naš gost zajedno sa članovima Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, gospodom Emirom Zlatarom, Elmirom Jahićem i Amirom Karićem, te našim akademikom Abdulahom Sidranom. Jedan od povoda je knjiga “Usporeni genocid u Bosni”, djelo koje je nekih 30-ak godina pisao gospodin Arria.

Knjiga je autentično, nezavisno, “insajdersko”, svjedočenje o politici Ujedinjenih nacija, UNPROFOR-u, UNHCR-u od 1992-1995. godine, prema Bosni i Hercegovini. Ona je relevantno svjedočenje o njegovoj borbi “s druge strane paravana”, sa istinitim i tačnim prikazom dešavanja unutar samih međunarodnih institucija, posebno Sekretarijatu i Vijeću sigurnosti UN-a, i odnosu prema Bosni i Hercegovini te genocidu nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica. Kao takvo, ovo je štivo od neprocjenjive važnosti za razumijevanje funkcionisanja tadašnje, ali i aktuelne međunarodne politike u svijetu, pa i prema Bosni i Hercegovini. Godspodine Diego Arria, Hvala Vam! – napisao je Halilagić.

Tuzla: Sirene u 20.55 sati obilježile godišnjicu masakra na Kapiji

-Oglašavanjem sirene u 20.55 sati okončano je ovogodišnje obilježavanje godišnjice masakra na Kapiji koji su 25. maja 1995. godine počinili pripadnici Taktičke grupe Ozren Vojske Rs..Sirena se oglasila u vrijeme kada je Novak Đukić naredio svojim vojnicima da projektilom gađaju uže gradsko jezgro Tuzle.

U eksploziji granate ubijeni su 71 mladić i djevojka, a preko stotinu osoba teže i lakše je ranjeno.I baš kada se večeras utišala sirena te kada su građani i građanke krenuli da polože cvijeće jak pljusak se sručio na plato Kapije što su mnogi prokomentarisali riječima da je i nebo zaplakalo za prekinutom tuzlanskom mladošću.

Za zločin nad civilima Tuzle odgovarao je Novak Đukić. Osuđen je prvobitno na 25 godina, a u ponovljenom postupku pred Sudom BiH na 20 godina zatvora. Drugostepenu presudu je dočekao na slobodi, a potom je pobjegao u Srbiju gdje se i danas nalazi. Za njim je raspisana međunarodna potjernica, ali Đukić ima dvojno državljanstvo, a Srbija mu neće da sudi pred svojim pravosudnim organima, jer je ocijenjeno kako nije sposoban za praćenje suđenja.Niko od njegovih podređenih vojnika nikada nije odgovarao za zločin na Kapiji, izvješptava agencija Anadolija.

(MiruhBosne)

Previous U Potočarima promovisana knjiga "Usporeni genocid u Bosni" autora Diega Arrie
Next Izetbegović: Na štetu države nećemo da budemo poslušnici

You might also like

NAŠI DANI

Beba spašena ispod ruševine nakon izraelskog napada u Pojasu Gaze

Spasilačke ekipe i mještani spasili su bebu tako što su je izvukli ispod ruševine zgrade koja je devastirana u izraelskom zračnom napadu u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

NAŠI DANI

Bradara i Stojanović bez Lende postigli dogovor i izabrali rukovodstvo FBiH

 Članovi rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović, dogovorili su se danas bez trećeg člana – Refika Lende, da Bradara bude predsjednica, a Stojanović i Lendo potpredsjednici

NAŠI DANI

Trideset godina Sile nebeske

Jučer su u Bihaću održane centralne aktivnosti višednevnog programa kojim je obilježena 30. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon prijema za ratne komandante organiziran je obilazak