Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju; Kosovo neće dozvoliti stvaranje ‘republike Dodik’

Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju; Kosovo neće dozvoliti stvaranje ‘republike Dodik’

Promjena granica nije rešenje, rečeno je jučer na okruglom stolu o temi “Dijalogu između Kosova i Srbije posle samita u Berlinu”, sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija i diplomatskog kora, a u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta (KDI), javlja AA.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da bi promjena granica donijela tragediju i da on ne može da prihvati uslovljavanje dijaloga sa Srbijom, dok Srbija još uvijek ne priznaje zločine koje je počinila na Kosovu.

Haradinaj je kazao da je u Berlinu morao da sjedne za sto sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je za vrijeme rata bio ministar informisanja u vrijeme Slobodana Miloševića, ali da nije postavljao nikakve uslove, jer se mora ići naprijed.

“Pogrešna je pozicija i Vašingtona i Evropljana i Berlina i Pariza da se prihvati uslov Srbije za nastavak dijaloga, uklanjanje taksi. Kome stavljati uslove, predsjedniku Vlade koji dolazi iz Meje. Masakr u Meji je bio 27. aprila, a ja sam posle Meje, 29. aprila otišao u Berlin i sjeo prekoputa Vučića zbog dijaloga”, kazao je Haradinaj.

Istakao je i da se sporazum sa Srbijom treba postići, ali ne kroz promjenu granica, jer bi to odvelo u tragediju.

“Uvjeravam vas da svako ko kaže da se pomjeranjem granica ili korekcijom granice postiže mir, zna da se donosi rat, donose se tragedije. Dakle, oni koji predlažu sporazume o granici to rade s namjerom da Balkan uvuku u nestabilnost za najmanje još dvije decenije “, rekao je kosovski premijer.

Haradinaj je naveo da postiji sumnja da su predsjednik Kosova Hashim Thaci i premijer Albanije Edi Rama razgovarali sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini o promjeni granica, te je konstatovao da je vrijeme Mogerinijeve prošlo.

Ambasador Švajcarske na Kosovu Jean-Hubert Lebet kazao je da njegova zemlja podržava inicijativu Njemačke i Francuske da se dijalog nastavi radi postizanja sveobuhvatnog pravnog sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kazao je da se nada da će naredni sastanak u julu donijeti neki razvoj, na primer na tehničkom nivou. Istovremeno je poručio da ideja o promjeni granica nije dobra, jer se time ne riješavaju problemi.

“Iskustvo moje države stečeno tokom posredovanja govori da promjena granica nikada nije funkcionisala. Nemate ni jedan primjer u svijetu da je kada su se dotakle granice nešto riješeno i jako smo sretni što sastanak u Berlinu to nije podržao. Pomjeranjem granica, uzroci konflikta ne bi se riješili i zato treba da radimo na pitanjima koja nisu riješena. Ovdje na Balkanu ukoliko počnete da dirate granice, ulazite u nevolje”, kazao je ambasador Lebet.

Naveo je i da se sporazumi ne mogu nametati, te da je važno da postoji povjerenje između strana i spremnost za postizanje sporazuma. Švajcarski ambasador je potencirao i važnost sveobuhvatnoste nacionalne podrške za realizaciju sporazuma, kao i transparentnosti procesa.

Istovremeno, lider Progresivno demokratske partije i bivši kosovski poslanik i ministar, Nenad Rašić je na okruglom stolu ocijenio da ispravljanje granica i podjela nije dobro rješenje ni za Srbe sa juga, ni za Srbe sa sjevera Kosova.

Rašić se složio sa konstatacijom da je na Berlinskom samitu jasno iznesen stav da se mijenjanje granica neće dogoditi. On je istakao i da su kosovski Srbi veoma malo uključeni u proces dijaloga, iako je Kosovo zajedničko za sve zajednice koje žive u njemu.

Mediji još prenose kako je kosovski premijer istakao da Kosovo ostaje posvećeno svom evropskom putu i tome da spriječi širenje ruskog uticaja i interesa u regionu i odlučno da Srbija ne dođe do rijeke Ibar kroz stvaranje republike Dodik.

Previous FlyBosnia preuzela svoj drugi avion
Next Lévy: Vi Bosanci ste mnogo dali. Dali ste nam sliku veličine. Primjer otpora. Sliku Evrope, u minijaturi

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 554-ta godišnjica krunisanja kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu

27.11. od 14 sati u Domu kulture obilježena je 554-ta godišnjica krunisanja posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu. Nakon pozdravnog govora Samira Agića, menadžera Centra za obrazovanje i druženje

NAŠI DANI

Kinezima predstavljeni projekti Željeznica vrijedni preko milijardu EUR

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizovala je sastanak za stranog investitora Powerchina International u Željeznicama FBiH s ciljem upoznavanja investitora s dostupnim investicijskim projektima. Predstavnici Željeznica predstavili

NAŠI DANI

Radovi i poslije izbora: Počela obnova Trga Sabora bosanskog na Dobrinji

Općine Novi Grad Sarajevo i Istočna Ilidža realiziraju projekat sanacije i obnove trga koji se nalazi na teritoriji dvije lokalne zajednice, a riječ je o Trgu Sabora bosanskog na samoj