HDZ želi izmijeniti zakon kako bi crnolistaši primali plate

HDZ želi izmijeniti zakon kako bi crnolistaši primali plate

Po skraćenom postupku na narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBIH biće razmatran prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH. 

Predložio ga je HDZ BiH, a odnosi se na pokušaj ove stranke da omogući da plate primaju oni zvaničnici koji se nalaze na crnoj listi SAD-a.

– Radi se o prijedlogu Kluba HDZ-a koji bi trebao otkloniti jednu elementarnu nepravdu, odnosno jedan problem koji imaju neki uposlenici u institucijama BiH da iz objektivnih razloga ne mogu primati svoja primanja, plaće na račun, kaže HDZ-ov zastupnik Predrag Kožul.

Jedan od njih, sa američke crne liste, je i Marinko Čavara član rukovodstva državnog Parlamenta.

– Time bi osigurali temeljna ljudska prava na isplatu plaće na račun onim osobama koji iz objektivnih razloga ne mogu imati račun ili nemaju račun u banci. Vidjeli smo da su protiv tog zakona zastupnici iz SDP-a, suzdržani iz NIP-a, što pokazuje odnos prema kolegijalnosti ali i odnos prema temeljnim ljudskim pravima, rekao je Čavara.

Podsjetimo, nakon što su banke u RS počele slijediti primjer banaka iz Federacije BiH, po pitanju američkih sankcija, zvaničnici sa crne liste ostali su bez bankovnih računa i plata.

Među njima je i Čavara koji je nakon što su mu računi odmah po stavljanju na crnu listu zatvoreni u FBiH, otvorio novi u RS. No kada su i u manjem entitetu zatvoreni, pisao je Parlamentarnoj skupštini BiH žaleći se da mu je zatvoren račun u jednoj banci, nakon čega ga je otvorio u drugoj, ali i ta banka mu je saopštila kako će mu račun biti zatvoren.

(Vijesti.ba/MiruhBosne)

Previous Svečano otvoren Sarajevo Business Forum 2024.
Next Ef. Azabagić prije 140 god. - 'Iseljavanje (hidžra) u naše vrijeme ravno je samoubojstvu, propasti i nestanku Bošnjaka'

You might also like

NAŠI DANI

Bosnalijek pored snabdijevanje medicinskih ustanova i građana, donira i lijekove

Bosanskohercegovački proizvođač lijekova Bosnalijek od početka pandemije COVID-19 poslovanje  je fokusirao na snabdijevanje medicinskih ustanova i građana Bosne i Hercegovine svojim proizvodima,a uspio je  osigurati značajne količine koje donira različitim

NAŠI DANI

Otkrivena masovna grobnica na Korićanskim stijenama

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine vjeruje da grobnica krije posmrtne ostatke stotinu Prijedorčana, ubijenih 1992. Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH otkrili su na širem lokalitetu Korićanskih stijena

NAŠI DANI

Zbog saradnje sa kartelom Tito i Dino: Izdat nałog za hapšenje vd. direktora FUP-a Vahidina Munjića!

Vd. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić je pod obradom pripadnika MUP-a KS u vezi sa akcijom usmjerenom protiv članova narko kartela Tito i Dino. Kako saznaje Istraga, izdata je