Hebrejski univerzitet u Jerusalemu otpustio profesoricu koja je optužila Izrael za genocid u Gazi

Hebrejski univerzitet u Jerusalemu otpustio profesoricu koja je optužila Izrael za genocid u Gazi

Profesorica Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu dr. Nadera Shalhoub-Kevorkian suspendovana je sa funkcije nakon što je optužila Izrael da je izvršio genocid nad Palestincima u Gazi, prenosi Anadolu.

Prema pisanju izraelskog lista “Haaretz”, Hebrejski univerzitet u Jerusalemu otpustio je profesoricu koja je pozivala na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja brutalne napade.

Profesorica je pokrenula peticiju, optužujući Izrael da je počinio genocid u Gazi, a otpuštena je nakon podcasta u kojem je komentarisala izraelske napade na Pojas Gaze i optužbe protiv Hamasa.

Prof. Shalhoub-Kevorkian je krajem oktobra prošle godine objavila peticiju u kojoj optužuje Izrael da je počinio genocid u Gazi. Nakon toga je dobila pismo od uprave univerziteta u kojem je od nje zahtijevano da podnese ostavku.

U pismu koje je uputio rektor Hebrejskog univerziteta prof. dr. Asher Cohen, navedeno je da “žale i da se stide što Hebrejski univerzitet ima takvog člana fakulteta”.

Shalhoub-Kevorkian je kazala da je pismo potaknulo pravu kampanju huškanja koja sadrži opasne prijetnje bez presedana protiv nje i njene porodice.

Shalhoub-Kevorkian je odbila zahtjev za podnošenje ostavke, ali je uprava Hebrejskog univerziteta profesorici uručila otkaz nakon izjava u podcastu prije tri dana.

Profesorica je u podcastu kazala da je izraelska vlada nepravedna.

“Oni će koristiti sva sredstva da ubiju više ljudi. Ovo je mašina za ubijanje, mašina koja može preživjeti samo uništavanjem Palestinaca”, kazala je.

Shalhoub-Kevorkian je istakla da su optužbe izraelskih zvaničnika o seksualnim napadima Hamasa obične laži.

“Koristit će sve vrste laži, počeli su s bebama, nastavili su sa priči o silovanju, nastavit će sa milionima laži”, dodala je.

Kako je kazala, prave seksualne napade su ustvari počinile izraelske snage koje su okupirale Gazu.

“Vidim fotografije izraelskih vojnika kako ulaze u domove Palestinaca, koriste donje rublje, igraju se s time, smiju se, stavljaju donje rublje u tenkove i puške. Ako ovo nije seksualno zlostavljanje, šta je onda?”, rekla je ova profesorica.

Shalhoub-Kevorkian je također optužila Izrael da je počinio genocid u Gazi.

Uprava Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu objavila je saopštenje u kojem se navodi da je prof. dr. Shalhoub-Kevorkian suspendovana sa predavanja na Hebrejskom univerzitetu zbog provokativnih komentara.

Previous Udruženje Pomozi.ba počelo s podjelom iftara u Gazi
Next Modularna stambena zgrada proizvedena u Brčkom, montirana u Austriji za samo 30 sati

You might also like

NAŠI DANI

Kožljak: Bosna i Hercegovina će vrlo brzo biti pozvana u NATO članstvo

Na NATO samit u Madridu Rusija je proglašena najznačajnijom direktnom prijetnjom miru i sigurnosti, a Finska i Švedska dobile poziv za članstvo. U toku je NATO samit u Madridu, na

NAŠI DANI

Građani Sarajeva odali počast koloni s tabutima žrtava genocida u Srebrenici

Kolona s tabutima 50 žrtava genocida u Srebrenici stigla je u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i, kao i prethodnih godina, zaustavila se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su

NAŠI DANI

Avdović o EUFOR-ovim pojačanim trupama u Bosni i Hercegovini: Dobro, ali nedovoljno

Erol Avdović, novinar u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, komentarisao je za N1 stanje u Ukrajini, sankcije Rusiji, da li se kriza može preliti na Zapadni Balkan, a bilo