Helez: Bosna i Hercegovina bi na proljećnom zasjedanju NATO-a trebala dobiti kandidatski status

Helez: Bosna i Hercegovina bi na proljećnom zasjedanju NATO-a trebala dobiti kandidatski status

Bosna i Hercegovina bi na proljećnom zasjedanju NATO saveza ove godine trebala dobiti kandidatski status, izjavio je danas u Sarajevu ministar odbrane te zemlje Zukan Helez, istakavši da je to još jedan korak bliže članstvu u Sjevernoatlantskoj alijansi, javlja Anadolu.

“To je priznanje Bosni i Hercegovini za sve ono što je uradila na NATO putu. Potpuno sam svjestan da ima i drugih političkih konotacija i očekivanja, ali sam legalista i sve dok Zakon o odbrani u Članu 84. kaže da je naš cilj članstvo u NATO savezu, ja radim po zakonu i to je naš cilj”, rekao Helez.

Helez je na konferenciji povodom otvaranja NATO Konferencije strateških vojnih partnera (MSPC 24) na Ilidži, rekao da je riječ o drugom velikom skupu u Bosni i Hercegovini, nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u februaru ove godine.

“To je znak da NATO savez ima tijesnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom. Imamo partnerstvo već više od 20 godina. Prije nekoliko dana u Domu Oružanih snaga BiH proslavili smo 75. godina postojanja ove vojno-političke organizacije. U ovih 20 godina OS BiH su napravile izuzetan napredak. Svakim danom smo usklađivali standarde Oružanih snaga sa standardima NATO saveza i kao plod te saradnje smo imali nekoliko uspješnih međunarodnih misija gdje su naše snage, rame uz rame sa predstavnicima NATO-a izvršavali najsloženije vojne zadatke“, rekao je Helez.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Gojko Knežević rekao je da partnerstvo BiH i NATO traje od 2006. godine i odvija se saradnjom kroz različite oblasti, prije svega na polju obrazovanja, obuke, opremanja, evaluacije, ocjenjivanje dostignutog stepena interoperabilnosti.

“Naša obaveza je izgradnja operativnih sposobnosti i kapaciteta za izvršavanje zakonom definisanih zadataka, a sve izvan toga je oblast politike. Što se tiče procesa u odnosu na NATO i druge organizacije to su spoljnopolitička pitanja, za šta je nadležno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine“, rekao je Knežević, konstatujući da je Bosna i Hercegovina intenzivirala saradnju s NATO-om.

Zamjenik načelnika štaba Direktorata za partnerstvo Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu SHAPE Gunnstein Bruasdal rekao je da na konferenciji u Sarajevu, koju je ocijenio izuzetnom za izgradnju odnosa, učestvuju predstavnici 65 zemalja.

“Bosna i Hercegovina je jako blizak partner i zajedno smo napravili ogroman napredak. To radimo od 2006. godine, otkad je Bosna i Hercegovina postala zvanično partner“, rekao je Bruasdal.

Dodao je da je u svijetu danas puno prijetnji i problema i da se tome mogu oduprijeti isključivo zajedničkim snagama.

“NATO porodica je velika, imamo 32 člana, ali i 35 partnera i nalazimo se u cijelom svijetu sa oko dvije milijarde stanovnika. Direkcija za partnerstvo plus Bosna i Hercegovina kao domaćin organizuje ovu konferenciju sa partnerima iz cijelog svijeta da bi se utvrdio put naprijed. Na partnerima je da odrede šta će i koliko raditi. Bosna i Hercegovina je uradila mnogo toga, obučava se zajedno sa nama. Razgovaraćemo individualno na sastancima sa partnerima o budućnostima našeg partnerstva“, rekao je Bruasdal.

U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena NATO Konferencija strateških vojnih partnera (MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Konferencija koja se održava od 8. do 12. aprila u organizacija NATO-a će biti prilika za razmjenu mišljenja o značajnim strateškim pitanjima NATO partnera, kao i unapređenje vojne saradnje.

Previous Dva zlata na Afrika openu za džudo tim Bosne i Hercegovine
Next Arijana Memić napustila klub NiP-a: Neću dozvoliti da se bilo ko poigrava ni sa mnom ni sa borbom moje porodice

You might also like

NAŠI DANI

Tužitelji traže formiranje predmeta, sudija državnog suda poručuje: Pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje

Nakon riječi Milorada Dodika – kako će državne sudije i tužioci iz RS napustiti državne pravosudne institucije – odgovor dugogodišnjeg sudije Suda Bosne i Hercegovine, Branka Perića – ostaje li

NAŠI DANI

Fikret Abdić opozvan s mjesta načelnika Velike Kladuše

Općinsko vijeće Velike Kladuše danas je izglasalo opoziv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića na inicijativu vijećnika SDA, NES-a, SDP-a, Naše stranke, dva nezavisna vijećnika i jednog iz redova DNZ-a.

NAŠI DANI

Škola u Pakistanu nosit će ime Alije Izetbegovića

Jedna škola u Pakistanu, u oblasti Dehri u provinciji Pendžab, dobit će ime po prvom demokatski izabranom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću. Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević u izjavi