Historijski potez – Norveška, Irska i Španija kažu da priznaju palestinsku državu

Historijski potez – Norveška, Irska i Španija kažu da priznaju palestinsku državu

Norveška, Irska i Španija saopćile su u srijedu da priznaju palestinsku državu u historijskom potezu koji je izazvao osudu Izraela i oduševljenje Palestinaca. Izrael je odmah naredio povratak svojim ambasadorima iz Norveške i Irske.

Bila je to munjevita kaskada najava. Prva je bila Norveška, čiji je premijer Jonas Gahr Støre rekao da “ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja”.

Gahr Støre je rekao da će skandinavska zemlja zvanično priznati palestinsku državu od 28. maja. “Priznavanjem palestinske države, Norveška podržava arapski mirovni plan,” rekao je.

Nekoliko zemalja Evropske unije je proteklih sedmica naznačilo da planiraju priznati priznanje, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regionu. Odluka bi mogla stvoriti zamah za priznavanje palestinske države od strane drugih zemalja EU i mogla bi potaknuti daljnje korake u Ujedinjenim nacijama, produbljujući izolaciju Izraela, izvještava AP.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njene poteze, bila je vatreni pristalica rješenja o dvije države između Izraela i Palestinaca.

“Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice rješenja o dvije države i države Izrael”, rekao je čelnik norveške vlade. “Palestina ima osnovno pravo na nezavisnu državu.”

Taj potez uslijedio je u trenutku kada su izraelske snage predvodile napade na sjeverne i južne rubove pojasa Gaze u maju, uzrokujući novi egzodus stotina hiljada ljudi, i oštro ograničile protok pomoći, povećavajući rizik od gladi.

Skandinavska zemlja “će stoga smatrati Palestinu nezavisnom državom sa svim pravima i obavezama koje to podrazumijeva”, rekao je Gahr Støre.

Razvoj događaja dolazi više od 30 godina nakon što je prvi sporazum iz Osla potpisan 1993. godine. Od tada su “Palestinci poduzeli važne korake ka rješenju dvije države”, saopćila je norveška vlada.

U njemu se navodi da je Svjetska banka utvrdila da je palestinska država ispunila ključne kriterije za funkcioniranje kao država 2011. godine, da su izgrađene nacionalne institucije kako bi stanovništvu pružile važne usluge.

“Rat u Gazi i stalno širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i dalje znače da je situacija u Palestini teža nego što je bila decenijama”, saopćila je norveška vlada.

Također u srijedu, irski premijer Simon Harris dao je svoju najavu, rekavši da je to potez koordiniran sa Španijom i Norveškom, “historijski i važan dan za Irsku i Palestinu”. On je rekao da je cilj ovog poteza da se pomogne da se izraelsko-palestinski sukob pomakne na rješenje kroz rješenje dvije države.

Harris je rekao da misli da će se i druge zemlje pridružiti Norveškoj, Španiji i Irskoj u priznavanju palestinske države “u narednim sedmicama”.

Španski premijer Pedro Sánchez rekao je da će njegova zemlja priznati palestinsku državu 28. maja. Sánchez, španski socijalistički lider od 2018. godine, dao je očekivanu najavu u parlamentu zemlje u srijedu.

Sánchez je proveo mjesece obilazeći evropske i bliskoistočne zemlje kako bi dobio podršku za priznanje palestinske države, kao i za mogući prekid vatre u Gazi. Nekoliko puta je rekao da je posvećen tom potezu.

“Znamo da ova inicijativa neće vratiti prošlost i živote izgubljene u Palestini, ali vjerujemo da će Palestincima dati dvije stvari koje su vrlo važne za njihovu sadašnjost i njihovu budućnost: dostojanstvo i nadu”, rekao je Sánchez.

“Ovo priznanje nije protiv bilo koga, nije protiv izraelskog naroda”, dodao je Sánchez, priznajući da će najvjerovatnije izazvati diplomatske tenzije sa Tel Avivom. “To je čin u korist mira, pravde i moralne dosljednosti.”

Sánchez je tvrdio da je taj potez potreban kako bi se podržala održivost rješenja o dvije države za koje je rekao da je “u ozbiljnoj opasnosti” zbog rata u Gazi.

“Proveo sam sedmice i mjesece razgovarajući s liderima unutar i izvan regije i ako je jedno jasno da premijer (Benjamin) Netanyahu nema projekat mira za Palestinu, čak i ako je borba protiv terorističke grupe Hamas legitimno”, rekao je španski lider.

Ranije ovog mjeseca, španski ministar vanjskih poslova José Albares rekao je da je obavijestio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena o namjeri njegove vlade da prizna palestinsku državu.

Brzi razvoj događaja izazvao je osudu Izraela.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz naredio je izraelskim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael, jer je Norveška rekla da će priznati palestinsku državu, a od Irske se očekuje da učini isto.

“Irska i Norveška namjeravaju danas poslati poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se plaća”, rekao je Katz.

Rekao je da bi priznanje moglo ometati napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i da bi prekid vatre bio manje vjerovatan “nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana”. Također je zaprijetio da će opozvati izraelskog ambasadora u Španiji ako ta zemlja zauzme sličan stav.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je norveško priznanje palestinske države i pozvao druge zemlje da slijede.

U saopćenju koje je prenijela zvanična novinska agencija Wafa, Abbas je rekao da će odluka Norveške učvrstiti “pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje” i podržati napore za postizanje rješenja o dvije države s Izraelom.

Previous Ef. Azabagić prije 140 god. - 'Iseljavanje (hidžra) u naše vrijeme ravno je samoubojstvu, propasti i nestanku Bošnjaka'
Next GORAŽDE: ODATA POČAST NEVINO STRADALIM U NASELJU LOZJE

You might also like

NAŠI DANI

Zelensky: Ukoliko nas Rusija napadne, borit će se svi Ukrajinci

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky kazao je kako će se, ukoliko Rusija preko Krima napadne njegovu zemlju, boriti svi Ukrajinci, i muškarci i žene, prenosi AA. Zelensky je u intervjuu za

NAŠI DANI

Hadžihafizbegović: Većinu Vlade (KS) kontroliraju bezbjednosne službe jedne susjedne zemlje

Proslavljeni bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović prokomentarisao je na FB-u smjenu sa pozicije direktora Kamernog teatra 55… -OVA SLIKA I PORUKA NA NJOJ SADRZI SVE STO JE POTREBNO RECI VEZANO ZA

SPORT

Đoković napustio Australiju nakon što je izgubio sudsku žalbu

Teniska superzvijezda Novak Đoković odletio je u nedjelju iz Australije nakon što je sud potvrdio odluku vlade da mu ukine vizu, čime su okončani dane drame oko pravila ulaska u