Hoće li žičara voditi do tvrđave iznad Blagaja

Hoće li žičara voditi do tvrđave iznad Blagaja

Pogled sa zidina tvrđave hercega Stjepana Kosače iznad Blagaja jednostavno ostavlja čovjeka bez daha.

No, da bi sebi priuštili taj doživljaj potrebno je pješačiti tridesetak minuta po krivudavoj, uskoj i strmoj stazi. Turisti koji dođu na dnevni obilazak kulturno-historijskog spomenika Blagaja upravo zbog zahtjevnog uspona, ostanu uskraćeni za ovaj doživljaj.

Međutim, i ta prepreka bi mogla biti savladana zahvaljujući žičari koja bi trebala voditi do samoga vrha, tačnije na potezu od podnožja do zadnjeg kraka pristupne staze prema ulazu u utvrdu. Sredstva su osigurana iz budžeta Grada Mostara a sada samo treba pronaći ko če graditi žičaru. No to očito neće biti lako.

Naime, Agencija “Stari grad” je donijela Odluku o poništenju postupka javne nabavke za izradu glavnog projekta sa revizijom uspinjače-žičare na Stari grad Blagaj. Kako je navedeno, razlog poništenja postupka javne nabavke je taj što do utvrđenog roka na adresu Agencije nije stigla nijedna ponuda. Procijenjena vrijednost javne nabavke je 17.000 maraka bez uračunatog PDV-a.

– Zakonska procedura nalaže da ako se u zadanom roku ne primi niti jedna ponuda, postupak javne nabavke se mora poništiti. No, postoji mogućnost ponavljanja, što ćemo i učiniti. Već krajem naredne sedmice ponovo će biti pokrenut postupak – kazao je za Faktor Miralem Fajić, direktor Agencije “Stari grad”.

Činjenica da se niko nije javio sa ponudom, zasigurno leži u tome što ponuđači smatraju da je to nedovoljno novca, smatra Fajić, ali ipak tvrdi da novca ima tačno onoliko koliko je planirano i potrebno.

Podsjetimo, Agencija “Stari grad” u maju je pokrenula postupak javne nabavke usluga za izradu glavnog projekta sa revizijom uspinjače – žičare na Stari grad Blagaj. Nakon provedene procedure potpisan je i ugovor s grupom ponuđača koju čini Mašinski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić”, Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, PRIM CO COMPANY d.o.o. Gračanica i Electro Force d.o.o. Sarajevo, čija je ponuda jedina pristigla u sklopu ovog postupka javne nabavke.  Da bi se 15. septembra ugovorene strane sporazumjele da raskinu ugovor, te je ukazana potreba za ponovnim pokretanjem postupka javne nabavke.

Prema riječima Fajića, izradom žičare otvorila bi se mogućnost za jednostavniji prilaz utvrdi, pogotovo u ljetnim mjesecima. Time bi, ističe, tvrđava hercega Stjepana Kosače koja je oduvijek atrakcija svim turistima koji dolaze na ovo područje, sada bila i pristupačna.

Do sada je, zahvaljujući Agenciji “Stari grad” urađeno i nekoliko projekata konzervacije i restauracije zidina ove utvrde, a nedavno je završen i projekt rasvjete zidina, pa ovaj nacionalni spomenik noću izgleda kao svjetionik.

Previous Ugljanin pozvao EU da uvaži volju građana Sandžaka sa referenduma iz 1991. godine
Next Velika Kladuša: Otvoren tržni centar Robot - posao za stotinu radnika

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Mostar: Organizovana velika akcija čišćenja Bunskih kanala

Eko hub Blagaj kojim koordinira Omladinski klub “Novi val” organizirao je veliku akciju čišćenja Bunskih kanala – prirodnog bisera na jugu Mostara. Akciju su podržali i članovi Ekološkog udruženja “Majski

BH RAZGLEDNICA

Selo Budoželje – okućnice ukrašene ružičnjacima i zelenim povrtnjacima

Do pedantnosti sređene okućnice ukrašene ružičnjacima i bokorima hortenzija, na prozorima i balkonima raznobojnim muškatlama, begonijama i drugim cvijećem, zeleni povrtnjaci, livade i  staje u kojima je đubrivo uredno odvojeno

BH RAZGLEDNICA

Una regata na atraktivnoj etapi (Foto)

Četrdesetčetvrta Internacionalna Una regata koja je u petak zaplovila iz Martin Broda, danas je, u subotu, krenula na drugu etapu od popularnog slapa Štrbačkog Buka ka gradu Bihaću gdje ih