Hrvati priznali: Bosna ispred RH u mnogočemu!

Hrvati priznali: Bosna ispred RH u mnogočemu!

 

Informacija da je Bosna i Hercegovina među prvim članicama Vijeća Evrope ratificirala Istanbulsku konvenciju iznenadila je mnoge u Hrvatskoj. Možda zato što se o tomu u BiH, za razliku od Hrvatske, nije vodila nikakva javna polemika, a možda i zato što je, uz brojne probleme koje ta zemlja ima u svom funkcionisanju, teško zamisliti da je u nekim segmentima ispred svog okruženja, piše hrvatski Večernji list u članku naslovljenom ‘Istanbulska, dug… U čemu je sve BiH ispred Hrvatske‘.

U nastavku su, mada nevoljko i uz isticanje kojekakvih negativnosti, ipak naveli nešto od onoga u čemu Bosna i Hercegovina prednjači u odnosu na Hrvatsku.

-Malo je poznato da je Bosna i Hercegovina prva od 14 zemalja regije koja je usvojila standarde za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanja hrane proizvedene bez GMO-a, kao i standard za kontrolu genetički nemodificirane proizvodnje zasnovane na riziku.

U Evropi je još mnogo zemalja koje nemaju uređenu ovu oblast.

-Vanjska zaduženost Bosne i Hercegovine je oko šest milijardi eura, dok je zaduženost Hrvatske krajem prošle godine iznosila 41 milijardu eura. U odnosu na Srbiju, koja ima udjel javnog duga u bruto domaćem proizvodu 72,9% te Hrvatsku gdje taj postotak čak 84,2%, BiH doista stoji dobro, jer je udjel javnog duga u BDP-u 40 posto.

Porezni sistem Bosne i Hercegovine također je često metom kritika jer ne stimuliše proizvodnju i strana ulaganja, ali u kontekstu uvođenja financijske i fiskalne discipline BiH je, ipak, po nečemu ispred Hrvatske. Entitet RS još je 2008., a Federacija BiH 2010. godine uvela fiskalne blagajne. Fiskalizacija je u Hrvatskoj počela tek tri godine poslije, i to s vrlo upitnim rezultatima u početnom razdoblju.

Posjedovanje hrvatske putovnice garantuje bezvizni ulazak u znatno više zemalja nego što je to slučaj s bosanskohercegovačkom putnom ispravom. Zbog toga je i danas hrvatsko državljanstvo i te kako popularno i to ne samo među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Razlog za lošiji tretman bh. pasoša u svijetu je i to što se u prošlosti ovi dokumenti olako dijelili pa su do njih lako dolazili i mnogi teroristi i kriminalci. No, danas je bh. putovnica među najmodernijima jer je Bosna i Hercegovina među prvima u svijetu uvela novu generaciju pasoša koji ispunjava četiri uvjeta: lasersku personalizaciju, online akviziciju podataka, polikarbonat stranicu s podacima i sliku u boji.

-U borbi protiv korupcije Bosna i Hercegovina je znatno prije ostatka Evrope poduzela neke korake. Jedan od njih je usvajanje prvog zakona u Evropi o zaštiti uzbunjivača (zviždača) koji uvodi nadležnu državnu instituciju za dodjelu statusa i zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju u predsudskom postupku.

Malo je kome poznato da je Bosna i Hercegovina prva zemlja u regiji koja je dekriminalizovala klevetu i usvojila liberalan zakon o medijima. Također je prva u regiji uspostavila Vijeće za štampu kao samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije.

Konkretan rezultat ovako uspostavljene zakonske legislative i prakse jest da je Bosna i Hercegovina bolje od Hrvatske i drugih susjednih zemalja rangirana po medijskim slobodama prema prošlogodišnjem izvještaju Reportera bez granica.

Analitičar Adnan Huskić kaže kako se može nabrojiti još puno toga u čemu je Bosna i Hercegovina bila ili jest ispred svojih susjeda, poput otvorenih izbornih lista ili modernih propisa o javnim nabavama.

 

(MiruhBosne/večernji)
Previous 1.aprila 1911. godine u Kaknju rođen legendarni partizanski pilot Rudolf Rudi Čajavec
Next Tragovima Bosanskog kraljevstva: Svjedoci moćne srednjovjekovne države (FOTO)

You might also like

HISTORIJA

Monte Meletta – godišnjica bitke u kojoj su Bošnjaci porazili Italijane

10. juna 2022 obilježena je 106. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior. Manifestacija se održala na vojnom groblju u Lebringu. U junu 1916., Druga bosansko-hercegovačka regimenta, stare austro-ugarske vojske, osvaja, na

NAŠI DANI

Konaković demantuje veze s narko kartelom Tito i Dino

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković danas je održao press konferenciju na kojoj je govorio o povezivanju njegovog imena sa narko kartelom Tito i Dino,

NAŠI DANI

S Cetinja slobodarske poruke i uz bosanske patriotske pjesme (Video)

Danas je na Cetinju održan, vjerovatno, najmasovniji skup u tom crnogorskom gradu posljednjih godina, a možda i decenija. Okupljeni su uglas pjevali crnogorsku himnu, ali i veliki Merlinov hit iz