Hrvatski špijuni unose nemir i u Sloveniju, oglasio se  tamošnji premijer

Hrvatski špijuni unose nemir i u Sloveniju, oglasio se tamošnji premijer

Nakon što je završila sjednica Vlade Republike Slovenije, premijer Marjan Šarec se obratio javnosti kazavši da je “zabrinut na koji način funkcionira Evropska unija”, vezano za špijunske akcije Hrvatske i prisluškivanje Jerneja Sekolca i Simone Drenik.

Portal 24ur.com, piše da iza prisluškivanja Jerneja Sekolca i Simone Drenik, koji su bili u slovenačkoj delegaciji u vezi arbitraže sa Piranskim zaljevom, stoji hrvatski špijun Davor Franjić poznat kao “Mehaničar Davor”, inače poznat po regrutovanju selefija za SOA-u.

Podsjećamo, nedavno je otkrivena afera “Selefije” u kojima je glavnu ulogu zauzela hrvatska obavještajna služba SOA. Naime, SOA je pokušala vrbovati vozača iz Zenice, koji radi u Sloveniji, kako bi prenio oružje iz Doboja u selo Stranjani kod Zenice, prenosi Radio Sarajevo.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu Bosnu i Hercegovinu!

Vrbovanje se navodno desilo na granici između BiH i Hrvatske. “Zabrinuti smo zbog ovakvog djelovanja u EU. Zabrinjava što se ovakva špijunaža dešava između dvije zemlje članice EU, koje bi trebale graditi prijateljske odnose”, rekao je premijer Šarec, dodavši da je na sjednici Vlade Republike Slovenije, iza zatvorenih vrata, bio i direktor SOVA-e, Obavještajne agencije Slovenije.

“Zabrinuti smo zbog ovakvog djelovanja u EU. Zabrinjava što se ovakva špijunaža dešava između dvije zemlje članice EU, koje bi trebale graditi prijateljske odnose”, rekao je premijer Šarec, dodavši da je na sjednici Vlade Republike Slovenije, iza zatvorenih vrata, bio i direktor SOVA-e, Obavještajne agencije Slovenije.

Premijer Šarec je poručio da će Slovenija nastaviti djelovati i dalje u europskom duhu.

Slovenska obavještajna agencija SOVA već provjerava sve navode i pisanja medija o hrvatskom prisluškivanju slovenačkih diplomata, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine spava i ne želi se baviti očigledno jednom subverzivnom djelatnošću.

Za sada su saslušani novinar i urednik Žurnala Avdo Avdić, čovjek koji je prvi objavio priču o hrvatskoj obavještajnoj djelatnosti. Nakon toga saslušani su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, generalni konzul u Konzulatu Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić,  direktor OSA-e Osman Mehmedagić i drugi.

Jučer je iz Tužilaštva stigla informacija kako neće biti postupka protiv osoba koje se spominju kao akteri pomenute afere u našoj zemlji.

Naime, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra bezbjednosti BiH, Mate Đaković, novinara i Ivana Bandića, Generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Konzulat u Tuzli.

Previous Ambasador Turske: Novi Sporazum o slobodnoj trgovini značajan poticaj trgovinskim odnosima
Next Svečanom sjednicom GV Tuzla obilježen 4. april 1992., datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle

You might also like

NAŠI DANI

Oružane snage Bosne i Hercegovine primaju 500 vojnika

Ministarstvo odbrane BiH će sutra, 25. marta 2022. godine, objaviti oglas za prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, sa rokom prijave 30 dana

NAŠI DANI

Rijad: Reisul-ulema posjetio generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta

 Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je sa saradnicima posjetio generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta Dr. Muhammed Al Isaa u njegovom uredu u Rijadu, Saudijska Arabija. Tokom

NAŠI DANI

Broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu porastao na 10.569. Očevi se opraštaju od ubijene djece…

Broj poginulih Palestinaca u napadima Izraela na Pojas Gaze, koji je u blokadi od 7. oktobra, porastao je na 10.569, među kojima je 4.324 djece, javlja Anadolu. Ashraf al-Qudra, glasnogovornik