HRW poziva RH da prestane vraćati migrante i azilante u Bosnu i Hercegovinu

HRW poziva RH da prestane vraćati migrante i azilante u Bosnu i Hercegovinu

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje azila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući hrvatske vlasti da u nekim slučajevima koriste i silu.

“Zagreb treba stati na kraj vraćanju migranata u zemlju iz koje pokušavaju ući u Hrvatsku i prestati s nasiljem prema migrantima na svojim granicama. Hrvatski granični službenici su loše postupali prema stotinama, možda hiljadama, migranata i tražitelja azila koji zaslužuju pomoć i pravdu”, napisala je Lydia Gall, zadužena u HRW-u za Balkan i istočne zemlje Evropske unije, javljaju agencije.

Prema HRW-u, predsjednica RH je u nedavnoj izjavi za švicarsku televiziju priznala da hrvatski pogranični službenici sudjeluju u prisilnom vraćanju migranata, ističući da hrvatske vlasti imaju obavezu istražiti te navode i pozvati na odgovornost one koji djeluju protuzakonito.

Tokom prošlosedmične posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici Hrvatske kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a ona je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele ilegalno ući u Hrvatsku”.

HRW je u decembru 2018. u svom izvještaju naveo zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s Bosnom i Hercegovinom, a u mnogim slučajevima, kako se tvrdi u izvještaju, takva protjerivanja su uključivala i nasilje, no hrvatska vlada je odbacila sve optužbe o vraćanju po kratkom postupku i korištenju nasilja.

Državna sekretarica u Ministarstvu unutrašnjih poslova RH, podsjeća HRW u pismu, je na sastanku 20. maja kazala da su ljudi s kojima je to udruženje razgovaralo izmislili ta svjedočenja, a aktiviste je optužila da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi hrvatsku policiju prikazali u lošem svijetlu.

HRW ističe da je vraćanje migranata po kratkom postupku, bez da se razmotre njihove potrebe za zaštitom, protivno evropskom zakonu o azilu, Evropskoj povelji o temeljnim pravima i Konvenciji o izbjeglicama iz 1951.

Previous Lejla Tanović pobijedila na UCI C2 utrci u Beogradu
Next Hamdine pite ispod saća govore devet jezika (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Bosanska državljanka lakše povrijeđena u napadu u Beču

Belma Musić (29), državljanka Bosne i Hercegovine, ranjena je tokom sinoćnjeg terorističkog napada u Beču, potvrdio je za BHRT ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić. “Saznao sam da se Belma

NAŠI DANI

Mujo Aganović saslušan u policiji nakon govora na “Danu tradicionalne porodice”

Nakon spekulacija na društvenim mrežama i navoda u pojedinim medijima da je policija privela Muju Aganovića, predsjednika Saveza RVI paraplegirača Federacije Bosne i Hercegovine a u vezi s njegovim izjavama

NAŠI DANI

Komšić: Milanović neće dočekati da pošalje vojsku u BiH, što su kao vojska dolazili, dolazili su

Član Predsjedništva BiH i kandidat koalicije “Željko Komšić za građansku državu”, danas je o politikama koalicije razgovarao sa građanima Doboj -juga, Žepča i Zavidovića. Komšić je kazao kako je pokrenuo