Humanitarna organizacija iz Austrije tražila procenat za izgradnju Centra za autizam u Tuzli

Humanitarna organizacija iz Austrije tražila procenat za izgradnju Centra za autizam u Tuzli

Humanitarna organizacija, koja je trebala pomoći u izgradnji Centra za autizam, umjesto ulaganja, tražila je i uzimala novac. Roditelji kažu kako je to uočeno revizijom koja je urađena nakon četiri godine, te traženim postotkom od novog ugovora. Poslije mukotrpne borbe, gradnja centra uskoro bi mogla biti nastavljena.

Roditelji djece autističnog spektra sa područja Tuzlanskog kantona godinama čekaju završetak i otvaranje Centra za autizam.

Osim Vlade u izgradnju Centra prije četiti godine uključila se i humanitarna austrijska organizacija Hillswerk. Tada su obećali da će iznaći dodatna sredstva za izgradnju Centra. No, sve je izgleda išlo drugom putanjom. Ne samo da nisu ispoštovali dogovor, nego su, kako je revizijom ustanovljeno, i trošili novac. Sve to omogućio je ugovor sa tadašnjom Vladom, odnosno uplata novca iz Budžeta na račun organizacije.

I novim ugovorom kojim bi bila nastavljena gradnja centra tražen je procenat od ukupno uloženih sredstava. Zauzvrat su opet ponudili trud i vrijeme.

Ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona Admir Huskanović je istakao da Vlada ovaj put nisu mogli prihvati uslove humanitarne organizacije.

“Ja moram reći, humanitarna organizacija koja traži 8 do 10 odsto sredstava od budžeta, od roditelja koje su te pare sabrali, mislim da ova Vlada i ovo Ministarstvo nije moglo prihvatiti”, rekao je Huskanović.

Kako je rekao, smatra da nema elemenata krivične odgovornosti, jer je sve teklo prema tada potpisanom sporazumu.

Iz ove humanitarne organizacije su negirali navode da su uzimali novac, te da su novim ugovorom tražili procenat.

Ovaj Centar biće jedini ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, otvoren za djecu iz cijele zemlje, a služiće i za ranu dijagnostiku. Nakon zatvaranja tendera, kreću radovi koji će zavisiti od vremenskih uslova.

BHRT
Previous Amna Muhamedović, najbolja studentica u historiji Pravnog fakulteta u Sarajevu (Video)
Next Sjećanje na 640 ubijenih Kotorvarošana (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica stradanja na Korićanskim stijenama: Sjećanje na više od 200 ubijenih logoraša

Na Korićanskim stijenama danas je obilježena 28. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata, javlja AA. Shodno preporukama kriznih štabova vezano za pandemiju COVID-19 ovogodišnje obilježavanje realizovano je uz

NAŠI DANI

Čović posjetio Yad Vashem i susreo se s Netanyahuom

“Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović posjetio je Yad Vashem, svjetski memorijalni centar Holokausta, tokom službene posjete Državi Izrael. Tokom posjete, dr. Čović je učestvovao

NAŠI DANI

Goran Višković priznao krivicu za zločine u Vlasenici – Sud mu izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Gorana Viškovića na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. i 1993. u Vlasenici i Milićima prihvativši sporazum o priznanju krivice koji