Humanitarne organizacije u našoj zemlji pokrenule akcije pomoći Turskoj i Siriji – otvoreni i brojevi telefona preko kojih građani mogu donirati

Humanitarne organizacije u našoj zemlji pokrenule akcije pomoći Turskoj i Siriji – otvoreni i brojevi telefona preko kojih građani mogu donirati

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio jugoistočnu Tursku, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” pokrenulo je humanitarnu akciju “Pomoć narodu Turkiye i Sirije pogođenom razornim zemljotresom”.

“Akcija, koja će trajati od 6. februara do 6. maja 2023. godine, provoditi će se prikupljanjem novčanih sredstava u svim organizacionim dijelovima HO ‘Merhamet’ MDD u zemlji i inostranstvu”, navode iz “Merhameta”.

“Merhamet” je otvorio humanitarni broj telefon broj 090292001, a pozivom građani mogu donirati 3.00 KM.

Za potrebe ove akcije otvoren je i namjenski račun:

Za uplate u zemlji:

ASA Banka d.d. Sarajevo

Račun broj:1347201007213718 za uplate u KM

Za uplate iz inostranstva (EUR):

Account with institution: TZBBBA22,

ZIRAATBANK BH DD SARAJEVO,BIH

Beneficiary customer:

1861211200188190

HO MERHAMET MDD

BISTRIK 2, SARAJEVO

BA 391861211200188190

ili

Bank:Deutsche bank AG

Country:Germany

SWIFT/BIC:DEUTDEFF

Account number:936276510

Pomoć za narod Turkiye i Sirije prikupljaće se i putem “Merhametovih” humanitarnih kasa, na otvorenim prostorima i punktovima u svim većim gradovima Federacije Bosne i Hercegovine.

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je u ponedjeljak kampanju za pomoć narodima Sirije i Turske.

Pozivom na broj 17006 (broj jedinstven za sve bh. operatere) građani mogu donirati 2 KM.

“Svjesni smo da je država Turkiye dovoljno jaka da sama sanira posljedice najjačeg zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju u posljednjih 100 godina, ali bez obzira na to želimo da se barem na ovaj način, pa makar to za Turkiye bilo i simbolično, odužimo za pomoć koja Bosni i Hercegovini stalno dolazi iz ove države”, navode iz Udruženja.

Dodaju da je organizacija Pomozi.ba je zvanično registrovana u Turkiye, tako da će putem svoje kancelarije, a u saradnji sa turskim organizacijama isporučiti pomoć najpogođenijim dijelovima Turkiye i Sirije koja bude najneophodnija.

Pored poziva na broj 17006 donacije su moguće putem web platforme www.pomoziba.org, te putem Paypala i računa.

RAČUNI ZA UPLATE:

PayPal:

paypal1@pomozi.ba

Za uplate iz BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BiH

154-180-20085330-48

UniCredit Bank

338-730-22202506-52

Raiffeisen Bank

161-000-02481200-94

Bosna Bank International d.d

141-306-53201196-79

NLB Banka d.d

132-260-20223371-17

Primalac:

Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Pomoć za Tursku i Siriju

Za uplate iz inostranstva:

Intesa Sanpaolo Banka BiH

SWIFT: UPBKBA22

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac:

Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Pomoć za Tursku i Siriju

Za uplate na račun Pomozi.ba u Austriji:

IBAN: AT64 2011182266475400BIC: GIBAATWWXXX

Wien, Oestereich

Name: hilfhelfen-pomozi.ba

Verwendungszweck: Pomoć za Tursku i Siriju

Za uplate iz Turkiye:

BANK: VAKIF KATILIM BANKASI A.S.

IBAN: TR91 0021 0000 0006 3546 7000 01

LOCATION: İstanbul, Türkiye

Derneğin Adı: Bosna Hersek Yardımlaşma Derneği

Açıklama: Pomoć za Tursku i Siriju

Za uplate iz Holandije i Zapadne Evrope:

SWIFT: INGBNL2A

IBAN: NL63INGB0675431905

St. : Pomozi.ba (Help Bosnie) NL

Het doel van de betaling: Pomoć za Tursku i Siriju

Crveni krst BiH formirao medicinski tim za pomoć stanovništvu Turkiye i Sirije, pokrenut i humanitarni broj

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turkiye usljed razornog zemjotresa koji je pogodio dvije zemlje.

S tim u vezi aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem donirate dvije konvertibilne marke, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Također, Crveni križ Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna, posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH, otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu.

Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti.

Treba istaći i da je Društvo Crvenog krsta/križa BiH zajedno sa svojim entitetskim organizacijama – Crvenim križem Federacije BiH i Crvenim krstm Republike srpske te Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH od samog početka u komunikaciji sa Predstavništvom Turskog Crvenog polumjeseca u BiH, a potom i uredima u Turkiye i Siriji.

Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima te zbog otežanog transporta z ove dvije zemlje ističu kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti loklano prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju.

Također, pozivaju i druge nevladine i karitativne organizacije, kompanije i građane Bosne i Hercegovine da im se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

Veliki broj stradalih u Turskoj i Siriji

Potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay je na konferenciji za novinare u Ankari podijelio najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Oktay je potvrdio da je broj pogiulih povećan na 2.379, dok je broj povrijeđenih porastao na 14.483. Istovremeno je u akcijama spašavanja dosad ispod ruševina spašeno 7.840 osoba, javlja AA.

Dodao je kako je trenutno 11.022 spasilačkih ekipa na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja.

Oktay je rekao da je 338.000 preživjelih žrtava zemljotresa smješteno u domove univerziteta i skloništa pod upravom Ministarstva nacionalnog obrazovanja.

Usljed razornih zemljotresa urušeno je više od 6.000 stambenih objekata.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa danas proglašena i sedmodnevna žalost.

Sirijski ratom razoreni grad Halep jedno je od područja koje su podnijelo najveći teret smrtonosnog zemljotresa. Prijavljeno je dosad više od hiljadu mrtvih u sjevernoj Siriji nakon zemljotresa.

Izvor: Agencije

Previous Vlada FBiH upućuje u Tursku Specijaliziranu jedinicu za spašavanje iz ruševina
Next 'Ko se izvinio meni za 31 žrtvu, dvoje djece, majku, suprugu, snahe i njihovu djecu?'

You might also like

NAŠI DANI

‘Schmidt ne prestaje sa omalovažavanjem institucija Bosne i Hercegovine.. Na političkom jelovniku opet Bosna i Hercegovina’

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u subotu u Zagrebu s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom. “S visokim predstavnikom Schmidtom nastavljamo kvalitetnu suradnju za boljitak

NAŠI DANI

Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo

U današnjem saopćenju za javnost federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je još jednom izrazio žaljenje što su borci još jednu noć proveli pred zgradom

NAŠI DANI

Američki sindikati na propalestinskom skupu u New Yorku, prozivali političare zbog proizraelskog lobiranja

HIljade članova američkih radničkih grupa okupilo se u centru New Yorka kako bi zatražili trenutni i trajni prekid vatre u Gazi, prenosi Anadolu. Hiljade propalestinskih Amerikanaca marširali su od Bryant