I druge evropske zemlje su prolazile kroz puno napora.. Treba da se dokažemo!

I druge evropske zemlje su prolazile kroz puno napora.. Treba da se dokažemo!

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković ovih je dana nakon gostovanja na jednoj televiziji izazvala dosta reakcija.

-Pojedinci su ponovo dio mojih izjava iz intervjua televiziji Hayat izvukli iz konteksta i pogrešno reinterpretirali. To već postaje redovna praksa, očito sa političkim i populističkim motivima. Moje poruke su apsolutno jasne i govore o tome da se konstantno ističe sve negativno o BiH, često bez argumenata i unatoč ekonomskim pokazateljima. Takva kampanja protiv BiH samo podstiče iseljavanje mladih ljudi, proizvodi beznadežnost i ima za cilj oslabiti ljude koji se bore za ovu zemlju. Jasno je da je još uvijek dug put pred nama, da se mnogi bore za egzistenciju, ali moramo nekad pogledati i napredak i put koji smo kao država prešli – komentarisala je ministrica nakon određenih kritika.

Prenosimo dio govora tokom pomenutog gostovanja na tv.

Treba da vrijedno radimo

-Mi imamo zemlju koja traje hiljadu i više godina. I imamo unutrašnju organizaciju te zemlje koja traje 30 godina. Puno smo mi imali unutrašnjih organizacija ove zemlje koje su trajale i mnogo duže. I one su protekle i njihovo vrijeme je isteklo. A ostala je Bosna i Hercegovina. I Bosna i Hercegovina će ostati.

-Često se susrećem s pitanjem koliko ova sadašnja godina 2022. podsjeća na ’92., dakle na 30 godina ranije. Ima tu nekih sličnosti, ali kad se mjeri opasnost, to se ne može porediti. Znate, to je bilo vrijeme u kojem je sedam divizija bilo ovdje. Koliki je to broj vojske.. pa onda naoružanje bivše Jugoslovenske narodne armije, pa oružje koje je uzeto od Teritorijalne odbrane. Dakle, imali ste s jedne strane goloruk narod, i s druge strane imali ste ekstremno naoružanu vojsku, profesionalno osposobljenu vojsku. I taj goloruki narod je odbranio svoju državu. Odbranio je Bosnu i Hercegovinu. I ta zemlja je nastavila svoj put dalje.

Ona nije prvi put priznata, to je samo jedno u nizu historijskih priznanja.

Ništa se ne dešava i ništa se ne dobiva bez napora i rada. Postojale su i druge zemlje, evropske zemlje, velike i moćne, koje su prolazile kroz puno napora, kroz puno sukoba, kroz puno negiranja. Kroz puno historijskih upitnika. I ne vidim zašto bi to Bosna i Hercegovina, ili njeni narodi i građani, bili pošteđeni i imali nekakav idiličan život. Pa, naravno, treba da se dokažemo. Treba da se izborimo. Treba da vrijedno radimo. Niko nema pravo da bude umoran!

Previous BKC planira u vlastitoj produkciji realizirati veliki projekat pozorišne predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku”
Next Nurkićeva dominacija u pobjedi Portlanda u Bostonu

You might also like

RIJEČ

Tahirović: Jedino je Bošnjacima stalo do saveza, ‘drugi’ i ‘treći’ opstruiraju

Bivši kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i nekadašnji predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, Enid Tahirović govorio je za Novi Dan N1 televizije o problemima među članovima Upravnog odbora

RIJEČ

MUSLIMAN, VLAH, ŠOKAC – Između konvencionalne upotrebe i političke zloupotrebe

A da nije – nije! Termini “Vlah“ i “Šokac“ jesu tradicionalni izrazi među Bošnjacima muslimanima i zadržali su se do danas upravo kao dio kulturne konvencije koja je u ovom

RIJEČ

IMPOTENTNI REFERENDUM: Brčko, karika koja Dodiku nedostaje

Pogledajte dobro ovu kartu. Sterilna je, jasna, a bogme i glasna. Ovako Google vidi Bosnu i Hercegovinu. Pogledajte malo bolje. Vidte li džepić koji dijeli Republiku Srpsku na dva dijela.