Ideološke osnove su doktrinarna uvertira za egzekucije i uništavanje blizu 70 hiljada Bošnjaka

Ideološke osnove su doktrinarna uvertira za egzekucije i uništavanje blizu 70 hiljada Bošnjaka

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Regionalni odbor Tuzla i Regionalni odbor Zvornik, organizatori su javne tribine pod nazivom: Genocid i drugi ratni zločini u Bosni i Hercegovini: ideološki i pravni aspekti.

Na tribini su, između ostalih govorili, prof. dr. Vedad Gurda sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. sc. Hikmet Karčić sa Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo i dr. sc. Muamer Džananović sa Instituta za istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Ideološka osnova za ono što se dešavalo tokom agresije na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, predstavljalo je doktrinarnu uvertiru za konačnu fazu, odnosno fizičke egzekucije i uništavanje blizu 70 hiljada Bošnjaka od 1992. do 1995. godine, kaže prof. dr. Vedad Gurda sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Takve ideologije su kažnjene, a procesuirano je više od hiljadu onih koji su bili izvršioci i naredbodavci stravičnih zločina i genocida koji je desio u julu 1995. godine u Srebrenici.

  • Vjerujte da je to brojka koja je mnogo impozantnija u odnosu na procese koji su se vodili nakon Drugog svjetskog rata i Holokausta koji su nacisti izvršili diljem svijeta i to nam može biti odgovarajuća satisfakcija, a ono što je bitno jeste da je u okviru tih sudskih postupaka utvrđeno mnoštvo činjenica koje mogu biti građa za pisanje jedne objektivne historije o karakteru rata na prostirima bivše Jugoslavije od 1992. do 1995 – ističe Gurda.

Doktor Hikmet Karčić sa Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, kaže da je politčka strategija iz perioda agresije na RBiH nastavljena i danas.

  • Ista ta politika koja je bila 1992. godine imamo na sceni danas kroz djelovanje, negiranje i razne druge oblike. I naravno kroz samu Srbiju – dodaje Karčić.

Dodatna društvena anomalija je to što počinioci zločina i genocida mnogo ulažu u negiranje, te u reviziju svih dešavanja, koja su i dokazana pred sudovima, ističe dr. Muamer Džananović, naučni saradnik Instituta za istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

  • Ono što je važno za naglasiti jeste da sve ono što se dešavalo u periodu agresija na RBiH – genocid nad Bošnjacima, zločini protiv vrijednosti zaštićenih Međunarodnim i humanitarnim pravom, kroz silovanja, zatvaranja u logore, protjerivanje stotina hiljada stanovnika nisu slučajan slijed događaja, već su nešto što se kontinuirano u različitim vremenskim periodima preko dva stoljeća – napominje Džananović.
RTVTK
Previous Povratak iz Njemačke u Srednju Bosnu: “Ni jedne sekunde nisam zažalila”
Next JK Rowling podržala Macy Gray nakon što je optužena za 'transfobiju'

You might also like

NAŠI DANI

Sjećanje na šehide u Memorijalnom centru u Potočarima

Memorijalni centar Potočari danas su posjetili i odali počast žrtvama genocida federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica

NAŠI DANI

Od kontrolisanih 58 zapečaćeno 55 kladionica

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je 10. i 11. novembra 2021. godine izvršila 58 inspekcijskih nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem. Zbog utvrđene nepravilnosti:

NAŠI DANI

MUP HR se zahvalio sarajevskim policajcima na pomoći nakon potresa u Petrinji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske uputilo je zahvalnicu sarajevskim policajcima koji su putem udruženja “Prva brigada policije Stari Grad” poslali humanitarnu pomoć za kolege s područje Petrinje i Gline koje