‘Imamo oko 2.000 medija u Srbiji, od kojih možda 12 mogu da se nazovu nezavisnim’

‘Imamo oko 2.000 medija u Srbiji, od kojih možda 12 mogu da se nazovu nezavisnim’

Osnivač United Grupe Dragan Šolak izjavio je za televizijsku mrežu MSNBC da je “situacija sa slobodom govora i slobodom medija u Srbiji vrlo ozbiljna”.

Kako je rekao Šolak za MSNBC, “situacija sa slobodom govora i slobodom medija u Srbiji je vrlo ozbiljna i nažalost postaje gora svakim danom“.

“Imamo režim koji vodi predsjednik Aleksandar Vučić, koji je bio ministar propagande u vrijeme Slobodana Miloševića i očigledno učio posljednjih 20 godina da bude spreman za ove nove suptilne radnje protiv slobode štampe. Imamo oko 2.000 medija u Srbiji, od kojih možda 12 mogu da se nazovu nezavisnim“, naveo je Šolak.

Dodaje da “najveći reach ima kablovski kanal kome pristup ima 40 posto populacije”.

MSNBC navodi rezultate tromjesečnog istraživanja srbijanskih televizija, čiji su izvor BIRODI i NYT, koji pokazuju da je predsjednik Aleksandar Vučić bio zastupljen više od 44 sata 87 posto pozitivno, dok je vodeća opoziciona partija bila zastupljena tri sata i 83 posto negativno.

“Mislim da najbliže što možemo objasniti ovo je da pomenemo Matrix, svi smo gledali film. Mislim da 60 posto populacije nažalost živi Matrix, gdje svaka informacija koja im dolazi je vrlo kontrolisana, dolazi iz jednog izvora, žive u svijetu gdje podaci koje dobiju i osjećaj koji im ostane nakon što ih edukuje televizija ili radio ili digitalni mediji, ili novine je potpuno lažan. Vrlo je teško u toj situaciji se probiti sa glasom o tome šta se zaista dešava”, kaže on.

Očigledno je, dodaje, da imamo vladu i parlament koji je praktično jednopartijski.

“U Evropi samo Bjelorusija ima takav parlament. Strašno je šta može da se desi kada imamo zemlje i režime koji potpuno kontrolišu misli svog naroda. Ako ne dobijemo pomoć međunarodne zajednice, ako nema podsticaja da se otvori medijsko okruženje i da se dozvoli profesionalnim novinarima da rade svoj posao, mislim da nas očekuju lažni izbori”, poručio je Šolak.

Kako je iz Srbije uložen nemali novac u englesku Premier Ligu: Takmičenje Vučića i opoziciji bliskog biznismena

(N1/MiruhBosne)

Previous Norvežani o kamp prikolicama Derubis: Inovacija iz Bosne – 'Svemirski karavan'
Next Mehmedović na Krugu 99: Bosna i Hercegovina po hitnom postupku treba postati članica NATO-a

You might also like

RIJEČ

Foreign Affairs: Opasni put Bosne; kako američka politika pogoršava lošu situaciju

By Kurt Bassuener and Toby Vogel Na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, slike iz Ukrajine opkoljenih gradova, masakra i masovnog raseljavanja retraumatiziraju društvo koje nikada nije smjelo zacijeliti nakon

RIJEČ

Franjo Topić: Vjera je u Bosni odredila naciju. Hrvati bolje žive ovdje nego u Austriji

  Vjera je ovdje odredila naciju, a stranke vode računa jedino o izborima i osobnim interesima, kaže uz ostalo u intervjuu za RSE monsinjor Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak i

RIJEČ

Ideja za izmjenu zastave i grba Srbije: Hoće li se komšije odreći tuđih simbola i dobiti normalna obilježja?

Društvenim mrežama brzo su se proširila idejna rješenja grafičkog dizajnera Vladana Pavlovića, predstavljena na sajtu designed, koji predlaže potpuno drugačiji vizuelni koncept srbijanske zastave i grba. Pavlović smatra da je trenutno