Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u New Yorku

Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u New Yorku

Iman Hodžić iz Cazina, učenica Richmond Park koledža u Bihaću, kako saznaje portal Cazin.NET, osvojila je zlatnu medalju na Genius olimpijadi u Njujorku.

Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za učenike srednjih škola koje ima za cilj pronalazak rješenja za savremene prirodne probleme. Takmičenje se svake godine održava u spomenutom američkom gradu, a organizuje ga Terra Science and Education.

Tema projekta mlade Cazinjanke s kojim je pokorila Ameriku i jaku konkurenciju jeste krajiški kesten, a ovo je njen način da da svoj doprinos zaštiti i promociji spomenutog značajnog krajiškog brenda. Podsjećamo, ugroženost kestenovih šuma u Unsko-sanskom kantonu je posljednjih godina porasla, najviše zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, a prinosi kestena rapidno su smanjeni.

– „Projekat se bazirao na tematici kestena kao prirodnog resursa Bosanske krajine te preventivnoj zaštiti istog. Vodeći se idejom da rješavanje globalnih problema počinje lokalnim nivoom, odlučila sam se za ovu aktuelnu temu kojom sam mladima htjela skrenuti pažnju na kesten kao na nešto što ostaje nama u nasljedstvo i što trebamo čuvati te njegovati sve tradicije koje dolaze s njim“, istakla je Iman.

-Plasman na prestižnu olimpijadu Iman je osvojila prvim mjestom u kategoriji Okoliš na jubilarnoj desetoj Bosepo naučnoj olimpijadi projekata održanoj u Sarajevu 22. i 23. februara 2019. godine. 

Osim zlatne medalje i plasmana na Genius olimpijadu, osvojila je i punu stipendiju Burch Univerziteta.

Previous Holanđanin Marten doselio u Bosnu: 'Tu sam jer je ovo veoma lijepa zemlja. Dobar je život'
Next Gradaščevića kula u Bijeloj zaboravljeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Busovača: Učenici u Gornjoj Rovni dobili najsavremenije opremljenu školsku zgradu u državi

Od ove školske godine učenici Područne škole Gornja Rovna u općini Busovača, konačno, nakon skoro tri desetljeća idu u pravu školsku zgradu. I to ne bilo kakvu nego, zahvaljujući najvećim

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici prave recept za ‘domaću’ vakcinu protiv COVID-a

Za milione ljudi širom svijeta koji nemaju pristupa teško dostupnim vakcinama protiv COVID-a, grupa naučnika iz Bostona ima potencijalno rješenje. I to je bukvalno rješenje koje možete ušmrkati u nos,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski naučnici izumili pametnu protezu koja oponaša normalan hod

Tim bosanskohercegovačkih naučnika s mostarskog sveučilišta te univerziteta iz Sarajeva i Zenice radi na pametnoj natkoljeničnoj protezi koja bi trebala oponašati normalno kretanje. Do sada su izrađena tri prototipa, a