Imenovanja VM BiH: Od 23 direktorske pozicije u državnim institucijama Bošnjacima šest, Hrvatima osam, a Srbima devet

Imenovanja VM BiH: Od 23 direktorske pozicije u državnim institucijama Bošnjacima šest, Hrvatima osam, a Srbima devet

NOVI PREGOVARAČI NA DJELU

Vijeće ministara BiH za godinu dana izvršilo je 56 imenovanja na pozicije direktora, zamjenika direktora, pravobranilaca, koordinatora javne uprave…, piše NAP.

Imenovano je 20 Srba, 19 Bošnjaka te 17 Hrvata. Od 23 direktorske pozicije šest je Bošnjaka i to OSA, DKPT, Direkcija za evropske integracije, Agencija za policijsku podršku BiH, Centar za uklanjanje mina, Agencija za identifkacijske dokumente.

Hrvati imaju osam čelnih pozicija i to: GP BiH, Direkcija za ekonomsko planiranje VM BiH, Agencija za državnu službu BiH, koordinator javne uprave, Institut za intelektualno vlasništvo BiH, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH, Agencija za antidoping kontrolu BiH.

Srbi imaju devet rukovodećih pozicija: Regulatorni odbor željeznica, Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, Institut za standardizaciju BiH, Institut za mjeriteljstvo BiH, Agencija za unaprijeđenje stranih investicija.

Usporedbe radi Bošnjaci su ranije rukovodili Agencijom za državnu službu BiH i Institutom za mjeriteljstvo BiH, a sada su postavljeni kadrovi iz reda Hrvata i Srba.

Iako je SDP BiH trebao dobiti poziciju koordinatora javne uprave to se nije dogodilo, pa je na sjednici 1. februara 2024. godine imenovan Darko Kasap iz HDZ-a umjesto Samira Sabljice koji je imenovan za v.d. zamjenika iako se za tu poziciju nije ni prijavio.

Još uvijek se sjećamo izjava iz stranaka trojke o tzv. vraćanju pariteta u državne institucije. Ova imenovanja pokazuju da “novi pregovarači” kako su sebe nazivali, očito nisu znali pregovarati i makar zadržati postojeće pozicije, već su očito činili ustupke ili bili nadigrani od političkih mudraca iz HDZ-a i SNSD-a, što i nije bilo tako teško.

Previous Stotine ljudi u Washingtonu odalo počast američkom vojniku koji se zapalio zbog Palestine
Next 'Zločin u Štrpcima, bio je okidač zbog kojeg sam napustila onu raspalu ruinu koja se još zvala Jugoslavija'

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sa obilježavanja 23. godišnjice masakra u Ahmićima poručeno: Nismo i nikada nećemo zaboraviti naše šehide

U Ahmićima kod Viteza danas je obilježena 23. godišnjica od masakra koji su izveli pripadnici HVO-a i još jednom, kao i prethodnih godina, poručeno je da se ovaj zločin nije

NAŠI DANI

U Kalesiji završen prvi montažni stambeni kontejner za građane Turske

U Kalesiji je danas predstavljen stambeni kontejner koji će krenuti u serijsku proizvodnju, a nakon čega će biti isporučeni u zemljotresom pogođena područja u Turskoj. Mi smo napravili ovaj prvi

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Dvadeset devet godina poslije postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović danas su se okupili veterani ove brigade, porodice šehida i poginulih boraca, članovi boračkih udruženja, predstavnici