Indijac Asim Kahn u sarajevski Stari Grad doveo brend Hidesign – prva i jedina radnja na Balkanu

Indijac Asim Kahn u sarajevski Stari Grad doveo brend Hidesign – prva i jedina radnja na Balkanu

Da Sarajevo i Stari Grad svojom ljepotom, gostoljubivošću i toplotom očaraju ljude iz svih krajeva svijeta, potvrđuje i priča Asima Khana koji se ‘zaljubio’ u Stari Grad prije tačno osamnaest godina i zamijenio svoj rodni Nju Delhi u Indiji ovim bosansko-hercegovačkim gradom. Kao student ekonomije u Londonu, ovaj Indijac je za Sarajevo prvi put čuo u dokumentarnoj emisiji BBC-ja zbog čega je odlučio da 2003. godine posjeti grad o kojem se toliko pričalo. Kada je prvi put došao u Sarajevo i Stari Grad, znao je da je od tog momenta njegova sudbina neraskidivo vezana baš za ovo mjesto.

Prvu radnju otvorio 2006.godine

Asim Khan danas uspješno upravlja jednim od najreprezentativnijih objekata u gradu koji se bavi prodajom ručno rađenih kožnih torbi i asesoara od prirodnih, održivih materijala – Hidesign d.o.o. No, za njega je to više od posla jer, kako kaže, ovdje je našao svoj dom, ljudi su ga srdačno prihvatili i pomogli mu.

“Prvi put sam u Sarajevo došao 2003. godine i oduševio sam se ovim gradom i ljudima. Rođen sam u Indiji, u blizini Nju Delhija, a moja porodica i danas tamo živi. Moji se bave građevinarstvom, a ja sam studirao ekonomiju u Londonu, te se odlučio posvetiti trgovini, baš ovdje u Sarajevu,” počinje svoju priču Khan koji je uspješno naučio i bosanski jezik savladavši tako i posljednju barijeru u komunikaciji sa Bosancima i Hercegovcima.

Sarajevo je ponovo posjetio 2004. godine, a dvije godine nakon toga počeo je razvijati vlastiti biznis. “Odlučio sam svoje poslovanje vezati za Stari Grad i prvu radnju sam otvorio 2006. godine na Baščaršiji gdje smo prodavali tradicionalne šalove iz Indije. S vremenom sam došao na ideju da proširimo poslovanje, pa sam se 2017. godine odlučio prijaviti na javni poziv za poslovni objekat u ulici Zelenih beretki gdje je sada radnja Hidesign”, ispričao je Kahn.

Ženske torbe i asesoari od teleće, kozije, jelenje, nojeve kože

Nakon uređenja i obnove prostorija koje su trajale četiri mjeseca, 2018. godine počinje sa radom Hidesign d.o.o. u ulici Zelenih beretki, u neposrednoj blizini Hotela “Europa”. Ženske torbe neobičnog dizajna, drugačije od svega onog što se nudi u Evropi i Americi, napravljene od teleće, jagnjeće, kozije, jelenje ili čak nojeve kože, postale su tako dio svakodnevnice naših građana. A, kako kaže Kahn, ovdašnji kupci itekako znaju prepoznati kvalitet.

“Često mi dolaze kupci koji kažu da prepoznaju kvalitet i originalnost naših proizvoda. Dođu kupci koji donesu svoje kožne torbe i zamole me za neku malu intervenciju jer im je to draga uspomena i ja im rado pomognem. Dođu i oni koji tačno znaju šta žele i kupuju naše proizvode. Sve u svemu jako sam zadovoljan poslovanjem,” priča Kahn. “Shvatio sam da u Sarajevu žene ne kupuju torbe zbog cijene, nego zbog stila i da izgledaju lijepo, a to nisam vidio nigdje drugo u svijetu,” kaže on.

Image

Koliko su ovi proizvodi jedinstveni, najbolje pokazuje njihova kolekcija ICON iz koje su svojevremeno naručivali proizvode princeza Dajana, Nelson Mendela i Stiven Spilberg čije nam fotografije Kahn ponosno pokazuje u katalogu izloženom u radnji.

Hidesign u više od 25 zemalja svijeta

Brend Hidesign osnovao je Indijac Dilip Kapur 1978. godine i sve je počelo kao hobi. Hidesign je zapravo nasljednik kompanije Ist India što njihovu tradiciju čini mnogo dužom od 43 godine. Svoje proizvode izrađuju u Indiji gdje imaju samo jednu fabriku za distribuciju širom svijeta. “Hidesign posluje u više od 25 zemalja svijeta. Prve radnje otvorili smo u Londonu, San Francisku i Melburnu gdje smo kupcima ponudili nešto drugačije, a taj trend je veoma brzo prihvaćen i onda smo se proširili i u druge zemlje. U Starom Gradu je naša prva i jedina radnja na Balkanu. Naravno, imamo u planu širenje, ali je korona poremetila naše poslovne planove,” ispričao je Kahn.

Nove kolekcije Hidesign radi svakih mjesec do mjesec i po, a vrlo brzo ti proizvodi nađu se i na sarajevskim policama. Za kraj, Asim Khan se osvrnuo na poslovno okruženje u Starom Gradu. “Volim ljude koji žive ovdje i koji su me dobro prihvatili, a i ja njih. Da me nisu prihvatili ne bih mogao ovdje živjeti i poslovati, a tu sam već 15 godina,” ispričao je i dodao:

“Zapravo, ja više ne bih mogao nigdje drugo ni živjeti osim u Starom Gradu. A, vjerujte bio sam u mnogim gradovima. Samo ovdje osjećam spokoj i ne razmišljam o tome gdje otići u džamiju ili kakvu ću hranu jesti, da li je halal i slično. Zbog toga je ovaj grad jedinstven u svijetu,”. Kahn dodaje da je zadovoljan uslovima za poslovanje koje mu omogućava Općina Stari Grad i upućuje riječi zahvalnosti općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću zbog strateškog ulaganja u poboljšanje poslovnog okruženja, te kontinuirane podrške privrednicima koji djeluju u ovoj općini.

Ručno rađeni luksuz

Ono što Hidesign čini posebnim je činjenica da je svaki proizvod unikat sam po sebi jer ih ručno izrađuju žene koje se bave obradom kože. “Naše žene rade u grupama da naprave svaku torbu jer mi vjerujemo da ljudske ruke imaju dušu. Sa iskustvom u radu dužim od 17 godina sigurno su naši radnici među najboljim obrađivačima kože na svijetu. Za nas ništa nije preteško, svaki čvor se ručno veže, obrađivači kože koriste precizne oštrice za koje se obučavaju duže od dvije godine, a svaka kopča se ručno polira. U svijetu punom jeftinih kopija, Hidiesign predstavlja ručno rađeni luksuz,” poruka je iz ove kompanije.

Previous Promovisane poštanske markice na kojima se nalaze velikani sevdaha
Next Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović u Vukovaru

You might also like

Ekonomija/Biznis

Proizveli uređaje za obradu dijelova za Ferrari i Maserati

Dok u našoj zemlji nedostaje sistemskog ulaganja za naučno-istraživački rad, pojedinci svojim primjerom pokazuju da se može uspješno i kvalitetno raditi i proizvoditi, te sve to izvoziti u razvijene zemlje

MADE IN BOSNIA-387

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine: Izvoz povećan za 11,18%

  U prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine 22.10.2018. je održan je sastanak članova Grupacije namjenske proizvodnje sa ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za period naredne godine. Nakon podnešenog Izvještaja

MADE IN BOSNIA-387

Maline evropske kvalitete “Herbos nature”

Više od 20 godina Nebojša Radović iz Bratunca bavi se uzgojem malina, a danas mu u malinjaku pomoć pružaju supruga i troje djece. Za ovu porodicu maline imaju posebno značenje